logo-print

Δανειακές υποχρεώσεις vs Covid-19

23/03/2020

24/03/2020

Mε τη χώρα μας - αλλά και όλο τον πλανήτη - να βιώνουν πρωτόγνωρες και ιδιαιτέρως δύσκολες καταστάσεις εν μέσω πανδημίας Covid-19 και τις επόμενες εβδομάδες να φαντάζουν ακόμα πιο δύσκολες σύμφωνα με τους ειδικούς, ο φόβος όλων μας για την επόμενη μέρα στο επίπεδο των οικονομικών επιπτώσεων γίνεται ακόμα μεγαλύτερος..

Ήδη έχουν ανακοινωθεί μια σειρά μέτρων για τη στήριξη τόσο των εργαζόμενων, των επιχειρήσεων όσο και των ελεύθερων επαγγελματιών που πλήττονται και ανάμεσα σε αυτά κάποια αφορούν και το ακανθώδες ζήτημα των δανειακών υποχρεώσεων των οφειλετών..

Από τις πρώτες άλλωστε ημέρες που άλλαξε η ζωή όλων μας, πολλοί δανειολήπτες που βρέθηκαν από τη μια στιγμή στην άλλη με κλειστές επιχειρήσεις λόγω υποχρεωτικής αναστολής ή χωρίς εργασία, έσπευσαν αγωνιώντας να ρωτήσουν τι θα γίνει με τα δάνεια τους.. Η αγωνία τους μάλιστα εντάθηκε όταν – παρά τα όσα δύσκολα βιώνουμε – κάποιες εισπρακτικές εταιρίες (παρά το χάος) δυστυχώς τους οχλούσαν αξιώνοντας την πληρωμή της δόσης του δανείου τους…

Ήδη λοιπόν τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, τα δικαστήρια έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους από 13/3/2020 μέχρι και 27/03/2020 και πάσης φύσεως πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης αλλά και οι πλειστηριασμοί…

Παράλληλα με απόφαση του αρμόδιου υπουργού, ορθότατα οι εισπρακτικές εταιρίες και οι εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων ανέστειλαν από την προηγούμενη Πέμπτη τη λειτουργία τους για όσο διαρκούν τα όσα πρωτοφανή λαμβάνουν χώρα, διότι είναι τουλάχιστον άκομψο σε αυτή τη χρονική συγκυρία να εν-οχλούνται οι δανειολήπτες για χρέη..

Επιπρόσθετα, ήδη ανακοινώθηκε αναστολή επί ένα τρίμηνο των πληρωμών δανείων φυσικών προσώπων που πλήττονται αρκεί να είναι ενήμερες και αφορά εργαζόμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις που έχουν πληγεί άμεσα και η διαδικασία θα είναι απλή: θα επικοινωνεί ο πιστωτής με τον δανειολήπτη τηλεφωνικά και θα δηλώνεται από τον οφειλέτη ότι επιθυμεί την τρίμηνη αναστολή πληρωμών εφόσον έχει πληγεί..

Παράλληλα δίνεται η δυνατότητα σε όσους δοκιμάζονται λόγω της πανδημίας και της αιφνίδιας μεταβολής των οικονομικών τους συνθηκών - για άλλη μια φορά μετά την οικονομική κρίση των προηγούμενων ετών - για λύσεις βιώσιμες και εξατομικευμένες σύμφωνα με το οικονομικό τους προφίλ..

Στο πακέτο ρυθμίσεων εντάσσονται και τα νομικά πρόσωπα - που σταμάτησαν προσωρινά τη δραστηριότητά τους - με αναστολή καταβολής δόσεων για όλα τα τοκοχρεολυτικά δάνεια επιχειρήσεων μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2020, με την προϋπόθεση και εδώ οι ανωτέρω επιχειρήσεις να ήταν ενήμερες – συνεπείς δηλαδή στις δανειακές τους υποχρεώσεις και όχι ΄΄κόκκινες΄΄.

Τέλος και αναφορικά με το άλλο φλέγον ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας μέχρι τέλος Απριλίου, δεν υπάρχει ακόμα επίσημη ανακοίνωση για τυχόν παράταση αν και πληθαίνουν οι φήμες για παράταση μέχρι τέλους του έτους λόγω covid -19. Πρακτικά επειδή η προστασία αυτή τη στιγμή παρέχεται ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας, μπορούν όσοι δανειολήπτες πληρούν τις προϋποθέσεις υπαγωγής να ανοίξουν αίτηση για να ενταχθούν στις ευεργετικές διατάξεις του Ν.4605/19.

Σε κάθε περίπτωση, οι στιγμές είναι δύσκολες και πρωταρχικό μέλημα όλων μας θα πρέπει να είναι να παραμείνουμε υγιείς και ενωμένοι.. Η επόμενη μέρα σίγουρα δεν θα είναι εύκολη, σίγουρα δεν θα είναι τόσο φωτεινή όμως σημασία έχει να είμαστε εκεί όλοι για να παλέψουμε να φτιάξουμε ο,τι γκρεμίζεται.. και όλα θα μπουν ξανά σε μια σειρά .. Όλα θα τα βάλουμε ξανά σε μια σειρά … Μαζί… Όλοι μαζι..

Ένδικα Μέσα και Ανακοπές - Β έκδοση

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΔΙΚΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΠΕΣ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Εγχειρίδιο Εργατικού Δικαίου - Ατομικές Εργασιακές Σχέσεις Η έκδοση