logo-print

Δημοσιεύθηκε ο Νόμος 4610/2019: Επισήμως Νομική Σχολή στην Πάτρα - Αλλαγές στην εκλογική νομοθεσία

09/05/2019

20/05/2019

Εγχειρίδιο Εργατικού Δικαίου - Ατομικές Εργασιακές Σχέσεις Η έκδοση
H διατάραξη της κυριότητας

ΜΑΡΙΑ ΠΕΡΤΣΕΛΑΚΗ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΜΠΡΑΓΜΑΤΟ ΔΙΚΑΙΟ

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο Νόμος 4610/2019 "Συνέργειες Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι., πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, πειραματικά σχολεία, Γενικά Αρχεία του Κράτους και λοιπές διατάξεις".

Μεταξύ άλλων, στο άρθρο 35 του Νόμου προβλέπεται η ίδρυση Σχολής Νομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Πατρών, η οποία έχει προκαλέσει αντιδράσεις από φοιτητές και ακαδημαϊκούς σε υπάρχουσες νομικές σχολές.

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με το νέο νόμο, η ακαδημαϊκή λειτουργία του Τμήματος Νομικής καθορίζεται με αιτιολογημένη απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών, ύστερα από συνεκτίμηση των υλικοτεχνικών υποδομών και του εκπαιδευτικού προσωπικού, και πάντως όχι νωρίτερα από το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Πατρών, προτάθηκε με απόφαση Συγκλήτου στο Υπουργείο η ίδρυση Νομικής Σχολής, η οποία σύμφωνα με τους στόχους του ιδρύματος αναμένεται να έχει χαρακτηριστικά που θα την διακρίνουν από τις τρείς υφιστάμενες Νομικές Σχολές (ΕΚΠΑ, ΑΠΘ, ΔΠΘ) και να αφορούν στη Νομική Σκέψη και Πράξη του μέλλοντος.

Πέραν αυτών, ο νέος νόμος περιλαμβάνει και άλλες ενδιαφέρουεσς διατάξεις, όπως:

Εκλογική νομοθεσία (ΠΔ 26/2012)

Σύμφωνα με το άρθρο 249 του Νόμου 4610/2019:

Η παράγραφος 1 του άρθρου 62 του π.δ. 26/2012 τροποποιείται ως εξής:

«1. Τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών ψηφίζουν στα τμήματα που εκπληρώνουν τα καθήκοντά τους. Σε περίπτωση που την ίδια ημέρα διενεργούνται περισσότερες εκλογικές διαδικασίες ταυτόχρονα σε διαφορετικά εκλογικά τμήματα, τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών ψηφίζουν και στο εκλογικό τμήμα, στο οποίο δεν ασκούν τα καθήκοντά τους, εφόσον το δικαιούνται. Για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος γίνεται μνεία στο βιβλίο πρακτικών και αναγράφονται τα στοιχεία τους στο πρωτόκολλο ψηφοφορίας κάθε τμήματος.».

Στην παράγραφο 1 του άρθρου 69 του π.δ. 26/2012 προστίθεται εδάφιο γ΄ ως εξής:

«Σε περίπτωση που την ίδια ημέρα διενεργούνται περισσότερες εκλογικές διαδικασίες ταυτόχρονα σε διαφορετικά εκλογικά τμήματα, οι δικαστικοί αντιπρόσωποι ψηφίζουν και στο εκλογικό τμήμα, στο οποίο δεν ασκούν τα καθήκοντά τους, εφόσον το δικαιούνται. Για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος γίνεται μνεία στο βιβλίο πρακτικών και αναγράφονται τα στοιχεία τους στο πρωτόκολλο ψηφοφορίας κάθε τμήματος.».

Η παράγραφος 4 του άρθρου 68 του π.δ. 26/2012 τροποποιείται ως εξής:

«4. Αν τα πρόσωπα της προηγούμενης παραγράφου δεν επαρκούν, το Α΄ Τμήμα του Αρείου Πάγου, αφού διαπιστώσει την ανεπάρκεια, διορίζει, προς συμπλήρωση του απαιτούμενου αριθμού, μόνιμους δημόσιους πολιτικούς υπαλλήλους ή μόνιμους υπαλλήλους της Περιφέρειας που είναι πτυχιούχοι Νομικής με βαθμό τουλάχιστον Β΄, καθώς και δικαστικούς επιμελητές που είναι πτυχιούχοι νομικής ή έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον δέκα (10) έτη άσκησης των καθηκόντων τους, και μόνο αν ούτε αυτοί επαρκούν, διορίζει πτυχιούχους άλλων σχολών που κατέχουν θέση Προϊσταμένου τουλάχιστον Τμήματος.».

Ο Νόμος περιλαμβάνει επίσης τροποποιήσεις στη νομοθεσία περί ναρκωτικών (Ν. 4139/2013) και στη νομοθεσία περί φορολογίας εισοδήματος.

Δείτε αναλυτικά τον Νόμο 4610/2019, όπως δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Εταιρική Διακυβέρνηση Ανωνύμων Εταιριών

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

Ιδιωτικό Ασφαλιστικό Δίκαιο Ζ έκδοση
send