logo-print

Είναι νόμιμες οι κάμερες καταγραφής ατυχημάτων σε αυτοκίνητα;

Ποια είναι η θέση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα

29/08/2018

Διαδίκτυο & τεχνητή νοημοσύνη στο ελληνικό δίκαιο

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΕΚΟΣ

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ

Γενικός Κανονισμός για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων και Ευθύνη για Αποζημίωση

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα είχε ασχοληθεί με το ζήτημα των καμερών καταγραφής ατυχημάτων σε αυτοκίνητα το 2014, όταν δηλαδή σε ισχύ βρισκόταν ο Νόμος 2472/1997 και πριν την εφαρμογή του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων (GDPR).

Όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο τύπου,η Αρχή  έχει δεχτεί πλήθος ερωτημάτων αναφορικά με τη νομιμότητα τοποθέτησης κάμερας σε αυτοκίνητα, προκειμένου να γίνεται λήψη εικόνας ώστε το καταγεγραμμένο υλικό να χρησιμοποιηθεί, σε περίπτωση ατυχήματος, από τις ασφαλιστικές εταιρείες ή από το δικαστήριο.

Η Αρχή επισήμανε ότι, αναλόγως των τεχνικών χαρακτηριστικών της συσκευής, αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διαφορετικούς σκοπούς επεξεργασίας.

Ως εκ τούτου, αν δεν διασφαλίζεται τεχνικώς ότι ο σκοπός της επεξεργασίας είναι μόνον η απόδειξη ατυχήματος, δεν προκύπτει αν η ανωτέρω επεξεργασία μπορεί να θεωρηθεί ως επεξεργασία που πραγματοποιείται για αποκλειστικώς προσωπικές δραστηριότητες ή όχι – οπότε και, στην τελευταία αυτή περίπτωση, έχει εφαρμογή ο ν. 2472/1997.

Σε κάθε περίπτωση, η Αρχή εξέφρασε την άποψη ότι εγείρονται ζητήματα ως προς την προστασία των προσωπικών δεδομένων τρίτων προσώπων – ειδικότερα:

α) Σε περίπτωση μόνιμης και συνεχούς καταγραφής, ο σκοπός και η αναλογικότητα της επεξεργασίας δεν μπορούν να προσδιορισθούν και να περιορισθούν επαρκώς,

β) Οι τρίτοι, διερχόμενοι ή εμπλεκόμενοι σε ατύχημα, δεν μπορούν να ενημερωθούν για την πραγματοποιούμενη επεξεργασία των προσωπικών τους δεδομένων, έτσι ώστε να ασκήσουν και τα περαιτέρω δικαιώματά τους,

γ) Επιφυλάξεις ως προς τη νομιμότητα συντρέχουν και στην περίπτωση που θα μπορούσε η χρήση της συσκευής από κάθε ιδιώτη-χρήστη να θεωρηθεί ως επεξεργασία που πραγματοποιείται για αποκλειστικώς προσωπικές δραστηριότητες.

Στην περίπτωση αυτή, θα μπορούσε να προσβάλλεται με βάση τις γενικές διατάξεις του δικαίου το δικαίωμα στην προσωπικότητα του προσώπου που καταγράφεται.

Σημείωση συντακτικής ομάδας Lawspot: Ενόψει της εφαρμογής του νέου Κανονισμού για την προστασία δεδομένων οι παραπάνω προβληματισμοί της Αρχής είναι ακόμα πιο έντονοι. Το ζήτημα της χρήσης κάμερας καταγραφής ατυχημάτων στα αυτοκίνητα αναμένεται να απασχολήσει ξανά την Αρχή, μεταξύ άλλων, εξαιτίας της αυξημένης συχνότητας του φαινομένου τα τελευταία χρόνια.

Συλλογικό Εργατικό Δίκαιο - 6η έκδοση
Εργατικό Δίκαιο - Ατομικές εργασιακές σχέσεις - Ε έκδοση

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΕΡΔΕΛΗΣ

send