logo-print

Παράταση μείωσης ενοικίων για τον Μάιο, μείωσης ασφαλιστικών εισφορών και άλλα μέτρα αντιμετώπισης συνεπειών Covid-19

Αποζημίωση εμπορικών πτήσεων Απριλίου και Μαΐου, επέκταση του ευεργετήματος της έκπτωσης ποσοστού 25% σε εμπρόθεσμα καταβαλλόμενες δόσεις βεβαιωμένων οφειλών μηνός Μαΐου

20/05/2020

22/05/2020

Φορολογικός Πολυκώδικας - Σεπτέμβριος 2022

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΑΡΜΠΑΣ

ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ

 

Η φορολογική ενημερότητα

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ​

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΤΣΟΣ

Σημαντικές διατάξεις με μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορωνοϊού COVID-19 περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου για την κύρωση των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου της 13/4 και 1/5 Π.Ν.Π. που κατατέθηκε στη Βουλή.

Μεταξύ άλλων προβλέπεται:

Άρθρο 3 - Επέκταση του ευεργετήματος της έκπτωσης ποσοστού 25% σε εμπρόθεσμα καταβαλλόμενες δόσεις βεβαιωμένων οφειλών μηνός Μαΐου 2020

Με την προτεινόμενη ρύθμιση της παρ. 1 επιχειρείται η περαιτέρω στήριξη τόσο των επιχειρήσεων όσο και των φυσικών προσώπων που πλήττονται από τη διασπορά του κορωνοϊού COVID-19. Ειδικότερα, επεκτείνεται το ευεργέτημα της έκπτωσης ποσοστού εικοσιπέντε τοις εκατό (25%) και σε εμπροθέσμως καταβαλλόμενες δόσεις βεβαιωμένων οφειλών και δόσεις ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής με ημερομηνία καταβολής εντός του μηνός Μαΐου 2020 για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, για τα οποία οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων στη φορολογική διοίκηση οφειλών που λήγουν ή έληξαν από 1η Μαΐου 2020 έως και 31 Μαΐου 2020 παρατείνονται με τις αποφάσεις της παρ. 2 της από 11.3.2020 ΠΝΠ (Α΄ 55).

Από το ευεργέτημα εξαιρούνται οι οφειλές από ΦΠΑ και παρακρατούμενους φόρους που δεν έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης/διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής, καθώς και οφειλές που προέρχονται από ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων και χρέη υπέρ αλλοδαπού Δημοσίου.

Με την προτεινόμενη ρύθμιση της παρ. 2 αποσαφηνίζεται ότι η διάταξη της παρ. 1, με την οποία εισάγεται νέο έβδομο εδάφιο στην παρ. 1 της από 11.3.2020 ΠΝΠ, δεν εφαρμόζεται για οφειλές που καταβλήθηκαν πριν από τις 11.3.2020.

Άρθρο 4 - Επέκταση της μείωσης μισθώματος επαγγελματικών μισθώσεων, μισθώσεων κύριας κατοικίας, μισθώσεων εξαρτημένων μελών - φοιτητών και μισθώσεων ναυτικών για τον μήνα Μάιο 2020

Με την προτεινόμενη ρύθμιση επεκτείνεται χρονικά και για τον μήνα Μάιο 2020 η απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής μέρους του μισθώματος για επαγγελματικές μισθώσεις επιχειρήσεων που αναφέρονται στις παρ. 1 και 3 του άρθρου δεύτερου της από 20.03.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α΄68), η οποία έχει κυρωθεί με το άρθρο 1 του ν. 4683/2020 (Α΄ 83), για μισθώσεις κύριας κατοικίας εργαζομένων στις ως άνω επιχειρήσεις, καθώς και για μισθώσεις ακινήτων για την κάλυψη στεγαστικών αναγκών φοιτητών που είναι τέκνα - εξαρτημένα μέλη εργαζομένων στις ως άνω επιχειρήσεις.

Με τη διάταξη επιχειρείται να επεκταθεί η προστασία των κοινωνικών ομάδων των οποίων ανατράπηκε αιφνίδια η οικονομική κατάσταση λόγω της διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19 και για το μήνα Μάιο 2020.

Ειδικά για την περίπτωση των συμβάσεων μίσθωσης κύριας κατοικίας των εργαζομένων στις επιχειρήσεις των παρ. 1 και 3 του άρθρου δεύτερου της από 20.03.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α΄ 68), με την προτεινόμενη διάταξη, διευκρινίζεται ότι το πεδίο εφαρμογής της ρύθμισης καταλαμβάνει ρητά και τις περιπτώσεις όπου μισθωτής δεν είναι ο ίδιος ο εργαζόμενος στις ως άνω επιχειρήσεις, αλλά και ο/η σύζυγος ή το έτερο μέρος συμφώνου συμβίωσης του εργαζομένου.

Παράλληλα, με τη διάταξη της παρ. 1 διευκρινίζονται τα ειδικά οριζόμενα για την περίπτωση μισθωτών στους οποίους έχει παραχωρηθεί έναντι μισθώματος η χρήση πράγματος, κινητού ή ακινήτου, ή και των δύο από κοινού, που προορίζεται αποκλειστικά για επαγγελματική χρήση, στο πλαίσιο χρηματοδοτικής μίσθωσης και αφορά τις επιχειρήσεις της παρ. 1 ή της παρ. 3 του άρθρου δεύτερου της από 20.03.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α΄ 68).

Με τη ρύθμιση, εξειδικεύεται ο τρόπος εφαρμογής της διάταξης για την περίπτωση των χρηματοδοτικών μισθώσεων, ο οποίος συνίσταται στην επέκταση του χρόνου αποπληρωμής του 44 ως άνω ποσοστού του 40%, σε έως και δώδεκα μηνιαίες δόσεις για συμβάσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης ακινήτων και σε έως έξι μηνιαίες δόσεις για συμβάσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης κινητών μέσω συμφωνιών αναδιάρθρωσης των συμβάσεων χρηματοδοτικής μίσθωσης που έχουν συνάψει οι εταιρείες χρηματοδοτικής μίσθωσης. Επίσης, καθορίζεται ότι τα καταβλητέα κατά την έναρξη της χρηματοδοτικής μίσθωσης αυξημένα μισθώματα απομείωσης κεφαλαίου, δεν εμπίπτουν στην προτεινόμενη ρύθμιση και αποπληρώνονται στο σύνολό τους κατά τις συμφωνηθείσες ημερομηνίες. Ως έναρξη της χρηματοδοτικής μίσθωσης νοείται η περίοδος των τριών πρώτων μηνών της αποπληρωμής της χρηματοδοτικής μίσθωσης. Με την ως άνω ρύθμιση, το πλαίσιο προστασίας προσαρμόζεται στον ιδιαίτερο χαρακτήρα των χρηματοδοτικών έναντι των λοιπών μισθώσεων

Άρθρο 5 - Παράταση προθεσμίας ληξιπροθέσμου για αναδρομικώς εισπραχθείσες αποδοχές

Με τις προτεινόμενες διατάξεις προβλέπεται η παράταση μέχρι τις 31 Ιουλίου 2020 προκειμένου να καταστούν ληξιπρόθεσμες οι οφειλές από πράξεις διοικητικού προσδιορισμού φόρου που εκδόθηκαν από τη Φορολογική Διοίκηση μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2019 και συνδέονται με αποδοχές συνταξιούχων που εισπράχθηκαν αναδρομικά για το έτος 2013.

Άρθρο 15 - Μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά ποσοστό είκοσι πέντε τοις εκατό (25%)

Στο πλαίσιο των έκτακτων και αναγκαίων μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την εμφάνιση και τη διάδοση του κορωνοϊού COVID-19 προβλέφθηκε στο άρθρο δέκατο όγδοο της από 30 Μαρτίου Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α΄ 75), όπως κυρώθηκε με το πρώτο άρθρο του ν. 4684/2020 (Α΄ 86), δυνατότητα καταβολής μειωμένων εισφορών κατά ποσοστό είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) επί του ποσού που αντιστοιχεί στην ασφαλιστική κατηγορία επιλογής ή κατάταξης για όλους εκείνους τους αυτοτελώς απασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες που κατέβαλλαν εμπρόθεσμα τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούσαν σε περίοδο απασχόλησης Φεβρουαρίου και Μαρτίου του έτους 2020. Με την προτεινόμενη διάταξη επεκτείνεται η εφαρμογή του ανωτέρω μέτρου και για τις ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν στην περίοδο απασχόλησης του μήνα Απριλίου του έτους 2020.

Ειδικότερα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι άμεσες οικονομικές επιπτώσεις που επέφεραν οι απρόβλεπτες και εξαιρετικές συνθήκες στους αυτοτελώς απασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες και η συνεπακόλουθη μη ομαλή λειτουργία των οικονομικών δραστηριοτήτων, χορηγείται κατά παρέκκλιση του άρθρου 39 του ν.4387/2016 (A’85) που αντικαταστάθηκε με το άρθρο 35 του ν.4670/2020 (A’43) σε όλους όσους καταβάλλουν εμπρόθεσμα τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν σε περίοδο απασχόλησης του μήνα Απριλίου του έτους 2020 μείωση κατά ποσοστό είκοσι πέντε τοις εκατό (25%).

Προσέτι, διευκρινίζεται ότι η μείωση κατά ποσοστό είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) επί του ποσού που αντιστοιχεί στην ασφαλιστική κατηγορία επιλογής ή κατάταξης του εκάστοτε αυτοτελώς απασχολούμενου ή ελεύθερου επαγγελματία ασφαλισμένου προϋποθέτει την εμπρόθεσμη καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών

Άρθρο 39 - Αποζημίωση εμπορικών πτήσεων Απριλίου και Μαΐου 2020

Λόγω κατάρρευσης των αεροπορικών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα εξαιτίας των επιπτώσεων του κορωνοϊού COVID-19 και των αυστηρών περιορισμών κίνησης, επιτείνεται η, ζωτικής σημασίας για τις εσωτερικές συγκοινωνίες, ανάγκη διατήρησης της συνδεσιμότητας συγκεκριμένων προορισμών. Για ορισμένους προορισμούς της εθνικής επικρατείας η στοιχειώδης συνδεσιμότητα αυτή εξασφαλίζεται μέσω της επιβολής υποχρεώσεων δημοσίας υπηρεσίας για την αεροπορική εξυπηρέτηση τους. Υποχρεώσεις που ανατίθενται μέσω δημοσίων διαγωνισμών που εγκρίνονται από την ευρωπαϊκή επιτροπή και χρηματοδοτούνται από σχετικά τέλη του τομέα της αεροναυτιλίας.

Οι τρέχουσες, εξαιρετικές, συνθήκες ωστόσο έχουν επιφέρει ουσιώδεις αλλαγές βασικών όρων των υφιστάμενων Συμβάσεων εκμετάλλευσης τακτικών αεροπορικών γραμμών στις οποίες έχουν επιβληθεί υποχρεώσεις παροχής δημόσιας υπηρεσίας βάσει των άρθρων 16, 17 και 18 του Κανονισμού 1008/2008 σχετικά με κοινούς κανόνες εκμετάλλευσης των αεροπορικών γραμμών στην Κοινότητα. Είναι λοιπόν αναγκαίο να δοθεί η δυνατότητα της επιπλέον επιδότησης των γραμμών αυτών καθώς και να επιτραπεί η τροποποίηση τους με σκοπό την προσαρμογή στις ανάγκες της τρέχουσας συγκυρίας.

Δείτε αναλυτικά το σχέδιο νόμου.

Φορολογικός Πολυκώδικας - Σεπτέμβριος 2022

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΑΡΜΠΑΣ

ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ

 

Το δίκαιο ακινήτων στην ολομέλεια του Αρείου Πάγου-Σειρά Συλλογές Νομολογίας ΕπΑΚ Νο 1

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ