logo-print

Γεν. Δικαστήριο ΕΕ: Συζητήθηκε η υπόθεση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κατά EACEA

Επιχορηγήσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

13/03/2020

13/03/2020

Το δικαίωμα υπαναχώρησης στην Πνευματική Ιδιοκτησία - Συμβολές Αστικού Δικαίου Νο 13 21
Διεθνής Εμπορική Διαιτησία Τόμος ΙΙ

Ο Εκτελεστικός Οργανισμός Εκπαίδευσης, Οπτικοακουστικών Θεμάτων και Πολιτισμού (Education, Audiovisual and Culture Executive Agency, EACEA) της Επιτροπής διαχειρίζεται κονδύλια στους τομείς της εκπαίδευσης, του πολιτισμού, των οπτικοακουστικών μέσων, του αθλητισμού, της αγωγής του πολίτη και του εθελοντισμού.

Συγκεκριμένα, καθορίζει τους όρους παρέχοντας οδηγίες για δυνατότητες χρηματοδότησης των αιτούντων, αξιολογεί τις αιτήσεις, επιλέγει έργα και υπογράφει σχετικές συμφωνίες διατηρώντας στενές σχέσεις με τους δικαιούχους. Διαχειρίζεται, μεταξύ άλλων, τα προγράμματα χρηματοδότησης 2007-2013, το  Erasmus+ κ.α.

Στο πλαίσιο των ερευνητικών δραστηριοτήτων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) είχαν συναφθεί συμβάσεις επιχορήγησης μεταξύ του πανεπιστημίου αυτού με τον EACEA με σκοπό την ενίσχυση της ποιότητας στη σύγχρονη εκπαίδευση στην Αρχιτεκτονική. Το 2011 είχε συναφθεί η σύμβαση για τη δράση “European Network of Heads of Schools of Architecture: Inhabiting the European Higher Architectural Education Area” (ENHSA) [1] και η σύμβαση μεταξύ του EACEA και 36 φορέων, για τη δράση “ARCHIMUNDUS: Building up Quality in Architectural Education” (ARCHI-MUNDUS) [2], όπου το ΑΠΘ ήταν ο συντονιστής των δικαιούχων πανεπιστημίων και φορέων. Οι κατηγορίες δαπανών που πραγματοποιήθηκαν αφορούσαν έξοδα μετακίνησης, διαμονής και λοιπές δαπάνες ταξιδιών (π.χ. γεύματα, τοπικές συγκοινωνίες κ.λπ.).

O EACEA, αμφισβητώντας ότι πραγματοποιήθηκαν δαπάνες αποζημίωσης σε σχέση με συνέδρια που είχαν οργανωθεί στο πλαίσιο των παραπάνω δράσεων και κατόπιν διενέργειας επιτόπιου ελέγχου στις εγκαταστάσεις του ΑΠΘ, διατύπωσε απαιτήσεις επιστροφής των επιχορηγήσεων ύψους 84 955,12 ευρώ για την ENHSA και 28 976,83 ευρώ για την ARCHI-MUNDUS.

Υπό τις συνθήκες αυτές, το ΑΠΘ άσκησε αγωγή ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου κατά του EACEA, υποστηρίζοντας ότι η απαιτήσεις αυτές είναι αβάσιμες εν μέρει κατά το ποσό των 77 169,78 ευρώ (από τα 84 955,12 ευρώ) και συνολικά για το ποσό 28 976,83 ευρώ, για τις αντίστοιχες δράσεις. To ΑΠΘ ζητεί από το ΓΔΕΕ να αναγνωρίσει ότι οι δαπάνες αποζημίωσης για τους μη ελληνόφωνους συμμετέχοντες στα συνέδρια των δύο δράσεων αντιστοιχούν σε πραγματικές και άρα σε επιλέξιμες δαπάνες που πρέπει να επιστραφούν στο ίδιο.

Η υπόθεση τελεί υπό διάσκεψη. Η απόφαση θα εκδοθεί αργότερα.

Δίκαιο πληροφορικής - E έκδοση
Σύχρονα και κρίσιμα θέματα της συνταγματικής νομολογίας του ελεγκτικού συνεδρίου

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send