logo-print

Ενδικοφανής προσφυγή: Δυνατότητα αναστολής της προθεσμίας των 120 ημερών για όσο διάστημα εκκρεμεί κρίση του ΣτΕ

Τι προβλέπει η τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών

Φορολογικός Πολυκώδικας - Σεπτέμβριος 2022

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΑΡΜΠΑΣ

ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ

 

Η φορολογική ενημερότητα

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ​

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΤΣΟΣ

Με τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου «Επείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής», προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η δυνατότητα του φορολογούμενου - σε περίπτωση που για το ζήτημα που έχει τεθεί με την ενδικοφανή προσφυγή, η εξέταση της οποίας εκκρεμεί ενώπιον της Υπηρεσίας Εσωτερικής Επανεξέτασης, έχει δημοσιευθεί πράξη του Συμβουλίου της Επικρατείας - να υποβάλει αίτηση για αναστολή της προθεσμίας των εκατόν είκοσι (120) ημερών, για όσο διάστημα εκκρεμεί η κρίση του ΣτΕ.

Αιτιολογική έκθεση

Τροποποίηση του άρθρου 63 του ν. 4174/2013

Με την προτεινόμενη διάταξη, προβλέπεται η δυνατότητα του φορολογούμενου - σε περίπτωση που για το ζήτημα που έχει τεθεί με την ενδικοφανή προσφυγή, η εξέταση της οποίας εκκρεμεί ενώπιον της Υπηρεσίας Εσωτερικής Επανεξέτασης, έχει δημοσιευθεί πράξη του Συμβουλίου της Επικρατείας σύμφωνα με τις παρ. 1 και 2 του άρθρου 1 του ν. 3900/2010 (Α' 213) - να υποβάλει αίτηση ενώπιον του Προϊσταμένου της Υπηρεσίας Εσωτερικής Επανεξέτασης, για αναστολή της προθεσμίας των εκατόν είκοσι (120) ημερών, για όσο διάστημα εκκρεμεί η κρίση του Συμβουλίου της Επικρατείας σύμφωνα με τις παρ. 1 και 2 του άρθρου 1 του ν.3900/2010. Η αίτηση του φορολογούμενου γίνεται δεκτή εφόσον ο Πρόίστάμενος της Υπηρεσίας Εσωτερικής Επανεξέτασης, διαπιστώσει την ταυτότητα του νομικού ζητήματος.

Για τη χορήγηση της σχετικής αναστολής εκδίδεται απόφαση του Πρόίσταμένου της Υπηρεσίας Εσωτερικής Επανεξέτασης, με την οποία ορίζεται ότι η αναστολή ανατρέχει στην ημερομηνία δημοσίευσης της πράξης του Συμβουλίου της Επικρατείας (δημοσίευση σε δύο ημερήσιες εφημερίδες των Αθηνών, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 3900/2010).

Σε περίπτωση που η ενδικοφανής προσφυγή υποβληθεί μετά τη δημοσίευση της πράξης του ΣτΕ, η αναστολή της προθεσμίας ανατρέχει στην ημερομηνία υποβολής της ενδικοφανούς προσφυγής.

Επειδή με την ενδικοφανή προσφυγή ενδέχεται να τίθενται και επιπλέον ζητήματα, επί των οποίων δεν αναμένεται κρίση του ΣτΕ, θεωρήθηκε σκόπιμο να προβλεφθεί ότι η αναστολή καταλαμβάνει όλα τα κεφάλαια της ενδικοφανούς προσφυγής.

Μετά την με οποιονδήποτε τρόπο κοινοποίηση της απόφασης του ΣτΕ στην Υπηρεσία Εσωτερικής Επανεξέτασης (μέσω του δικαστηρίου ή με μέριμνα του ενδιαφερόμενου φορολογούμενου), συνεχίζει η προθεσμία εξέτασης των σχετικών εκκρεμών ενδικοφανών προσφυγών.

Εάν η προθεσμία που απομένει για την εξέτασή τους είναι μικρότερη των τριάντα (30) ημερών, η αρχική προθεσμία εξέτασης παρατείνεται αυτοδικαίως για επιπλέον τριάντα (30) ημέρες, προκειμένου να παρέχεται επαρκής χρόνος στην Υπηρεσία Εσωτερικής Επανεξέτασης για εξέταση της υπόθεσης.

Με την προτεινόμενη διάταξη επιτυγχάνεται η αποσυμφόρηση των δικαστηρίων από υποθέσεις που μπορούν να επιλυθούν σε επίπεδο φορολογικής διοίκησης κατά ομοιόμορφο τρόπο, δεδομένου ότι έχει μεσολαβήσει σχετική κρίση του ΣτΕ, με την οποία επιλύεται οριστικά το τιθέμενο ζήτημα γενικότερου ενδιαφέροντος, ενώ παράλληλα αποφεύγεται η άσκοπη επιβάρυνση των φορολογουμένων οι οποίοι ενδεχομένως, κατόπιν της απόφασης επί της ενδικοφανούς προσφυγής, να χρειάζεται να προσφύγουν στα διοικητικά δικαστήρια, τα οποία θα αναστείλουν υποχρεωτικά την συζήτηση επί της υπόθεσης, έως την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 1 παρ. 1 του ν. 3900/2010.

Δείτε αναλυτικά τη σχετική τροπολογία

 

Ένδικα Μέσα και Ανακοπές - Β έκδοση

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΔΙΚΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΠΕΣ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Δίκαιο αναγκαστικής εκτελέσεως ΙΙ, 3η έκδ.
send