logo-print

Άρθρο 16 - Υπουργική Απόφαση 1027/8.10.2019 - Μεθοδολογία Προσδιορισμού Φορέων Εκμετάλλευσης Βασικών Υπηρεσιών

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

08/10/2019

Κωδικοποιημένο
Γενικός Κανονισμός για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων και Ευθύνη για Αποζημίωση
Διαδίκτυο & τεχνητή νοημοσύνη στο ελληνικό δίκαιο

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΕΚΟΣ

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ

Ένας φορέας για να πληροί τις προϋποθέσεις και να χαρακτηριστεί ως ΦΕΒΥ, πρέπει να ανήκει σε τομέα ή υποτομέα του ν. 4577/2018 (Α΄ 199), να προσφέρει βασική υπηρεσία με βάση το παράρτημα 1 της παρούσης, η παροχή υπηρεσίας του να βασίζεται σε ψηφιακά συστήματα και να καλύπτει τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω κριτήρια του παρόντος άρθρου, ανά τομέα.

Α. Τομέας ηλεκτρικής ενέργειας.

1. Για τον υποτομέα ηλεκτρικής ενέργειας το κατώτατο όριο είναι:

α) Για τη βασική υπηρεσία της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, το κατώτατο όριο είναι ο φορέας να προμηθεύει με ηλεκτρική ενέργεια περισσότερους από το 10% του συνόλου των πελατών του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας ή να διαθέτει περισσότερους από 500.000 πελάτες ή να προμηθεύει το 10% της συνολικής τροφοδοτούμενης ισχύος στο Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ) ή να τροφοδοτεί το ΕΣΜΗΕ με ισχύ τουλάχιστον 1,5 GW.

β) Για τη βασική υπηρεσία της διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, το κατώτατο όριο είναι ο φορέας να τροφοδοτεί με ηλεκτρική ενέργεια περισσότερους από το 10% του συνόλου των πελατών του δικτύου διανομής ή να διαθέτει περισσότερους από 500.000 πελάτες συνδεδεμένους στο δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.

γ) Για τη βασική υπηρεσία της μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, το κατώτατο όριο είναι ο φορέας να διαχειρίζεται τουλάχιστον το 10% των TWh που διακινούνται ετησίως στο Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ) ή να διαχειρίζεται το 5TWh που διακινούνται ετησίως στο ΕΣΜΗΕ.

2. Για τον υποτομέα του πετρελαίου το κατώτατο όριο είναι:

α) Για τη βασική υπηρεσία της μεταφοράς πετρελαίου μέσω αγωγού, το κατώτατο όριο είναι ο φορέας να διαχειρίζονται αγωγό ή αγωγούς με ικανότητα μεταφοράς άνω του 10% των ετήσιων αναγκών της χώρας σε πετρέλαιο ή τουλάχιστον 1,5 εκατομμύριο κυβικά μέτρα πετρέλαιο ετησίως.

β) Για τη βασική υπηρεσία της παραγωγής, διύλισης, επεξεργασίας, αποθήκευσης και μεταφοράς πετρελαίου, το κατώτατο όριο είναι ο φορέας, ανά περίπτωση, να διαχειρίζεται το 10% των ετήσιων αναγκών της χώρας σε πετρέλαιο ή τουλάχιστον 1,5 εκατομμύριο κυβικά μέτρα πετρέλαιο ετησίως.

3. Για τον υποτομέα αερίου το κατώτατο όριο είναι:

α) Για τη βασική υπηρεσία της προμήθειας φυσικού αερίου στο Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου, το κατώτατο όριο είναι ο φορέας να εισάγει στο Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου περισσότερα από 500.000.000 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

β) Για τη βασική υπηρεσία της διανομής φυσικού αερίου, το κατώτατο όριο είναι ο φορέας να τροφοδοτεί με φυσικό αέριο περισσότερους από το 10% του συνόλου των πελατών του δικτύου διανομής ή να διαθέτει περισσότερους από 50.000 πελάτες συνδεδεμένους στο δικτύου διανομής φυσικού αερίου ή η δικαιοδοσία του να καλύπτει τα όρια μιας γεωγραφικής περιφέρειας.

γ) Για τη βασική υπηρεσία της μεταφοράς φυσικού αερίου, το κατώτατο όριο είναι ο φορέας να διαχειρίζεται τουλάχιστον τα 10% ή 500.000.000 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου που διακινούνται ετήσια στο Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου.

δ) Για τη βασική υπηρεσία της αποθήκευσης φυσικού αερίου, το κατώτατο όριο είναι ο φορέας να διαθέτει εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου με χωρητικότητα μεγαλύτερη από 100.000 κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ).

ε) Για τη βασική υπηρεσία της διαχείρισης συστημάτων ΥΦΑ, το κατώτατο όριο είναι ο φορέας να διαθέτει την τεχνολογική ικανότητα να εισάγει περισσότερα από 10% της ετήσιας κατανάλωσης ή 500.000.000 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως στο Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου.

στ) Για τη βασική υπηρεσία της προμήθειας φυσικού αερίου σε καταναλωτές, το κατώτατο όριο είναι ο φορέας να διαθέτει περισσότερους από το 10% του συνόλου των πελατών του δικτύου διανομής φυσικού αερίου ή να διαθέτει τουλάχιστον 50.000 πελάτες συνδεδεμένους στο δίκτυο διανομής φυσικού αερίου.

ζ) Για τη βασική υπηρεσία της διύλισης και επεξεργασίας φυσικού αερίου, το κατώτατο όριο είναι ο φορέας να έχει την ικανότητα διύλισης και επεξεργασίας τουλάχιστον 500.000.000 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

Β. Τομέας Μεταφορών

1. Για τον υποτομέα αεροπορικών μεταφορών:

α) Για τη βασική υπηρεσία της αερομεταφοράς, το κατώτατο όριο είναι ο φορέας να έχει ετήσια επιβατική κίνηση τουλάχιστον 4.000.000 επιβάτες ή να διακινεί περισσότερο από το 10% του ετήσιου συνολικού αριθμού επιβατών των ελληνικών αεροδρομίων.

β) Για τη βασική υπηρεσία της Διαχείρισης αερολιμένα και βοηθητικών εγκαταστάσεων εντός αερολιμένα, το κατώτατο όριο είναι ο φορέας να διαχειρίζεται αερολιμένα με ετήσια επιβατική κίνηση τουλάχιστον 4.000.000 επιβατών ή αερολιμένα ο οποίος διακινεί περισσότερους από το 10% του ετήσιου συνολικού αριθμού επιβατών των ελληνικών αεροδρομίων.

γ) Για τη βασική υπηρεσία της διαχείρισης της εναέριας κυκλοφορίας, το κατώτατο όριο είναι ο φορέας να διαχειρίζεται αερολιμένα με ετήσια επιβατική κίνηση τουλάχιστον 4.000.000 επιβατών ή αερολιμένα ο οποίος διακινεί περισσότερους από το 10% του ετήσιου συνολικού αριθμού επιβατών των ελληνικών αεροδρομίων.

2. Για τον υποτομέα των σιδηροδρομικών μεταφορών το κατώτατο όριο είναι:

α) Για τη βασική υπηρεσία της διαχείρισης της σιδηροδρομικής υποδομής, το κατώτατο όριο είναι ο φορέας να διαχειρίζεται υποδομή που εξυπηρετεί μεταφορικό έργο, κατά έτος, πάνω από 125 εκατομμύρια επιβατοχιλιόμετρα ή 25 εκατομμύρια τονοχιλιόμετρα ή πάνω από το 10% των ετήσιων επιβατοχιλιόμετρων ή πάνω από το 10% των τονοχιλιόμετρων του σιδηροδρομικού δικτύου.

β) Για τη βασική υπηρεσία της παροχής σιδηροδρομικών υπηρεσιών, το κατώτατο όριο είναι ο φορέας να έχει μεταφορικό έργο κατά έτος, πάνω από 125 εκατομμύρια επιβατοχιλιόμετρα ή 25 εκατομμύρια τονοχιλιόμετρα ή πάνω από το 10% των ετήσιων επιβατοχιλιόμετρων ή πάνω από το 10% των τονοχιλιόμετρων του σιδηροδρομικού δικτύου.

3. Για τον υποτομέα των πλωτών μεταφορών το κατώτατο όριο είναι:

α) Για τη βασική υπηρεσία των εσωτερικών πλωτών, θαλάσσιων και ακτοπλοϊκών μεταφορών επιβατών και εμπορευμάτων, το κατώτατο όριο είναι ο φορέας να μεταφέρει κατ’ ελάχιστον 3.000.000 επιβάτες κατ’ έτος ή να μεταφέρει κατ’ ελάχιστον 400.000 εμπορευματοκιβώτια (TEUS) κατ’ έτος ή να μεταφέρει κατ’ ελάχιστον 100.000 φορτηγά κατ’ έτος.

) Για τη βασική υπηρεσία της διαχείρισης και εκμετάλλευσης λιμένων, συμπεριλαμβανομένων των λιμενικών τους εγκαταστάσεων καθώς και την εκμετάλλευση έργων και εξοπλισμού που βρίσκονται εντός των λιμένων, το κατώτατο όριο είναι ο φορέας να διαχειρίζεται λιμένα που μεταφέρει κατ’ ελάχιστον 3.000.000 επιβάτες κατ’ έτος ή να μεταφέρει κατ’ ελάχιστον 400.000 εμπορευματοκιβώτια (TEUS) κατ’ έτος ή να μεταφέρει κατ’ ελάχιστον 100.000 φορτηγά κατ’ έτος.

γ) Για τη βασική υπηρεσία της Διαχείρισης Κυκλοφορίας πλοίων (VTS), το κατώτατο όριο είναι ο φορέας να έχει υπό την εποπτεία του λιμένα ή λιμένες που να μεταφέρει κατ’ ελάχιστον 3.000.000 επιβάτες κατ’ έτος ή να μεταφέρει κατ’ ελάχιστον 400.000 εμπορευματοκιβώτια (TEUS) κατ’ έτος ή να μεταφέρει κατ’ ελάχιστον 100.000 φορτηγά κατ’ έτος.

4. Για τον υποτομέα των οδικών μεταφορών, το κατώτατο όριο είναι:

α) Για τη βασική υπηρεσία ελέγχου διαχείρισης κυκλοφορίας, το κατώτατο όριο είναι ο φορέας (οδική αρχή) να είναι υπεύθυνος για τον έλεγχο διαχείρισης της κυκλοφορίας αυτοκινητοδρόμων με επιβατική κίνηση οχημάτων κατ’ ελάχιστον 10 εκατομμυρίων οχηματοχιλιόμέτρων κατ’ έτος ή τουλάχιστον 10.000 μέση ημερήσια κυκλοφορία οχημάτων κατ’ έτος ή 50 χιλιόμετρα συνολικό μήκος εθνικού αυτοκινητοδρόμου.

β) Για τη βασική υπηρεσία των συστημάτων ευφυών μεταφορών (ITS), το κατώτατο όριο είναι ο φορέας να είναι υπεύθυνος για την διαχείριση συστημάτων ευφυών μεταφορών (ITS) οχημάτων με επιβατική κίνηση τουλάχιστον 10 εκατομμυρίων οχηματοχιλιόμετρων κατ’ έτος ή τουλάχιστον 10.000 μέση ημερήσια κυκλοφορία οχημάτων κατ’ έτος ή 50 χιλιόμετρων συνολικού μήκος εθνικού αυτοκινητοδρόμου.

Γ. Τομέας τραπεζών

Για τη βασική υπηρεσία Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών, το κατώτατο όριο είναι το τραπεζικό ίδρυμα να έχει λάβει άδεια λειτουργίας στην Ελλάδα και να έχει χαρακτηριστεί από την Τράπεζα της Ελλάδος ως συστημικό σημαντικό πιστωτικό ίδρυμα (Other Systemically Important Institutions -O-SII). Η Τράπεζα της Ελλάδος, βάσει του ν. 4261/2014 (άρθρο 124), είναι αρμόδια για τον προσδιορισμό των λοιπών συστημικά σημαντικών πιστωτικών ιδρυμάτων μεταξύ των πιστωτικών ιδρυμάτων που έχουν λάβει άδεια λειτουργίας στην Ελλάδα.

Δ. Τομέας υποδομών χρηματοπιστωτικών αγορών

Για τον τομέα υποδομών χρηματοπιστωτικών αγορών το κατώτατο όριο είναι:

α) Για τη βασική υπηρεσία της εκμετάλλευσης τόπων διαπραγμάτευσης, το κατώτατο όριο είναι ο φορέας να πραγματοποιεί τουλάχιστον το 10% των συνολικών συναλλαγών που πραγματοποιούνται σε ετήσια βάση.

β) Για τη βασική υπηρεσία των Κεντρικών αντισυμβαλλόμενων (CCPs), το κατώτατο όριο είναι ο φορέας να πραγματοποιεί τουλάχιστον το 10% των συνολικών συναλλαγών που πραγματοποιούνται σε ετήσια βάση.

Ε. Τομέας της υγείας

Για τον τομέα της υγείας και ειδικότερα για τη βασική υπηρεσία της παροχής υγειονομικής περίθαλψης το κατώτατο όριο είναι ο φορέας να αποτελεί Γενικό Νοσοκομείο, με τουλάχιστον 40.000 νοσηλευθέντες ασθενείς κατ’ έτος, ή Γενικό Νοσοκομείο που να διαθέτει τουλάχιστον 500 κλίνες.

ΣΤ. Τομέας προμήθειας και διανομής πόσιμου νερού

Για τον τομέα προμήθειας και διανομής πόσιμου νερού και ειδικότερα για την αντίστοιχη βασική υπηρεσία προμήθειας και διανομής πόσιμου νερού, το κατώτατο όριο είναι ο φορέας ύδρευσης να προμηθεύει κατ’ έτος με πόσιμο νερό πληθυσμό μεγαλύτερο των 500.000 καταναλωτών ή από το δίκτυό του να διανέμονται περισσότερα από 50.000.000 κυβικά μέτρα νερό ετησίως.

Ζ. Τομέας ψηφιακής υποδομής

Για τον τομέα ψηφιακής υποδομής το κατώτατο όριο είναι:

α) Για τη βασική υπηρεσία της ανταλλαγής κίνησης αυτόνομων συστημάτων διαδικτύου (ΙΧΡ), το κατώτατο όριο είναι ο φορέας να έχει μέση ημερήσια κίνηση περισσότερο από 5Gbit/δευτερόλεπτο ή να κατέχει τουλάχιστον το 10% της συνολικής κίνησης όλων των Φορέων ΙΧΡ που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

β) Για τη βασική υπηρεσία της ονοματοδοσίας στο διαδίκτυο (DNS), το κατώτατο όριο είναι ο πάροχος υπηρεσιών DNS να εξυπηρετεί τουλάχιστον 1.000.000.000 αιτήματα την ημέρα (request/day) ή να διαθέτει στα Μητρώα του καταχωρημένα τουλάχιστον 50.000 διαφορετικά ενεργά ονόματα χώρου (domain names) ή να κατέχει τουλάχιστον το 10% του συνόλου των ερωτημάτων μεταξύ όλων των παροχών DNS.

γ) Για τη βασική υπηρεσία της καταχώρισης Μητρώων Ονομάτων Χώρου Ανώτατου Επιπέδου στο διαδίκτυο (registrar TLD), το κατώτατο όριο είναι ο φορέας να εξυπηρετεί τουλάχιστον 50.000.000 ερωτήματα την ημέρα (queries/day) ή να κατέχει τουλάχιστον το 10% του συνόλου των ερωτημάτων μεταξύ όλων των καταχωρητών (registrar) Μητρώου TLD.

Η παραγραφή των εγκλημάτων στο ουσιαστικό ποινικό δίκαιο

ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΛΑΜΠΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Δίκαιο σημάτων Ερμηνεία Ν. 4679/2020 περί σημάτων

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΡΟΚΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ