logo-print

Στατιστικά για δικογραφίες ρατσιστικής βίας ζητά η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου

Ο ρατσιστικός λόγος μίσους ως μορφή του ρατσιστικού εγκλήματος

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΉΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΣΚΑΛΗΣ

Η παραγραφή των εγκλημάτων

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Με νέα εγκύκλιό της η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ζητά από τις Εισαγγελίες της χώρας να παρέχουν στατιστικά αναφορικά με δικογραφίες ρατσιστικής βίας.

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, κατά την διάταξη 2 παρ.1 του Συντάγματός μας, ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν την πρωταρχική υποχρέωση της πολιτείας.

Πρόκειται για διάταξη που καθιερώνει Συνταγματική Αρχή, η οποία έχει αποδέκτες όλους γενικά και ανεξαίρετα τους λειτουργούς της πολιτείας.

Επομένως απευθύνεται, και μάλιστα προεχόντως, στους Εισαγγελικούς Λειτουργούς, αποστολή των οποίων είναι και η προστασία των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων του πολίτη.

Σύμφωνα με το άρθρα 25 παρ. 1 όλα τα κρατικά όργανα είναι υποχρεωμένα να διασφαλίζουν την ανεμπόδιστη άσκηση των δικαιωμάτων του ανθρώπου, ως ατόμου και ως μέλους του κοινωνικού συνόλου.

Πέραν όμως της νομικής σημασίας της εν λόγω αρχής, δεν πρέπει να παραθεωρείται ότι ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου που αποτελεί την πρωταρχική υποχρέωση της πολιτείας, όπως διατυπώνεται στο άρθρο 2 § 1 του Συντάγματος, είναι κατάκτηση του πολιτισμού μας, αποτελεί στοιχείο του ελληνικού πνεύματος.

Η αρχή αυτή της προστασίας της αξίας του ανθρώπου είναι θεμελιώδης αρχή του Συντάγματος, η οποία μάλιστα δεν υπόκειται σε αναθεώρηση σύμφωνα με το άρθρο 110 παρ.1 αυτού.

Περαιτέρω όλοι όσοι βρίσκονται στην Ελληνική Επικράτεια, ανεξάρτητα αν είναι 'Ελληνες ή αλλοδαποί, απολαμβάνουν την απόλυτη προστασία της ζωής, της τιμής και της ελευθερίας τους, χωρίς διάκριση εθνικότητας, φυλής, γλώσσας και θρησκευτικών ή πολιτικών πεποιθήσεων, κατά το άρθρο 5 § 2 του Συντάγματος.

Σχετική είναι η σύμβαση για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων, το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά δικαιώματα, η Ευρωπαική Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), και ο Ν. 4478/2017 (άρθρα 54 επομ.) για την ενσωμάτωση της οδηγίας 2012/29/ΕΕ για την θέσπιση ελαχίστων προτύπων σχετικά με τα δικαιώματα, την υποστήριξη και την προστασία θυμάτων εγκληματικότητας και μια την αντικατάσταση της Απόφασης Πλαίσιο 200 1/220/ΔΕΥ του Συμβουλίου.

Εν όψει όλων αυτών, η Εισαγγελία ΑΠ ζητά από τις Εισαγγελίες να δραστηριοποιηθούν , για την τήρηση αυτής της αρχής στην περιοχή της αρμοδιότητάς σας και να δείξουν την προσήκουσα αυστηρότητα για την πρόληψη ή την καταστολή των ρατσιστικών εγκλημάτων που ευτελίζουν τον άνθρωπο και προσβάλλουν την δημοκρατική και πολιτισμένη μας κοινωνία.

Δείτε αναλυτικά την εγκύκλιο 5/2018.

Δίκαιο εμπορικών δικαιοπραξιών/Αξιόγραφα-Ασφαλιστικό

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΜΠΕΧΛΙΒΑΝΗΣ

ΕΦΗ ΤΖΙΒΑ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΑΞΙΟΓΡΑΦΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

Εταιρική Διακυβέρνηση Ανωνύμων Εταιριών

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

send