logo-print

Η υποχρέωση του Airbnb να παρέχει δεδομένα στις αρχές ενδέχεται να παραβιάζει το Σύνταγμα, σύμφωνα με δικαστήριο της Νέας Υόρκης

Η κλίμακα της διαβίβασης δεδομένων στην οποία υποχρεώνεται η κάθε πλατφόρμα κρατήσεων είναι συγκλονιστική, αναφέρει το Δικαστήριο

Airbnb Η πολεοδομική αντιμετώπιση

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ - ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ

Airbnb Η πολεοδομική αντιμετώπιση

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ - ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ

Με προσωρινή διαταγή του Ομοσπονδιακό Δικαστήριο στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης εμποδίζει την εφαρμογή ενός διατάγματος, το οποίο απαιτεί από ιστοσελίδες όπως το Airbnb και το HomeAway να παρέχουν στις Αρχές δεδομένα σχετικά με τους πελάτες τους.

Ειδικότερα, ο δικαστής Paul Engelmayer έκρινε ότι το εν λόγω διάταγμα ενδέχεται να παραβιάζει την Τέταρτη Τροπολογία σχετικά με την έρευνα και κατάσχεση (απαραβίαστο οικογενειακού ασύλου, αρχή ατομικής ασφάλειας έναντι των αστυνομικών ερευνών και κατασχέσεων χωρίς την προηγούμενη έκδοση εντάλματος).

Η Πολιτεία της Νέας Υόρκης απαγορεύει ήδη τη μίσθωση των περισσότερων διαμερισμάτων για λιγότερο από 30 ημέρες, εκτός εάν ένας παραμένει στην οικία ένας μόνιμος κάτοικος.

Η Πόλη της Νέας Υόρκης έχει θέσει παρόμοια απαγόρευση για τις βραχυπρόθεσμες μισθώσεις.

Η νέα νομοθεσία σχετικά με την παροχή δεδομένων, η οποίοα θεσπίστηκε πέρυσι και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τον Φεβρουάριο, απαιτεί από τις πλατφόρμες βραχυπρόθεσμων μισθώσεων να παρέχουν στις αρμόδιες αρχές μηνιαίες εκθέσεις σχετικά με τις μισθώσεις.

Οι εκθέσεις περιλαμβάνουν αναλυτικά στοιχεία σχετικά με τις διευθύνσεις των μισθωμένων ακινήτων, τα ονόματα και τις διευθύνσεις των οικοδεσποτών και τη διεύθυνση URL των καταχωρήσεων.

Σύμφωνα με το ελληνικό νομικό πλαίσιο για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων μπορεί να ζητεί από κάθε ψηφιακή πλατφόρμα, η οποία δραστηριοποιείται στην οικονομία του διαμοιρασμού, κάθε πληροφορία η οποία είναι απαραίτητη για την ταυτοποίηση των διαχειριστών ακινήτων, καθώς και των ακινήτων που αναρτώνται σε αυτές (παρ. 7 άρθρου 111 του Ν. 4446/2016

«Οι αναφορές θα αναπαράγουν αποτελεσματικά όλες τις βάσεις δεδομένων των χρηστών για όλες τις ενοικιάσεις της Νέας Υόρκης. Η κλίμακα της διαβίβασης δεδομένων στην οποία υποχρεώνεται η κάθε πλατφόρμα κρατήσεων είναι συγκλονιστική», ανέφερε ο Engelmayer.

«Οι αρχές δεν έχουν προσκομίσει καμία απόφαση που να τεκμηριώνει ότι η διαβίβαση αυτών των δεδομένων από τις επιχειρήσεις προς κυβερνητικές αρχές σε τέτοια κλίμακα, χωρίς να υποστηρίζεται από υποψίες ή οποιαδήποτε ειδική αιτιολόγηση σε σχέση με συγκεκριμένο άτομο, μπορεί να χαρακτηριστεί ως εύλογη έρευνα και κατάσχεση», επεσήμανε το δικαστήριο.

Οι υποθέσεις είναι οι Airbnb v. City of New York και HomeAway.com v. City of New York.

Πηγή: abajournal.com
Εγχειρίδιο Εργατικού Δικαίου - Ατομικές Εργασιακές Σχέσεις Η έκδοση
Ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα - 5η έκδοση καλλιτεχνικό

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

send