logo-print

GDPR: Κατατέθηκε στη Βουλή ο νέος νόμος για την προστασία δεδομένων

01/04/2019

02/04/2019

Διαδίκτυο & τεχνητή νοημοσύνη στο ελληνικό δίκαιο

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΕΚΟΣ

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ

Δίκαιο πληροφορικής - E έκδοση

Ενημέρωση: Το παρόν άρθρο έγινε με χιουμοριστική διάθεση, όπως επιτάσσει το έθιμο της Πρωταπριλιάς. Καλό μήνα με υγεία σε όλους!

Κατατέθηκε πριν λίγο στη Βουλή των Ελλήνων το πολυαναμενόμενο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την Προστασία Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα σε εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2016/679 (GDPR).

Αντικείμενο του νόμου είναι η θέσπιση των προϋποθέσεων για την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα προς προστασία των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των φυσικών προσώπων και ιδίως του δικαιώματος προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Μεταξύ των διατάξεων που ξεχωρίζουν βρίσκεται ο ορισμός της ηλικίας συγκατάθεσης παιδιού για την επεξεργασία δεδομένων στο πλαίσιο υπηρεσίας κοινωνίας της πληροφορίας στα 13 έτη, καθώς και η αυστηροποίηση του πλαισίου για την επεξεργασία δεδομένων εικόνας και ήχου μέσω κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης.

Παράλληλα, αξιοσημείωτη είναι η απουσία διατάξεων για ποινικές κυρώσεις καθώς και η αυστηροποίηση των διατάξεων για την επεξεργασία δεδομένων στο πλαίσιο άσκησης της ελευθερίας έκφρασης και πληροφόρησης.

Δείτε αναλυτικά το σχέδιο νόμου.

Πολιτική Δικονομία ΙΙΙ - Β έκδοση

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΑΣ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΔΙΚΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΠΕΣ

Αοριστία και Νομική Αβασιμότητα της Αγωγής