logo-print

Άρθρο 27 - Νόμος 4706/2020 - Εξακρίβωση των στοιχείων των μετόχων (άρθρο 3α της Οδηγίας (ΕΕ) 2017/828)

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

17/07/2020

Εταιρική Διακυβέρνηση Ανωνύμων Εταιριών

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

Η μικρή και κλειστή οικογενειακή ανώνυμη εταιρία

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

1. Οι εταιρείες έχουν το δικαίωμα να εξακριβώνουν τα στοιχεία των μετόχων τους.

2. Έπειτα από αίτημα της εταιρείας ή τρίτου μέρους που έχει ορισθεί από την εταιρεία, ο διαμεσολαβητής γνωστοποιεί χωρίς καθυστέρηση στην εταιρεία τα στοιχεία ταυτότητας του μετόχου.

3. Στην περίπτωση που υπάρχουν περισσότεροι του ενός διαμεσολαβητές σε μια αλυσίδα διαμεσολαβητών, το αίτημα της εταιρείας ή τρίτου μέρους, που έχει ορισθεί από την εταιρεία, διαβιβάζεται μεταξύ των διαμεσολαβητών χωρίς καθυστέρηση. Τα στοιχεία ταυτότητας του μετόχου διαβιβάζονται από τον διαμεσολαβητή που έχει στην κατοχή του τις αιτούμενες πληροφορίες κατευθείαν στην εταιρεία ή στο τρίτο μέρος που έχει οριστεί από την εταιρεία χωρίς καθυστέρηση. Η εταιρεία μπορεί να λαμβάνει πληροφορίες σχετικά με την ταυτότητα του μετόχου από κάθε διαμεσολαβητή στην αλυσίδα, ο οποίος έχει στην κατοχή του τις πληροφορίες.

Η εταιρεία δύναται να ζητά από το κεντρικό αποθετήριο τίτλων ή από άλλο διαμεσολαβητή ή πάροχο υπηρεσιών να συγκεντρώνει τις πληροφορίες σχετικά με την ταυτότητα του μετόχου, όπως ενδεικτικά από τους διαμεσολαβητές στην αλυσίδα διαμεσολαβητών, και να τις διαβιβάσει σε αυτή.

Ο διαμεσολαβητής, κατόπιν αιτήματος της εταιρείας ή τρίτου μέρους, που έχει ορισθεί από την εταιρεία, γνωστοποιεί στην εταιρεία τα στοιχεία του επόμενου διαμεσολαβητή στην αλυσίδα διαμεσολαβητών χωρίς καθυστέρηση.

4. Τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα των μετόχων υποβάλλονται σε επεξεργασία βάσει του παρόντος, προκειμένου να μπορεί η εταιρεία να ταυτοποιεί τους υφιστάμενους μετόχους για να επικοινωνεί άμεσα μαζί τους, έτσι ώστε να διευκολύνονται η άσκηση των δικαιωμάτων των μετόχων και η ενεργός συμμετοχή στην εταιρεία.

Για τους σκοπούς του παρόντος άρθρου, οι εταιρείες και οι διαμεσολαβητές δεν διατηρούν τα προσωπικά δεδομένα μετόχων που τους διαβιβάζονται για διάστημα μεγαλύτερο των δώδεκα (12) μηνών από τη στιγμή που λαμβάνουν γνώση, ότι το συγκεκριμένο πρόσωπο έπαψε να είναι μέτοχος.

5. Οι μέτοχοι που είναι νομικά πρόσωπα μπορούν να διορθώνουν ελλιπείς ή ανακριβείς πληροφορίες σχετικά με την ταυτότητά τους ως επενδυτών.

6. Ο διαμεσολαβητής που γνωστοποιεί στοιχεία ταυτότητας μετόχου, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος, εξαιρείται από περιορισμούς που προβλέπονται σε διατάξεις νόμου ή περιλαμβάνονται σε συμβατικά κείμενα, σχετικά με τη γνωστοποίηση πληροφοριών.

Κώδικας Ποινικής Δικονομίας ΙΙ
Διεθνής Εμπορική Διαιτησία Τόμος ΙΙ
send