logo-print

Υπουργείο Εσωτερικών για Brexit: Πώς αντιμετωπίζονται οι υπήκοοι Ηνωμένου Βασιλείου σε περίπτωση αποχώρησης χωρίς συμφωνία

Πώς αντιμετωπίζονται όσοι πολίτες του ΗΒ έχουν υποβάλει αίτηση πολιτογράφησης ή πρόκειται να υποβάλουν μέχρι και 29 Μαρτίου 2019

29/01/2019

29/01/2019

Η επένδυση σε τίτλους ή τραπεζική κατάθεση με σκοπό την απόκτηση άδειας διαμονής στην Ελλάδα (Golden Visa)

ΣΠΗΛΙΟΣ ΜΟΥΖΟΥΛΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Η επένδυση σε τίτλους ή τραπεζική κατάθεση με σκοπό την απόκτηση άδειας διαμονής στην Ελλάδα (Golden Visa)

ΣΠΗΛΙΟΣ ΜΟΥΖΟΥΛΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Με εγκύκλιό της η Ειδική Γραμματεία Ιθαγένειας του Υπουργείου Εσωτερικών παρέχει διευκρινίσεις για την αντιμετώπιση υπηκόων Ηνωμένου Βασιλείου ως υπηκόων κράτους-μέλους Ε.Ε. σε περίπτωση πιθανής αποχώρησης χωρίς συμφωνία.

Αναλυτικά η εγκύκλιος:

Επί των ερωτήσεων που έχουν απευθυνθεί στην Ειδική Γραμματεία Ιθαγένειας, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα, ανεξαρτήτως αν το Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και της Βορείου Ιρλανδίας (στο εξής ΗΒ) αποχωρήσει από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία, ή κατόπιν συμφωνίας:

-Όσοι πολίτες του ΗΒ έχουν υποβάλει αίτηση πολιτογράφησης ή πρόκειται να υποβάλουν μέχρι και 29 Μαρτίου 2019, αντιμετωπίζονται ως κάτοχοι ιθαγένειας κράτους-μέλους της Ε.Ε..

- Αιτήσεις επίσπευσης πολιτογράφησης στα πλαίσια πιθανής μελλοντικής μεταβολής του καθεστώτος διαμονής των εν λόγω υπηκόων, δεν γίνονται επί του παρόντος -και μέχρι 29 Μαρτίου 2019- αποδεκτές.

- Στην περίπτωση που δεν επέλθει συμφωνία αποχώρησης μεταξύ της Ε.Ε. και του ΗΒ, ή η συμφωνία των δύο μερών δεν δεσμεύει νομικά διαφορετικά την Ελλάδα, θα υπάρξει σχετική νομοθετική ρύθμιση η οποία θα προβλέπει ότι οι αιτήσεις πολιτογράφησης υπηκόων ΗΒ που έχουν κατατεθεί μέχρι 29 Μαρτίου 2019, θα εξεταστούν με το νομοθετικό πλαίσιο που ίσχυε κατά την υποβολή τους, ήτοι ως πολιτών Ε.Ε..

- Σημειώνουμε εκ νέου, σύμφωνα και με την με α.π. 6707/2016 από 10.02.2016 εγκύκλιο της Γ.Γ. Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής του Υπ. Εσωτερικών, όσοι φέρουν ταξιδιωτικά έγγραφα “British Overseas Citizen [Passport]” με τις ενδείξεις British Nationals (Overseas), British Overseas Territories Citizens, British Overseas Citizens, British Subjects, British Protected Persons, θεωρούνται από τις ελληνικές Αρχές στην Ελλάδα ως υπήκοοι τρίτων χωρών. Σας γνωρίζουμε δε ότι η συντριπτική πλειοψηφία όσων φέρουν τέτοια ταξιδιωτικά έγγραφα έχουν κατηγοριοποιηθεί ως ομογενείς από τις ελληνικές Αρχές και διαθέτουν σχετικούς τίτλους διαμονής.

Δείτε αναλυτικά την εγκύκλιο.

Ειδικό Ενοχικό Δίκαιο - 3η έκδοση
Διοικητικό Δικονομικό Δίκαιο