logo-print

Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών: Νέος κανονισμός εσωτερικής υπηρεσίας (ΦΕΚ)

30/06/2020

30/06/2020

Εργατικό Ποινικό Δίκαιο
Οι πρόσφατες τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικας και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο Κανονισμός της εσωτερικής υπηρεσίας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών.

Διαβάστε επίσης: Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών: Ποιες ηλεκτρονικές υπηρεσίες είναι διαθέσιμες από σήμερα

Ο Κανονισμός χωρίζεται σε πέντε κεφάλαια:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α: ΟΡΓΑΝΩΣΗ - ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β: ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ: ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ: ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε: ΠΟΙΝΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ - ΚΛΗΡΩΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΣΤΑ ΠΟΙΝΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ - ΤΜΗΜΑΤΑ ΔΙΑΚΟΠΩΝ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Μεταξύ άλλων, ο Κανονισμός αναφέρει:

Διεύθυνση της Εισαγγελίας

Την Εισαγγελία διευθύνει ο Εισαγγελέας που εκλέγεται από την Ολομέλεια της Εισαγγελίας, σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Καταστάσεως Δικαστικών Λειτουργών, ο οποίος φροντίζει για την εύρυθμη λειτουργία της και έχει τις ακόλουθες αρμοδιότητες:

Εκπροσωπεί την Εισαγγελία.

1) Συγκαλεί την Ολομέλεια της Εισαγγελίας στις προβλεπόμενες από το νόμο περιπτώσεις, καθορίζει την ημερήσια διάταξη και διευθύνει τις εργασίες της. Ζητεί τη σύγκληση της Ολομέλειας του Πρωτοδικείου επί ζητημάτων γενικότερου ενδιαφέροντος οργάνωσης και λειτουργίας αυτού.

2) Καθορίζει τις υπηρεσίες των Εισαγγελικών λειτουργών, τοποθετεί και μετακινεί αυτούς σε Τμήματα και Γραφεία, τους αναθέτει την επεξεργασία δικογραφιών, μηνύσεων, εγκλήσεων, αναφορών, διοικητικών πορισμάτων κ.τ.λ. και παραγγέλλει οποιαδήποτε ενέργεια που από το νόμο υπάγεται στα καθήκοντα τους και εμπίπτει στην αρμοδιότητα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών.

3) Προΐσταται της Γραμματείας της Εισαγγελίας και με την αρμοδιότητα του αυτή, τοποθετεί στα Τμήματα τους Προϊσταμένους των Τμημάτων, τους δικαστικούς υπαλλήλους και τους επιμελητές και μετακινεί αυτούς από ένα Τμήμα σε άλλο, ανάλογα με τις λειτουργικές ανάγκες της υπηρεσίας, λαμβάνοντας υπόψη και τις ειδικές γνώσεις αυτών. Προβαίνει σε ανακατανομή των οργανικών θέσεων των υπαλλήλων των Τμημάτων της Γραμματείας, μετά από εισήγηση του Διευθυντή της Γραμματείας.

4) Εγκρίνει και χορηγεί τις άδειες στο προσωπικό της Γραμματείας της Εισαγγελίας.

5) Η εσωτερική υπηρεσία, σε σχέση με την άσκηση εισαγγελικών καθηκόντων, διεξάγεται από τον Εισαγγελέα που διευθύνει την Εισαγγελία και τους Εισαγγελικούς λειτουργούς, οι οποίοι ορίζονται υπ' αυτού στα Τμήματα και στα Γραφεία και ενεργούν με γενική εντολή, κατά νόμο. Ο Διευθύνων μπορεί να τοποθετεί στις εσωτερικές υπηρεσίες και Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών.

6) Αποφασίζει για οποιοδήποτε άλλο θέμα, το οποίο δεν υπάγεται ρητά από το νόμο ή τον κανονισμό στην αρμοδιότητα αυτού ή της Ολομέλειας (τεκμήριο αρμοδιότητος). Στο γραφείο του Διευθύνοντος ορίζεται να υπηρετούν ένας (1) Δικαστικός Γραμματέας και ένας (1) επιμελητής.

7) Σε περίπτωση που ο Διευθύνων απουσιάζει ή κωλύεται αναπληρώνεται κατά νόμο

Δείτε αναλυτικά τον Κανονισμό, όπως δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ.

Airbnb Η πολεοδομική αντιμετώπιση

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ - ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ

Η αναγκαστική ομοδικία στην πολιτική δίκη, 2η έκδ.,