logo-print

Spam: Πρόστιμα για αποστολή διαφημιστικών μηνυμάτων στην Κύπρο

Το δίκαιο της ψηφιακής οικονομίας

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΉΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΉΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΓΓΛΕΖΑΚΗΣ

Το δίκαιο της ψηφιακής οικονομίας

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΉΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΉΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΓΓΛΕΖΑΚΗΣ

Δύο ενδιαφέρουσες αποφάσεις για την επιβολή προστίμων σε εταιρείες για την αποστολή διαφημιστικών μηνυμάτων εξέδωσε το Γραφείο της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Παράπονο για λήψη ανεπιθύμητου διαφημιστικού μηνύματος από eShop for Sports

Η παραπονούμενη κατήγγειλε ότι έλαβε ανεπιθύμητο διαφημιστικό μήνυμα sms από eShop for Sports (M.L. PRO.FIT SOLUTIONS LTD) χωρίς δωρεάν αριθμό τερματισμού λήψης των μηνυμάτων και παρά το ότι είχε υποβάλει ξανά παράπονο κατά του ίδιου υπεύθυνου επεξεργασίας.

Στα πλαίσια της διερεύνησης της υπόθεσης, ο υπεύθυνος επεξεργασίας ισχυρίστηκε μεταξύ άλλων ότι α) ο αριθμός της παραπονούμενης είχε αφαιρεθεί αλλά για τεχνικούς λόγους το σύστημα του παρόχου αποστολής μηνυμάτων δεν λειτούργησε και ότι β) το σύστημα του παρόχου αποστολής μηνυμάτων δεν έχει προνοήσει να έχει σε λειτουργία κάποιο δωρεάν αριθμό αυτόματου τερματισμού λήψης μηνυμάτων.

Αφού λήφθηκαν υπόψιν διάφοροι μετριαστικοί παράγοντες, μεταξύ των οποίων ότι δεν είχε υποβληθεί καταγγελία στην Επίτροπο εναντίον του ίδιου υπεύθυνου επεξεργασίας από άλλο υποκείμενο των δεδομένων, επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο ύψους €1000.

Παράπονο για λήψη διαφημιστικού μηνύματος sms από QuickSpa

Ο παραπονούμενος κατήγγειλε ότι έλαβε διαφημιστικό μήνυμα sms από QuickSpa (A.G. QUICKSPA LIMITED), παρά το γεγονός ότι είχε υποβάλει παράπονο για το ίδιο θέμα κατά του ιδίου υπεύθυνου επεξεργασίας στο παρελθόν.

Στα πλαίσια της διερεύνησης της υπόθεσης, ο υπεύθυνος επεξεργασίας ισχυρίστηκε ότι η αποστολή έγινε εκ παραδρομής καθότι ο προηγούμενος υπεύθυνος λειτουργός για την αποστολή των μηνυμάτων δεν ενημέρωσε την διοίκηση, κατά συνέπεια ο νέος υπεύθυνος λειτουργός δεν είχε ενώπιον του την ενημερωμένη λίστα αποστολής μηνυμάτων.

Η Επίτροπος έκρινε ότι ο υπεύθυνος επεξεργασίας είχε υποχρέωση να λαμβάνει κατάλληλα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα ώστε τα αιτήματα των υποκειμένων των δεδομένων να γίνονται σεβαστά, ανεξάρτητα από το εάν κάποια μέλη του προσωπικού είχαν αλλάξει.

Επιβλήθηκε στον υπεύθυνο επεξεργασίας διοικητικό πρόστιμο ύψους €1200.

Η ευθύνη του εκχωρητή απαίτησης κατά τα άρθρα 467-468 ΑΚ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΓΕΩΡΓΑΚΗ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Το δικαίωμα ιδιοκτησίας και η αναγκαστική απαλλοτρίωση -Κατ άρθρο ερμηνεία

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send