logo-print

Δεν δικαιούνται το επίδομα των 800 ευρώ οι δικηγόροι µε πάγια εντολή ή πάγια αντιμισθία

Διευκρινίσεις από το Υπουργειο Εργασίας

01/04/2020

01/04/2020

Εργατικό Δίκαιο - Ατομικές εργασιακές σχέσεις - Ε έκδοση

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΕΡΔΕΛΗΣ

Εργατικό Δίκαιο - Ατομικές εργασιακές σχέσεις - Ε έκδοση

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΕΡΔΕΛΗΣ

Με εγκύκλιό του το Υπουργείο Εργασίας παρέχει διευκρινίσεις επί της Κ.Υ.Α. αριθμ. 12998/232/23-3-2020 «Μέτρα στήριξης εργαζομένων επιχειρήσεων-εργοδοτών του ιδιωτικού τομέα, που έχουν αριθμό μητρώου εργοδότη (ΑΜΕ) στον e- ΕΦΚΑ, των οποίων ή έχει ανασταλεί η επιχειρηματική τους δραστηριότητα, βάσει ΚΑΔ, με εντολή δημόσιας αρχής ή πλήττονται σημαντικά βάσει ΚΑΔ κύριας δραστηριότητας ή δευτερεύουσας βάσει των ακαθάριστων εσόδων έτους 2018, όπως ορίζονται από το Υπουργείο Οικονομικών, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού COVID-19».

Μεταξύ άλλων, η εγκύκλιος αναφέρει:

Μη υπαγωγή δικηγόρων µε πάγια εντολή ή πάγια αντιµισθία στο πεδίο εφαρµογής της υπ’ αριθμ. 12998/232/23-3-2020 Κ.Υ.Α.

Στις παραγράφους 1 και 2 του άρθρου 3 του ν. 4193/2013 (208 Α΄), «Κώδικας δικηγόρων» ορίζονται τα εξής :

«1. Ο δικηγόρος ασκεί ελεύθερο επάγγελμα στο οποίο προέχειτο στοιχείο της εμπιστοσύνης του εντολέα του προς αυτόν. 2. Για τις υπηρεσίες του αμείβεται απὀ τον εντολέα του εἰτε ανά υπόθεση είτε µε πάγια αμοιβή ἡ µε μισθό».

Στην δε παράγραφο 1 του άρθρου 43 του ως άνω νόµου ορίζεται ότι: «1. Η πρόσληψη δικηγόρων µε ἐμμισθη εντολή στον ιδιωτικό τοµέα γίνεται µε έγγραφη σύμβαση, που καταρτίζεται μεταξύ αυτού και του εντολέα.».

Έχει κριθεί ότι η σύµβαση παροχής νομικών υπηρεσιὼν µε πάγια ετήσια ἠ μηνιαία αμοιβή δεν µπορεί να αποτελέσει αντικείµενο συµβάσεως εξαρτημένης εργασίας (Α.Π. 308/2017).

Κατόπιν των ανωτέρω και παρά το γεγονός ότι υποβάλλεται Α.Π.Δ. για τους δικηγόρους µε πάγια εντολή ἠ µε πάγια αντιµισθία, οι συμβάσεις τους, µε επιχειρήσεις- εργοδότες των οποίων ή ἐχει ανασταλεί η επιχειρηματική τους δραστηριότητα, µε εντολή δηµόσιας αρχής ή πλήττονται σηµαντικά βάσει ΚΑΔ, όπως ορίζονται απὀ το Υπουργείο Οικονομικών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού (COVID- 19, δεν τίθενται σε αναστολή και δεν είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των οκτακοσίων ευρώ (800 ευρώ).

Οι δικηγόροι αυτής της κατηγορίας εντάσσονται και είναι δυνητικά δικαιούχοι του εκπαιδευτικού επιδόματος των εξακοσίων ευρώ (600 ευρώ), του προγράµµατος τηλεκατάρτισης του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Δείτε αναλυτικά την εγκύκλιο.

Διαβάστε επίσης: Εισαγγελία Εφετών Αθηνών: Η παράνομη εγκατάσταση καμερών αποτελεί ποινικό αδίκημα

Εργατικό Ποινικό Δίκαιο
Η μικρή και κλειστή οικογενειακή ανώνυμη εταιρία

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ