logo-print

Την προσοχή των εισαγγελικών αρχών σε περιστατικά κακοµεταχείρισης ατόµων που τελούν υπό κράτηση εφιστά η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου

Σειρά καταδικαστικών αποφάσεων για τη χώρα μας από το Ευρωπαϊκό ∆ικαστήριο ∆ικαιωµάτων του Ανθρώπου

29/05/2019

04/06/2019

Ποινικός Κώδικας Ι
Δικαστικός Έλεγχος της Συνταγματικότητας των Νόμων και Ερμηνεία του Συντάγματος

Ευάγγελος Βενιζέλος

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Με εγκύκλιό της η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου παραθέτει πρόσφατες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού ∆ικαστηρίου ∆ικαιωµάτων του Ανθρώπου σχετικά µε την κακοµεταχείριση ατόµων που τελούν υπό κράτηση, εφιστώντας παράλληλα την προσοχή των αρχών σε σχετικά περιστικά.

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο 3/2019, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και το Συµβούλιο της Ευρώπης αναζητούν από κοινού οδούς προς την εξάλειψη των βασανιστηρίων και της κακής µεταχείρισης, εστιάζοντας την προσοχή στα άτοµα που στερούνται της ελευθερίας τους.

Όπως όλοι γνωρίζουν, τόσο το διεθνές όσο και το ευρωπαϊκό δίκαιο δικαιωµάτων του ανθρώπου απαγορεύει τα βασανιστήρια και τη συναφή κακή µεταχείριση µε απόλυτο τρόπο.

∆υστυχώς, όµως, η εν λόγω απαγόρευση δεν τηρείται στην πράξη, όπως προκύπτει και από το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό ∆ικαστήριο ∆ικαιωµάτων του Ανθρώπου έχει εκδώσει µεγάλο αριθµό σχετικών αποφάσεων εναντίον διαφόρων κρατών µελών, συµπεριλαµβανοµένης της Ελλάδας.

Η εκτέλεση αυτών των αποφάσεων αποτελεί πρόκληση για κάθε εισαγγελικό λειτουργό, δεδοµένου του καθοριστικού του ρόλου στην ποινική διαδικασία, ενώ η ανάγκη να γεφυρωθεί το χάσµα µεταξύ των ισχυόντων κανόνων και της εφαρµογής τους προβάλλει επιτακτική.

Κατόπιν των ανωτέρω φρονούµε, ότι η µη συµµόρφωση µε τις αποφάσεις του ως άνω ∆ικαστηρίου δεν επιφέρει µόνο οικονοµική επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισµό αλλά θέτει και τη χώρα υπό καθεστώς σχετικής επιτήρησης.

Για τον λόγο αυτό η Εισαγγελία εφιστά την ιδιαίτερη προσοχή των αρχών τόσο κατά το προκαταρκτικό στάδιο εξέτασης των υποθέσεων κακοµεταχείρισης ατόµων, που τελούν υπό κράτηση, όσο και κατά την εκδίκασή τους.

Δείτε αναλυτικά την εγκύκλιο ΕισΑΠ 3/2019.

Το μέτρο απόδειξης στην πιθανολόγηση ΕΠολΔ 30
Επαγγελματικό ποδόσφαιρο, 2η έκδ., 2023

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ