logo-print

Ψηφιοποιείται η διαδικασία της δήλωσης γέννησης - Τι ισχύει για το επίδομα γέννησης

Προκαταρκτική εξέταση - ένορκη διοικητική εξέταση (ΕΔΕ)

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΜΑΡΙΑ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΟΥ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΥΚΑΚΗΣ

Δίκαιο Δημοσίων Συμβάσεων Δ έκδοση

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΑΙΚΟΣ

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η Υπουργική Απόφαση για τις "Ρυθμίσεις για την ψηφιοποίηση της διαδικασίας της δήλωσης γέννησης".

Σκοπός της απόφασης είναι η αποτύπωση της διαδικασίας δήλωσης γέννησης για τέκνα που γεννιούνται σε μαιευτήριο, δημόσιο ή ιδιωτικό, ή και σε μαιευτικές κλινικές/τμήματα νοσοκομείων με χρήση του υποσυστήματος του πληροφοριακού συστήματος «Μητρώο Πολιτών» του άρθρου 13 του ν. 4659/2020, ο καθορισμός του τύπου και περιεχομένου και αφορά την κατάρτιση της δήλωσης γέννησης, την απόδοση A.M.Κ.Α., την ασφάλιση του νεογνού και την αίτηση για την χορήγηση του επιδόματος γέννησης, καθώς και η αποτύπωση των απαραίτητων τεχνικών λεπτομερειών για την εφαρμογή της.

Διαβάστε επίσης: Δημοσιεύθηκε ο Νόμος 4659/2020 για το επίδομα γέννησης - Σε ισχύ η διάταξη περί μη υποβιβασμού ποδοσφαιρικών ομάδων

Υπόχρεοι στην ψηφιακή δήλωση γέννησης

Υπόχρεοι σε δήλωση γέννησης με την ψηφιοποιημένη διαδικασία του παρόντος είναι οι ασκούντες τη γονική μέριμνα του τέκνου και ειδικότερα: α) Οι γονείς του νεογνού από κοινού.

β) Σε περίπτωση θανάτου της μητέρας ή εκ μέρους της υπαίτιας εγκατάλειψης του νεογνού, ο πατέρας του νεογνού.

γ) Σε περίπτωση μονογονεϊκής οικογένειας, η μητέρα του νεογνού.

Στοιχεία των υπόχρεων στην ψηφιακή δήλωση γέννησης

Στη δήλωση γέννησης καταχωρίζονται τα στοιχεία των υπόχρεων που αναφέρονται στα άρθρα 9 και 22 του ν. 344/1976 (Α' 143).

Καθορίζονται τα επιπλέον στοιχεία που απαιτούνται από τους υπόχρεους του άρθρου 2, με σκοπό την κατάρτιση της ψηφιακής δήλωσης γέννησης, για την εκπλήρωση των αρμοδιοτήτων άλλων φορέων του δημοσίου, ως εξής:

α) Η συγκατάθεση των υπόχρεων για την λήψη φορολογικών, ασφαλιστικών και άλλων δεδομένων τους που τηρούνται σε μητρώα του Δημοσίου.

β) Υπεύθυνη δήλωση για την ορθότητα των δηλωθέντων στοιχείων και των τυχόν προσκομισθέντων δικαιολογητικών.

γ) Στοιχεία επικοινωνίας των υπόχρεων (κινητό τηλέφωνο, σταθερό τηλέφωνο, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, διεύθυνση κατοικίας).

δ) Το ΙΒΑΝ τραπεζικού λογαριασμού πιστωτικού ιδρύματος που λειτουργεί στην Ελλάδα, όπου δικαιούχος ή συνδικαιούχος είναι η μητέρα.

ε) Αίτηση για την χορήγηση του επιδόματος γέννησης.

Δείτε αναλυτικά την απόφαση.

Διεθνής Εμπορική Διαιτησία Τόμος ΙΙ
Από τον πολιτικώς ενάγοντα στον παριστάμενο για την υποστήριξη της κατηγορίας

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

send