logo-print

Πρωτοδικείο Αθηνών: Nέα ανακοίνωση σχετικά με την αναστολή της λειτουργίας του

Φορολογικός Πολυκώδικας - Σεπτέμβριος 2022

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΑΡΜΠΑΣ

ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ

 

Το δίκαιο της απόδειξης στις διοικητικές διαφορές ουσίας (XXII & 327)

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΉ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΒΑΡΒΑΡΑ ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑ

Νεότερη ανακοίνωση σχετικά με την αναστολή της λειτουργίας του Πρωτοδικείου Αθηνών δημοσίευσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών.

Αναλυτικά:

Σε συνέχεια προηγούμενων ανακοινώσεων επί των α) από 15.39.2020 ΚΥΑ (ΦΕΚ ΕΒ' 8δ64/15.9.2020), και βϱ) αρ. ΔΊα/ΓΠ.οικ. 17734/2020 (Β) 935) ΚΥΑ, κατόπιν πολλαπλών ερωτημάτων πληρεξουσίων Δικηγόρων διευκρινίζουµε τα εξής:

Δεδομένης α) της επιβολής του µέτρου γενικής αναστολής της λειτουργίας των ῥικαστηρίων, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων και β) της αναστολής των νόµιμων και δικαστικών προθεσµιών για την διενέργεια διαδικαστικών πράξεων και άλλων ενεργειών ενώπιον των υπηρεσιών των δικαστηρίων και της παραγραφής των συναφών αξιώσεων, για όσο χρονικό διάστηµα διαρκεί η αναστολή και εν προκειμένω από 12/93/2020 έως καιτην 2//9/2020:

1. Οι γραμμµατείες των δικαστηρίων δεν εξυπηρετούν κοινό και πληρεξουσίους δικηγόρους πλην των προβλεπόμενων εξαιρέσεων, που προβλέπονται στις σχετικές Κ.Υ.Α.. Για το τρόπο λειτουργίας των τµηµάτων αυτών παραπέµπουμε στις προγενέστερες ανακοινώσεις µας.

2, Οι συνεδριάσεις των πολιτικών συνθέσεων και ποινικών συνθέσεων, πλην των ρητώς αναφερομένων εξαιρέσεων των παραγράφων 2 και ὁὃ του άρθρου τρίου της από 15.39.2020 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β' 864/15.9.2020) ματαιώνονται και ως εκ τούτου οι προς συζήτηση υποθέσεις δεν εκφωνούνται. Όπως έχει σημειωθεί σε προγενέστερη ανακοίνωση µας, συζητούνται προσωρινές διαταγές που έχουν προσδιοριστεί ήδη προ της 12-3-2020. Για τη χορήγηση νέων προσωρινών διαταγών ισχύει η διαδικασία που περιγράφεται στην από 15.3.2020 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β’ 864/15.39.2020) και στην υπ’ αριθ. 2611/16-9-2020 ανακοίνωση µας

3. Οι πολιτικές υποθέσεις που είναι γραμμένες σε συνεδρίαση, η οποία ματαιώθηκε λόγω της αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων μεταφέρονται, µετά την οριστική λήξη της αναστολής λειτουργίας τους Πρωτοδικείου, σε επόµενη συνεδρίαση κατόπιν κλήσεως του επιµελέστερου διαδίκου. Για τις συνεδριάσεις συνθέσεων νέας τακτικής Μονομελούς και Πολυμελούς (συζήτηση μµετά την πάροδο των 115 ηµερών), οι οποίες µαταιώνονται λόγω της αναστολής λειτουργίας του Πρωτοδικείου Αθηνών, η µεταφορά σε νέα συνεδρίαση θα γίνει οίκοθεν, µετά την οριστική λήξη της αναστολής λειτουργίας.

4. Αντίγραφα δηµοσιευµένων αποφάσεων δεν χορηγούνται, πιστοποιητικά δεν παραδίδονται για όσο χρόνο διαρκεί η ως άνω αναστολή.

5. Δεν θα κατατίθενται αιτήσεις εκούσιας δικαιοδοσίας, εκτός εξαιρετικών περιπτώσεων, τις οποίες κρίνει κατά περίπτωση ο Πρόεδρος Υπηρεσίας. Σε περίπτωση έγκριση κατάθεσης κύριας απησης εκούσιας δικαιοδοσίας, αιήµατα για χορήγηση ή ανάκληση προσωρινών διαταγών Θα εξυπηρετούνται ὀύκως την κοινοποίηση της αἴτησης. Ως εκ τούτου η βασιµότητα ή µη του αιτήµατος θα κρίνεται από τον Πρόεδρο Υπηρεσίας.

6. Όσον αφορά στην νέα διαδικασία τακτικής Μονομελούς και Πολυμελούς, όλες οι προθεσμίες που σχετίζονται µε τον χρόνο κατάθεσης δικογράφου αναστέλλονται για όλο το χρονικό διάστηµα της αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων. Ως εκ τούτου οι ηµέρες αναστολής λειτουργίας των ὁδικαστηρίων δεν υπολογίζονται για τις προθεσμίες αυτές (η έννοια αναστολής προθεσμίας περιγράφεται στο άρθρο 14 ΚΠΟλΔ). Το ως άνω ισχύει και για τις προθεσμίες προσθήκης-αντίκρουσης ειδικών διαδικασιών καθώς και για την προθεσµία 8 ηµερών για κλείσιμο φακέλου µετά τη συζήτηση, στην «παλαιά» διαδικασία τακτικής Πολυμελούς.

7. Οι νέες προθεσμίες για το σύνολο των διαδικασιών, θα γνωστοποιηθούν κατά την οριστική λήξη της αναστολής λειτουργίας όλων των εργασιών του Πρωτοδικείου Αθηνών.

Πηγή: dsa.gr
Ερμηνεία Υπαλληλικού Κώδικα - Κατ

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΥΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΑΝΔΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΜΑΡΙΑ ΑΝΔΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ
 

Διεθνής Εμπορική Διαιτησία Τόμος ΙΙ