logo-print

ΣτΠ: Πρόσβαση εργαζομένου με αναπηρία στις εγκαταστάσεις εκπαιδευτικού ιδρύματος

19/06/2020

19/06/2020

ΕΣΔΑ Κατ΄άρθρο ερμηνεία

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ
ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΟΝΤΙΑΔΗΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Σύχρονα και κρίσιμα θέματα της συνταγματικής νομολογίας του ελεγκτικού συνεδρίου

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Ο Συνήγορος του Πολίτη εξέτασε αναφορά εργαζόμενου με αναπηρία στο τμήμα συντήρησης αρχαιοτήτων και έργων τέχνης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής με αντικείμενο την έλλειψη κατάλληλων υποδομών για τη μετακίνηση του στα εργαστήρια του Ιδρύματος, τα οποία βρίσκονταν στο υπόγειο του κτιρίου.

Ειδικότερα, για την πρόσβαση στους εν λόγω χώρους υπήρχε ράμπα με ακατάλληλη κλίση (26%), η οποία δεν επέτρεπε τη μετακίνηση αναπηρικού αμαξιδίου χωρίς τη συνδρομή δύο ατόμων.

Ο αναφερόμενος είχε υποβάλει αίτημα και πρόταση για συγκεκριμένα μέτρα προσβασιμότητας, συνοδευόμενα από την κοστολόγησή τους.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία (ν.4443/2016), ο εργοδότης υποχρεώνεται στη λήψη όλων των ενδεδειγμένων κατά περίπτωση μέτρων, προκειμένου τα άτομα με αναπηρία να έχουν δυνατότητα πρόσβασης σε θέση εργασίας, να ασκούν αυτή και να εξελίσσονται, καθώς και δυνατότητα συμμετοχής στην επαγγελματική κατάρτιση, εφόσον τα μέτρα αυτά δεν συνεπάγονται δυσανάλογη επιβάρυνση για τον εργοδότη.

Ο Συνήγορος του Πολίτη απευθύνθηκε στο εκπαιδευτικό ίδρυμα κι επισήμανε το νομοθετικό πλαίσιο για τις εύλογες προσαρμογές στον τομέα της εργασίας και της απασχόλησης καθώς και ότι η κατάλληλη διαμόρφωση του χώρου αποτελεί κατεξοχήν μέτρο εύλογης προσαρμογής που εντάσσεται στις υποχρεώσεις του εργοδότη.

Σημείωσε δε ότι λαμβάνοντας υπόψη τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα του Ιδρύματος στο πλαίσιο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, η έλλειψη υποδομών προσβασιμότητας αφορά και τους φοιτητές ΑμεΑ που παρακολουθούν ή πρόκειται να παρακολουθήσουν τον κύκλο σπουδών, και συνιστά ουσιώδη περιορισμό στο συνταγματικό δικαίωμα πρόσβασης τους στην Παιδεία (αρ. 16 Σ).

Τέτοια έλλειψη υποδομών έχει κριθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (Enver Sahin v Turkey, Sanslisoy v Turkey), ότι συνιστά διακριτική μεταχείριση εις βάρος των ΑμεΑ σπουδαστών και παραβιάζει ρητά το άρθρο 14 της Σύμβασης (απαγόρευση διακρίσεων) και το άρθρο 2 του Πρόσθετου πρωτοκόλλου αυτής (δικαίωμα στην εκπαίδευση).

Παράλληλα αναφέρθηκε στις διατάξεις της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, με την οποία θεσπίζεται η υποχρέωση των κρατών μελών που την έχουν κυρώσει, να λαμβάνουν κατάλληλα μέτρα προκειμένου να καθίσταται δυνατό για τα άτομα με αναπηρίες να ζουν ανεξάρτητα και να συμμετέχουν πλήρως σε όλες τις πτυχές της ζωής και στη νομοθεσία για την υλοποίηση τν μέτρων αυτών (ν. 4488/2017, ν. 4067/2012, για την προσβασιμότητα στα κτίρια).

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής ανταποκρίθηκε άμεσα στην παρέμβαση της Αρχής και προχώρησε στην επίσπευση των απαιτούμενων διαδικασιών και τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών του και τη διασφάλιση της προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία εντός των εγκαταστάσεών του.

Πηγή: synigoros.gr
Δίκαιο αναγκαστικής εκτελέσεως ΙΙ, 3η έκδ.
Επιδόσεις στο εξωτερικό Β έκδοση
send