logo-print

Άρθρο 37 - Νόμος 4706/2020 - Σύσταση και μορφή

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

17/07/2020

Η επένδυση σε τίτλους ή τραπεζική κατάθεση με σκοπό την απόκτηση άδειας διαμονής στην Ελλάδα (Golden Visa)

ΣΠΗΛΙΟΣ ΜΟΥΖΟΥΛΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Η επένδυση σε τίτλους ή τραπεζική κατάθεση με σκοπό την απόκτηση άδειας διαμονής στην Ελλάδα (Golden Visa)

ΣΠΗΛΙΟΣ ΜΟΥΖΟΥΛΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

1. Με την επιφύλαξη του άρθρου 7 του ν. 2992/2002 (A΄ 52) και των άρθρων 1 έως 20 του ν. 2778/1999 (Α΄ 295), ο Ο.Ε.Ε., όπως ορίζεται στην περ. α΄ της παρ. 1 του άρθρου 4 του ν. 4209/2013, με κράτος μέλος καταγωγής την Ελλάδα, συστήνεται με μορφή αμοιβαίου κεφαλαίου, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 37 ως 56 του παρόντος. Όπου στα άρθρα 37 ως 56 γίνεται αναφορά σε Ο.Ε.Ε., νοείται ο Ο.Ε.Ε. που διέπεται από τις διατάξεις των άρθρων αυτών.

2. Ο Ο.Ε.Ε. είναι ομάδα περιουσίας που αποτελεί αντικείμενο διαχείρισης προς όφελος των μεριδιούχων και μπορεί να αποτελείται από κινητές αξίες, ενσώματες ή άυλες, όπως ορίζονται στην περ. ιε΄ του άρθρου 3 του ν. 4099/2012, εταιρικά μερίδια, χρηματοπιστωτικά μέσα, όπως ορίζονται στο Τμήμα Γ΄ του Παραρτήματος Ι του ν. 4514/2018 (Α΄ 14), μετρητά, ακίνητη περιουσία, όπως ορίζεται στην παρ. 2 του άρθρου 22 του ν. 2778/1999, καθώς και άλλα συναφή περιουσιακά στοιχεία. Τα περιουσιακά στοιχεία στα οποία επενδύει ο Ο.Ε.Ε. προβλέπονται στον κανονισμό του, είναι σύμφωνα με τον επενδυτικό του σκοπό, απαλλαγμένα από κάθε είδους επιβαρύνσεις, και πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:

α) δεν ενεχυριάζονται, παρά μόνο στο πλαίσιο άσκησης της επενδυτικής πολιτικής του ΟΕΕ,

β) υπόκεινται σε αξιόπιστη και ακριβή αποτίμηση, η οποία διενεργείται σύμφωνα με την παρ. 9 του άρθρου 1 του ν. 4308/2014 (Α΄ 251),

γ) η ρευστότητά τους επιτρέπει στον ΟΕΕ να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που απορρέουν από την πολιτική εξαγορών, σύμφωνα με τον κανονισμό του.

3. Τα περιουσιακά στοιχεία του ΟΕΕ ανήκουν εξ αδιαιρέτου στους μεριδιούχους του ή στους μεριδιούχους του οικείου επενδυτικού τμήματος, πάντοτε κατά το σύνολο των μεριδίων κάθε μεριδιούχου.

4. Η περιουσία του ΟΕΕ ή κάθε επενδυτικού τμήματός του, εφόσον συντρέχει περίπτωση, διαιρείται σε ίσης αξίας ονομαστικά μερίδια ή ονομαστικά κλάσματα μεριδίων.

5. Ο ΟΕΕ δεν αποτελεί νομικό πρόσωπο και οι μεριδιούχοι του εκπροσωπούνται δικαστικώς και εξωδίκως αποκλειστικά από τον διαχειριστή του, ως προς τις έννομες σχέσεις που προκύπτουν από τη διαχείρισή του και τα δικαιώματά τους επί του ενεργητικού του.

6. Οι μεριδιούχοι δεν ευθύνονται για υποχρεώσεις του ΟΕΕ πέραν της αξίας της συμμετοχής τους σε αυτόν. Οι μεριδιούχοι δεν ευθύνονται για πράξεις ή παραλείψεις του διαχειριστή και του θεματοφύλακα κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

7. Ο ΟΕΕ συστήνεται για ορισμένη ή αόριστη χρονική διάρκεια.

8. Ο ΟΕΕ μπορεί να συστήνεται:

α) ως ΟΕΕ ανοικτού τύπου, εφόσον τα μερίδιά του μπορεί να εξαγοράζονται πριν από την έναρξη της ρευστοποίησης ή της εκκαθάρισής του, άμεσα ή έμμεσα, σε βάρος των περιουσιακών του στοιχείων και σύμφωνα με τις διαδικασίες και τη συχνότητα που καθορίζονται στον κανονισμό του ΟΕΕ και σύμφωνα με το άρθρο 42, έπειτα από σχετική αίτηση οποιουδήποτε από τους μεριδιούχους του,

β) ως ΟΕΕ κλειστού τύπου, σε κάθε άλλη περίπτωση.

9. Η εγκατάσταση του ΟΕΕ βρίσκεται υποχρεωτικά στην Ελλάδα.

10. Η ονομασία του ΟΕΕ περιλαμβάνει τον προσδιοριστικό όρο «Οργανισμός Εναλλακτικών Επενδύσεων» ή «ΟΕΕ» και συνοδεύεται από τη μνεία ότι αυτός διέπεται από τις διατάξεις των άρθρων 37 ως 56 του παρόντος.

Εγχειρίδιο Πολιτικής Δικονομίας - 4η έκδοση

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΑ​

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΑΣ

Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας - Κατ΄ άρθρο Νομολογία -Δ έκδοση - XII & 1889

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send