logo-print

Άρθρο 6 - Νόμος 1816/1988

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

03/09/1995

Οι πρόσφατες τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικας και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας
Η απόδειξη στην ποινική δίκη

Άγγελος Ι. Κωνσταντινίδης

 

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

1. Αν μοναδικός διαιτητής - επιδιαιτητής είναι δικαστικός λειτουργός ως γραμματέας προσλαμβάνεται δικαστικός υπάλληλος. Σε περίπτωση διεθνούς διαιτησίας ως γραμματέας μπορεί να προσληφθεί άλλο πρόσωπο αν η σύνθεση της διαιτησίας επιβάλλει ειδικές γνώσεις. Σε κάθε περίπτωση κατά την οποία για καθήκοντα γραμματέως προσλαμβάνεται δικαστικός υπάλληλος, εφαρμόζονται ανάλογα οι διατάξεις του άρθρου 871 Α παρ. 3 έως 7 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Η αμοιβή του δικαστικού υπαλλήλου που εκτελεί χρέη γραμματέα περιλαμβάνεται στα έξοδα διεξαγωγής της διαιτησίας και είναι το 15% της αμοιβής του μοναδικού διαιτητή ή του επιδιαιτητή. Στον γραμματέα της διαιτησίας καταβάλλεται ποσοστό της παραπάνω αμοιβής ίσο με το σαράντα τοις εκατό (40%) αυτής. Το υπόλοιπο ποσοστό της αμοιβής καταβάλλεται σε ειδικό λογαριασμό του Ταμείου Αρωγής Υπαλλήλων αρμοδιότητας Υπουργείου Δικαιοσύνης, που συνιστάται μι τον παρόντα νόμο και στον οποίο περιέρχονται τα καταβαλλόμενα στο Ταμείο Αρωγής ποσοστά από τις αμοιβές των γραμματέων διαιτησιών.

Τα κεφάλαια του ειδικού αυτού λογαριασμού διατίθενται για τους ακόλουθους σκοπούς: α) Για την παροχή έκτακτης χρηματικής ενίσχυσης σε διχαστικούς υπαλλήλους ή στις οικογένειες τους, σε περίπτωση θανάτου ή για την αντιμετώπιση δαπανών ασθένειας ή ατυχήματος αυτών ή των προστατευόμενων μελών της οικογένειας τους, εφ' όσον οι δαπάνες αυτές δεν καλύπτονται από το Δημόσιο ή από οποιονδήποτε φορέα υποχρεωτικής ασφάλισης.

β) Για την ίδρυση και λειτουργία εντευκτηρίων δικαστικών υπαλλήλων.

Η διαχείριση του ειδικού αυτού λογαριασμού ασκείται από το εκάστοτε διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Αρωγής Υπαλλήλων αρμοδιότητας Υπουργείου Δικαιοσύνης.

2. Οι διατάξεις των άρθρων 871 Α και 882 Α του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας,1 καθώς και οι διατάξεις των προηγούμενων παραγράφων του παρόντος άρθρου εφαρμόζονται αναλόγως και στο κύριο προσωπικό του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Το Ελληνικό Δημόσιο όμως, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και τα νομικά πρόσωπα του δημόσιου τομέα μπορούν να ορίζουν τα μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και ως διαιτητές, σε καθέ περίπτωση, κατά παρέκκλιση από τη διάταξη του άρθρου 871 Α παρ. 2 εδάφιο α. Στον ειδικό λογαριασμό που συνιστάται στο ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ., σύμφωνα με το άρθρο 4, καταχωρίζονται χωριστά τα ποσοστά αμοιβών διαιτησίας τα προερχόμενα από τα μέλη του κύριου προσωπικού των νομικών υπηρεσιών της διοίκησης. Τα κεφάλαια αυτά θα διατίθενται για την παροχή έκτακτης χρηματικής ενίσχυσης σε μέλη του κύριου προσωπικού των νομικών υπηρεσιών της διοίκησης ή στις οικογένειές τους σε περίπτωση θανάτου ή ασθενείας αυτών ή των προστατευόμενων μελών της οικογένειας τους, για την αντιμετώπιση δαπανών που δεν καλύπτονται από το Δημόσιο ή από οποιονδήποτε φορέα υποχρεωτικής ασφάλισης, καθώς και για την ίδρυση και λειτουργία εντευκτηρίων και την έκδοση επιστημονικών μελετών και νομικών περιοδικών. Η διαχείριση του ειδικού αυτού λογαριασμού ασκείται από επιτροπή στην οποία μετέχει ο πρόεδρος του ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ., ο εκάστοτε συντονιστής των νομικών υπηρεσιών της διοίκησης και από ένας σύμβουλος, ένας πάρεδρος και ένας δικαστικός αντιπρόσωπος Α' τάξης των νομικών υπηρεσιών διοίκησης, που θα ορίζονται με θητεία δύο ετών από τον Υπουργό Δικαιοσύνης.

Δίκαιο Αναγκαστικής Εκτελέσεως Ι - Γενικό Μέρος Γ έκδοση

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Δικαιοδοσία και Εκτέλεση επί διασυνοριακών ευρπωαϊκών οικογενειακών διαφορών

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ