logo-print

Συνυπολογισμός της προσαύξησης ποσοστού 20% στην επικουρική σύνταξη για τα ημερομίσθια Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων

13/04/2020

15/04/2020

Ποινικός Κώδικας Ι
Η ελαττωματική καταγγελία και οι συνέπειές της

ΚΩΣΤΗΣ ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Συνυπολογισμός της προσαύξησης ποσοστού 20% του άρθρου 32 παρ. 8 του ν. 1902/1990 στην επικουρική σύνταξη, για τα ημερομίσθια που πραγματοποιήθηκαν σύμφωνα με τον Κανονισμό Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (Κ.Β.Α.Ε.).

ΔΠΑ 18226/2019, 2ο Τμήμα

Δεν στοιχειοθετείται παρανομία των οργάνων του εναγόμενου Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π., λόγω μη συνυπολογισμού με τις οικείες αποφάσεις του, της προσαύξησης ποσοστού 20% του άρθρου 32 παρ. 8 του ν. 1902/1990 (πλέον νόμιμων αυξήσεων), επί των κατά νόμο ποσοστών προσαύξησης της επικουρικής σύνταξης που καταβάλλεται κατά περίπτωση στους ενάγοντες. Και τούτο, διότι οι διατάξεις του άρθρου 32 παρ. 8 του ν. 1902/1990, ορίζοντας προς το σκοπό της ευνοϊκότερης ασφαλιστικής μεταχείρισης των απασχολουμένων σε ορισμένα επαγγέλματα, προσαύξηση 20% για ημερομίσθια ασφάλισης, για τα οποία καταβλήθηκαν οι πρόσθετες εισφορές βαρέων επαγγελμάτων, στην περίπτωση κατά την οποίαν ο ασφαλισμένος δεν θεμελιώνει δικαίωμα συνταξιοδότησης κατά τις ειδικές διατάξεις του άρθρου 28 παρ. 5 εδαφ. β΄ περ. α΄ του αν.ν. 1846/1951 και του άρθρου 2 του Κ.Β.Α.Ε., δημιουργούν ειδικό, ευνοϊκό ασφαλιστικό καθεστώς. Άρα, έχουν εξαιρετικό χαρακτήρα και ως εκ τούτου είναι στενώς ερμηνευτέες.

Επακόλουθο του εξαιρετικού χαρακτήρα της ανωτέρω διάταξης είναι ότι, πέραν της ρητώς καθοριζόμενης στο νόμο περίπτωσης χορήγησης κύριας σύνταξης, δεν καταλείπεται περιθώριο αναλογικής ή επεκτατικής εφαρμογής κατά τον υπολογισμό της επικουρικής σύνταξης.

Άλλωστε, ούτε ο παρακολουθηματικός χαρακτήρας της τελευταίας έναντι της κύριας μπορεί να θεμελιώσει αναλογική ή επεκτατική εφαρμογή της διάταξης στην περίπτωση υπολογισμού της επικουρικής σύνταξης, καθόσον αυτός αφορά στις προϋποθέσεις απονομής σύνταξης, όπως επί παραδείγματι το χρόνο έναρξης αναπηρίας, και όχι στον τρόπο υπολογισμού της πρώτης, ο οποίος καθορίζεται από τις καταστατικές (και τις τροποποιητικές αυτών) διατάξεις του εκάστοτε ταμείου επικουρικής ασφάλισης.

Πηγή: adjustice.gr
Η φορολογική ενημερότητα

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ​

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΤΣΟΣ

Δικαστικός Έλεγχος της Συνταγματικότητας των Νόμων και Ερμηνεία του Συντάγματος

Ευάγγελος Βενιζέλος

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send