logo-print

Νομικό Συμβούλιο του Κράτους: Σε λειτουργία η πλατφόρμα ηλεκτρονικής κατάθεσης αιτήσεων ιδιωτών

26/07/2019

30/07/2019

Συνταγματικό Δίκαιο - Γ έκδοση

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΚΩΣΤΑΣ ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ

Προκαταρκτική εξέταση - ένορκη διοικητική εξέταση (ΕΔΕ)

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΜΑΡΙΑ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΟΥ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΥΚΑΚΗΣ

Στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, από την 24η Ιουλίου 2019 τέθηκε σε λειτουργία η πλατφόρμα ηλεκτρονικής κατάθεσης αιτήσεων ιδιωτών (φυσικών και νομικών προσώπων) για την εξώδικη αναγνώριση απαιτήσεων ή τη συμβιβαστική επίλυση διαφορών μεταξύ αυτών και του Δημοσίου, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 43 παρ. 2 του ν.4607/2019 (Α΄ 65) και της απόφασης του Υπουργού Οικονομικών με αριθμό 272/19-6-2019 (Β΄ 2763), που εκδόθηκε κατ' εξουσιοδότηση αυτών.

Με βάση την υπ' αριθμ. 272/ 19-6-2019 απόφαση του Υπουργού Οικονομικών (ΦΕΚ Β 2763) και στα πλαίσια της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (e-government), οι ιδιώτες, φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες, υποβάλλουν εφεξής τις πάσης φύσεως αιτήσεις τους προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, για την εξώδικη αναγνώριση απαιτήσεων τους ή τη συμβιβαστική επίλυση διαφορών μεταξύ αυτών και του Δημοσίου, ηλεκτρονικά, στη διαδικτυακή πύλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ώστε να μην είναι, πλέον, απαραίτητη η επίσκεψη σε αυτό.

Για την ταυτοποίηση και την ηλεκτρονική υποβολή, απαιτείται ο ιδιώτης-αιτών είτε να είναι ενεργός χρήστης των υπηρεσιών του TAXISnet, μέσω του μηχανισμού πιστοποίησης της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων-Γ.Γ.Π.Σ. του Υπουργείου Οικονομικών, χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης του στις υπηρεσίες TAXISnet, είτε να είναι πιστοποιημένος, μέσω της Εθνικής Πύλης Δημόσιας Διοίκησης Ermis, χρησιμοποιώντας, αντίστοιχα, τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης που του έχουν χορηγηθεί.

Υπενθυμίζεται ότι η αίτηση που κατατίθεται ηλεκτρονικά στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για την εξώδικη αναγνώριση απαιτήσεων ή τη συµβιβαστική επίλυση διαφορών µεταξύ αυτών και του Δηµοσίου, διακόπτει την παραγραφή των αξιώσεων σύμφωνα με όσα εκάστοτε προβλέπονται στις διατάξεις του ν. 4270/2014 (Α΄ 143), σε συνδυασμό µε τις διατάξεις του ν. 3086/2002 και καμία διακοπή της παραγραφής δεν επιφέρει η κατάθεση αίτησης ιδιώτη εφ' όσον για την αξίωσή του δεν υπάρχει αρμοδιότητα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ιδίως όταν η αξίωση εγείρεται κατά ΝΠΔΔ ή ΟΤΑ.

Σε περίπτωση δυσλειτουργίας, με αποτέλεσμα την αδυναμία του ηλεκτρονικού συστήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους να υποδεχθεί ηλεκτρονική αίτηση ιδιώτη, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους εκδίδει και αναρτά ψηφιακή βεβαίωση σχετικά την εν λόγω αδυναμία.

Για τη διευκόλυνσή σας κατά την υποβολή της αίτησης θα πρέπει να ακολουθούνται τα βήματα που αναφέρονται εδώ

Η παραπάνω πλατφόρμα είναι διαθέσιμη στη διαδικτυακή πύλη του ΝΣΚ (http://www.nsk.gr/web/nsk/e-services) και με την είσοδο σε αυτή, παρέχονται λεπτομερείς οδηγίες για τη χρήση της.

Αναγκαία Ομοδικία - Δομή και λειτουργία της ομοδικιακής δίκης XXII & 390

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ

Διαδίκτυο & τεχνητή νοημοσύνη στο ελληνικό δίκαιο

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΕΚΟΣ

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ

send