logo-print

Άρθρο 16 - Νόμος 4703/2020 - Ίδρυμα Μέριμνας και Αριστείας της Ελληνικής Αστυνομίας

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

10/07/2020

Δίκαιο εμπορικών δικαιοπραξιών/Αξιόγραφα-Ασφαλιστικό

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΜΠΕΧΛΙΒΑΝΗΣ

ΕΦΗ ΤΖΙΒΑ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΑΞΙΟΓΡΑΦΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

Διοικητικό Δικονομικό Δίκαιο

1. Το Ίδρυμα «Εξοχές Ελληνικής Αστυνομίας», το οποίο είχε συσταθεί με το άρθρο 5 του ν. 2018/1992 (Α΄ 33), μετονομάζεται σε «Ίδρυμα Μέριμνας και Αριστείας Ελληνικής Αστυνομίας» με έδρα την Αθήνα και αποτελεί νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, που υπάγεται στον έλεγχο και την εποπτεία εκ μέρους του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας. Στο «Ίδρυμα Μέριμνας και Αριστείας Ελληνικής Αστυνομίας» συστήνεται «Κέντρο Αριστείας», με σκοπό την επιβράβευση, με τη μορφή εφάπαξ χρηματικού βοηθήματος, των τέκνων του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας που αριστεύουν στη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση.

2. Σκοπός του Ιδρύματος είναι:

α) Η λειτουργία παιδικών εξοχών για τα τέκνα των εν ενεργεία και αποστρατεία αστυνομικών και πολιτικών υπαλλήλων της Ελληνικής Αστυνομίας. Ως προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας νοείται και το εν αποστρατεία προσωπικό των καταργηθέντων Σωμάτων Χωροφυλακής και Αστυνομίας Πόλεων.

β) Η λειτουργία θερέτρων για το προσωπικό της περ. α).

γ) Η επιβράβευση μέσω του «Κέντρου Αριστείας» των τέκνων του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας που:

γα) σημειώνουν άριστες επιδόσεις κατά την ολοκλήρωση της φοίτησής τους στη Γ΄ Τάξη του Λυκείου, εισέρχονται σε Ιδρύματα Ανώτατης ή Ανώτερης Εκπαίδευσης και περιλαμβάνονται στο πρώτο 5% επιτυχόντων της σειράς κατάταξης ή

γβ) λαμβάνουν το πρώτο πτυχίο/δίπλωμα από την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με βαθμό «Άριστα» και εγγράφονται σε μεταπτυχιακό ή διδακτορικό πρόγραμμα σπουδών.

δ) Η διοργάνωση εκδηλώσεων γενικότερου ενδιαφέροντος με αντικείμενο κοινωνικού περιεχομένου και σκοπό την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση τόσο του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, όσο και του κοινωνικού συνόλου εν γένει.

3. Περιουσία του ιδρύματος είναι:α) Η έκταση στον Άγιο Ανδρέα Αττικής, που παραχωρήθηκε, μεταβιβάσθηκε και χρησιμοποιείται από το ίδρυμα «Εξοχαί Χωροφυλακής» και το Τμήμα «Παιδικών Κατασκηνώσεων» των καταργηθέντων Σωμάτων Χωροφυλακής και Αστυνομίας Πόλεων για τη λειτουργία των παιδικών εξοχών τους.

β) Τα κτίσματα, οι λοιπές εγκαταστάσεις, καθώς και τα κινητά πράγματα, που υπάρχουν στην παραπάνω έκταση και χρησιμοποιούνται για τη λειτουργία των παιδικών εξοχών.

γ) Οι δωρεές και οι αιτία θανάτου παροχές.4. Οι πόροι του ιδρύματος προέρχονται:α) Από την επιχορήγηση, που προβλέπεται στο άρθρο 3 του ν. 749/1948 (Α΄ 200), καθώς και από τις ενισχύσεις, που προβλέπονται στην παρ. 2 του άρθρου 21 του ν. 1481/1984 (Α΄ 152), εφόσον υπάρχουν διαθέσιμα ποσά στους σχετικούς λογαριασμούς.

β) Από εράνους, που ενεργούνται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, καθώς και από κάθε φύσεως εισφορές ή κάθε είδους παροχές τρίτων.

γ) Από έσοδα, που προέρχονται από καλλιτεχνικές ή αθλητικές εκδηλώσεις.

5. Το ίδρυμα διοικείται από δεκατριμελές διοικητικό συμβούλιο, το οποίο ορίζεται από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας. Έξι (6) από τα μέλη του είναι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών φορέων του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας και προτείνονται δύο (2) από την Ομοσπονδία των Αστυνομικών Υπαλλήλων και ανά ένα (1) από τις Ομοσπονδίες των Αξιωματικών, των Πολιτικών Υπαλλήλων, των Συνοριακών Φυλάκων και των Ειδικών Φρουρών. Το διοικητικό συμβούλιο διαχειρίζεται ενιαία τους πόρους του ιδρύματος. Για τη λειτουργία του Ιδρύματος και την εξυπηρέτηση των σκοπών του αποσπάται προσωπικό από Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, το οποίο υπάγεται διοικητικά στη Διεύθυνση Υποστήριξης του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.

6. Στις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου συμμετέχει με δικαίωμα ψήφου εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας (ΠΟΑΣΑ), όταν συζητούνται θέματα του «Ειδικού Λογαριασμού Αρωγής».

7. Ο τρόπος λειτουργίας και διοίκησης του Ιδρύματος «Μέριμνας και Αριστείας Ελληνικής Αστυνομίας» και του «Κέντρου Αριστείας», καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια καθορίζονται με τον κανονισμό λειτουργίας του Ιδρύματος, που κυρώνεται με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη.

8. Όπου στην κείμενη νομοθεσία προβλέπεται το Ίδρυμα «Εξοχές Ελληνικής Αστυνομίας», νοείται εφεξής το Ίδρυμα «Μέριμνας και Αριστείας Ελληνικής Αστυνομίας».

Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας - Κατ΄ άρθρο Νομολογία -Δ έκδοση - XII & 1889

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Η διακριτική εξουσία του δικαστηρίου στη δίκη των ασφαλιστικών μέτρων ΕΠολΔ 31
send