logo-print

Σε δέματα υπηρεσιών ταχυδρομείων ή ταχυμεταφοράς το 63% των τελωνειακών κατασχέσεων εμπορευμάτων απομίμησης

Νέα Μελέτη EUIPO & ΟΟΣΑ για τις αποστολές παραποιημένων προϊόντων

Δίκαιο Πνευματικής Ιδιοκτησίας
Δίκαιο σημάτων Ερμηνεία Ν. 4679/2020 περί σημάτων

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΡΟΚΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

Μια νέα Μελέτη που είδε το φως της δημοσιότητας αυτές τις ημέρες αποκαλύπτει ότι 6 στις 10 τελωνειακές κατασχέσεις των εμπορευμάτων παραποίησης/απομίμησης είναι σε μικρά δέματα που αποστέλλονται μέσω ταχυδρομικών υπηρεσιών ή υπηρεσιών ταχυμεταφοράς.

Συγκεκριμένα, το 63% των κατασχέσεων όλων των παραποιημένων και πειρατικών εμπορευμάτων από τις τελωνειακές Αρχές είναι κυρίως αποστολές μικρών δεμάτων.

Παραποιημένα καταναλωτικά αγαθά, όπως είναι τα παπούτσια, τα γυαλιά ηλίου, τα κοσμήματα, είναι πιο πιθανό να σταλούν ταχυδρομικά σε μικρά πακέτα, ενώ πάνω από το ήμισυ όλων των  παγκόσμιων κατασχέσεων με παραποιημένα/πλαστά αγαθά που αποστέλλονται με το ταχυδρομείο περιέχουν, κυρίως, μόνο ένα αντικείμενο.

Ή Έρευνα, που διεξήχθη από το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) και τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), δείχνει ότι, αν και τα μεγάλα εμπορεύματα που αποστέλλονται σε κιβώτια στοιχίζουν σε όγκο και αξία, εντούτοις όμως,  οι τελωνειακές Αρχές προχωρούν σε κατασχέσεις όλο και πιο μικρών δεμάτων με αποστολές παραποιημένων και πειρατικών εμπορευμάτων.

Η Μελέτη αυτή καταδεικνύει ότι αυτές οι μικρές αποστολές τείνουν να είναι σε συσκευασίες των 10 ή λιγότερων αντικειμένων και ότι σχεδόν όλοι οι βιομηχανικοί τομείς χρησιμοποιούν μικρά φορτία, έστω και σε διαφορετικό βαθμό.

Σύμφωνα με τη Μελέτη, στα κατασχεθέντα όλων των αποστολών εμπορευμάτων παραποίησης/απομίμησης, περιέχονται: στο 84% υποδήματα, στο 77% παραποιημένα οπτικά είδη, φωτογραφικός και ιατρικός εξοπλισμός (ως επί το πλείστον γυαλιά ηλίου) και στο 63% περιείχαν ρολόγια, δερμάτινα είδη (όπως ζώνες), τσάντες και κοσμήματα, όλα προϊόντα απομίμησης και όλα σε μορφή μικρών δεμάτων.

Δείτε αναλυτικά τη Μελέτη.

Πηγή: obi.gr
Επαγγελματικό ποδόσφαιρο, 2η έκδ., 2023

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ

Δίκαιο επιταγής - 6η έκδοση
send