logo-print

Ευρωεκλογές 2019 και ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι (Εγκύκλιος)

Στρατιωτικών υπηρετούντων στις ένοπλες δυνάµεις ή στο Λιµενικό Σώµα, προσωπικού της Ελληνικής Αστυνοµίας και του Πυροσβεστικού Σώµατος,

25/04/2019

25/04/2019

Κληρονομικό Δίκαιο Στ έκδοση

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Τα υποκειμενικά και αντικειμενικά όρια της συμφωνίας περί διαιτησίας

ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ

Εγκύκλιο αναφορικά με τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους στρατιωτικών υπηρετούντων στις ένοπλες δυνάµεις ή στο Λιµενικό Σώµα, προσωπικού της Ελληνικής Αστυνοµίας και του Πυροσβεστικού Σώµατος, ενόψει των εκλογών για την ανάδειξη των µελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 26ης Μαΐου 2019, εξέδωσε το Υπουργείο Εσωτερικών.

Αναλυτικά η εγκύκλιος:

1. Σύµφωνα µε τις διατάξεις του άρθρου 27 της νοµοθεσίας για την εκλογή βουλευτών (π.δ. 26/2012, Α΄ 57), σε συνδυασµό µε αυτές του άρθρου 5 παρ.1 του ν.4255/2014 (Α’89), οι στρατιωτικοί που υπηρετούν µε οποιαδήποτε ιδιότητα στις Ένοπλες ∆υνάµεις ή στο Λιµενικό Σώµα καθώς και το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνοµίας και του Πυροσβεστικού Σώµατος, που υπηρετούν σε τόπο διαφορετικό απ' αυτόν στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραµµένοι, ψηφίζουν στις εκλογές για την ανάδειξη των µελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στον τόπο όπου υπηρετούν, µετά από εγγραφή τους σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.

2. Επισηµαίνεται ότι οι κατηγορίες εκλογέων της παρ.1 δεν µπορούν να ψηφίζουν στον τόπο όπου υπηρετούν ως ετεροδηµότες, δεδοµένου ότι έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωµα είτε στο δήµο στους εκλογικούς καταλόγους των οποίων είναι εγγεγραµµένοι, είτε στον τόπο που υπηρετούν βάσει των ειδικών εκλογικών καταλόγων.

3. Οι ενέργειες που προβλέπονται στην παρ.5 του άρθρου 27 της εκλογικής νοµοθεσίας αρχίζουν µε την έναρξη της προεκλογικής περιόδου.

Η προεκλογική περίοδος για τις προσεχείς Ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου 2019, αρχίζει µε τη δηµοσίευση του διατάγµατος περί ορισµού της ηµέρας διεξαγωγής της ψηφοφορίας για την ανάδειξη των µελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

4. Όπως ειδικότερα προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 27 της εκλογικής νοµοθεσίας (π.δ. 26/2012) οι στρατιωτικές µονάδες και τα λοιπά σώµατα που αναφέρονται στην παρ.1 υποχρεούνται να τηρούν και να ενηµερώνουν συνεχώς καταστάσεις των υπηρετούντων σε αυτές. Οι καταστάσεις θα χρησιµοποιηθούν ως ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι, βάσει των οποίων οι εγγεγραµµένοι σ' αυτούς θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωµα, στις εκλογές για την ανάδειξη των µελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στον τόπο που υπηρετούν.

Στις καταστάσεις γράφονται, µε µέριµνα και µε ευθύνη των διοικητών ή των προϊσταµένων κάθε µονάδας ή υπηρεσίας, οι στρατιωτικοί που υπηρετούν µε οποιαδήποτε ιδιότητα στις ένοπλες δυνάµεις ή στο Λιµενικό Σώµα και το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνοµίας και του Πυροσβεστικού Σώµατος.

Προϋπόθεση εγγραφής στις καταστάσεις των ανωτέρω εκλογέων είναι η εγγραφή τους σε εκλογικό κατάλογο δήµου της χώρας.

Συνεπώς, στις καταστάσεις εγγράφονται όσοι από τους ανωτέρω εκλογείς τοποθετούνται µε οποιοδήποτε τρόπο για την εκτέλεση υπηρεσίας αορίστου χρονικού διαστήµατος ή διαστήµατος µεγαλύτερου του µήνα, στη διοικητική περιφέρεια δήµου, στους εκλογικούς καταλόγους των οποίων δεν είναι εγγεγραµµένοι.

Στην περίπτωση αυτή, είναι υποχρεωµένοι να δηλώσουν το δήµο, όπου είναι εγγεγραµµένοι. Σηµειώνεται ότι οι ως άνω καταστάσεις, που αρχικά συντάσσονται σε ένα αντίτυπο, πρέπει να φυλάσσονται µε µεγάλη επιµέλεια από τις υπόχρεες υπηρεσίες και, σε κάθε περίπτωση µεταβολής προσωπικού (µετάθεσης, απόλυσης κ.λ.π.), να ενηµερώνονται συνεχώς και ανελλιπώς. 

Δείτε αναλυτικά την εγκύκλιο στο ypes.gr

H διατάραξη της κυριότητας

ΜΑΡΙΑ ΠΕΡΤΣΕΛΑΚΗ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΜΠΡΑΓΜΑΤΟ ΔΙΚΑΙΟ

Δικαιοδοσία και Εκτέλεση επί διασυνοριακών ευρπωαϊκών οικογενειακών διαφορών

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send