logo-print

Δημοσίευση δικαστικής απόφασης στο διαδίκτυο και προσωπικά δεδομένα: Απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων της Κύπρου

Η Επίτροπος κάλεσε τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο να αναθεωρήσει τον τρόπο με τον οποίο δημοσιεύονται οι αποφάσεις Δικαστηρίου εντός της ιστοσελίδας Cylaw

03/10/2019

04/10/2019

Δίκαιο πληροφορικής - E έκδοση
Διαδίκτυο & τεχνητή νοημοσύνη στο ελληνικό δίκαιο

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΕΚΟΣ

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ

Παράπονο εναντίον Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου αναφορικά με τη δημοσιοποίηση στην ιστοσελίδα Cylaw συγκεκριμένης απόφασης του Επαρχιακού Δικαστηρίου

Tο Γραφείο Επιτρόπου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέτασε παράπονο διαδίκου σχετικά με δημοσιοποίηση προσωπικών του δεδομένων σε δικαστική απόφαση που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα Cylaw του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου.

Παραπονούμενος ήταν ο Εναγόμενος σε συγκεκριμένη Πολιτική Υπόθεση ενώπιον Επαρχιακού Δικαστηρίου, ο οποίος παραπονέθηκε ότι με τη δημοσιοποίηση στην ιστοσελίδα Cylaw της συγκεκριμένης απόφασης του Επαρχιακού Δικαστηρίου αποκαλύπονταν προσωπικά του δεδομένα, τα οποία δημιούργησαν πρόβλημα τόσον στον ίδιο όσο και στην οικογένεια του.

Ο Παραπονούμενος αντιλήφθηκε το γεγονός δημοσίευσης της απόφασης, όταν άτομα του στενού οικογενειακού αλλά και φιλικού του περιβάλλοντος, ρωτούσαν για θέματα που αναφέρονταν στην συγκεκριμένη απόφαση.

Αποφασίστηκε ότι ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος, ως υπεύθυνος επεξεργασίας, ο οποίος καθορίζει τους σκοπούς και τρόπο της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, είχε ευθύνη με βάση το άρθρο 89 παρ. 1 του ΓΚΠΔ 2016/679 να εφαρμόζει τα κατάλληλα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα που απαιτεί ο Κανονισμός για διασφάλιση των δικαιωμάτων και ελευθεριών του υποκειμένου των δεδομένων, τα οποία περιλαμβάνουν την χρήση ψευδωνύμων, εφόσον οι σκοποί τους (προς το δημόσιο συμφέρον) εκπληρώνονται και δεν επιτρέπεται πλέον η ταυτοποίηση των υποκειμένων των δεδομένων.

Η Επίτροπος κάλεσε τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο να αναθεωρήσει τον τρόπο με τον οποίο δημοσιεύονται οι αποφάσεις Δικαστηρίου εντός της ιστοσελίδας Cylaw και να ενημερώσει για την εν λόγω συμμόρφωση εντός δύο μηνών.

Εναντίον της πιο πάνω σύστασης για αναθεώρηση της Επιτρόπου ασκήθηκε προσφυγή από τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο.

Δείτε αναλυτικά την απόφαση.

 

Ασφαλιστικά μέτρα και ακίνητα Δημοσιεύματα ΕπαΚ Νο 6
Η ανακοπή του άρθρου 933 ΚΠολΔ

ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΑΘΡΑΚΟΚΟΙΛΗΣ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ

send