logo-print

Γονική παροχή: Τι αλλάζει στις παροχές χρημάτων για αγορά πρώτης κατοικίας (Εγκύκλιος)

Αφορολόγητο όριο στις 150.000 ευρώ

14/08/2020

24/08/2020

Η φορολογική ενημερότητα

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ​

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΤΣΟΣ

Μεσιτεία Ακινήτων - Δημοσιεύματα ΕπΑΚ Νο 5

Με εγκύκλιό της η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ενημερώνει σχετικά με διατάξεις φορολογικού ενδιαφέροντος που περιλαμβάνονται στον πρόσφατο Νόμο 4714/31-07-2020.

Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνεται η διάταξη του άρθρου 7 σχετικά με τη φορολόγηση των γονικών παροχών χρηματικών ποσών για την απόκητηση πρώτης κατοικίας.

Σύμφωνα με τη νέα διάταξη, δεν θα ισχύει πλέον η αυτοτελής φορολόγηση 10%, αλλά η πρώτη κλίμακα φορολόγησης των γονικών παροχών και κληρονομιών.

Η συγκεκριμένη κλίμακα έχει αφορολόγητο όριο 150.000 ευρώ, ενώ τα επόμενα 150.000 ευρώ ο φορολογικός συντελεστής είναι 1%, συνεπώς για μια γονική παροχή χρηματικού ποσού ύψους 300.000 ευρώ ο φόρος ανέρχεται σε 1.500 ευρώ.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του νόμου, με τον τρόπο αυτό διευκολύνεται η οικονομική και οικογενειακή αυτοτέλεια των τέκνων μέσω της παροχής κεφαλαίων από τους γονείς προς αυτά, προκειμένου αυτά να προβούν στην απόκτηση, αποκλειστικά, πρώτης κατοικίας, αναγνωρίζεται η πραγματική συμβολή των γονέων στην αντιμετώπιση των αναγκών της στενής οικογένειας, ιδίως στην παρούσα οικονομική κατάσταση, ενώ ταυτόχρονα δίνεται ώθηση και στην οικοδομική δραστηριότητα.

Αναλυτικά η εγκύκλιος αναφέρει:

Με τις διατάξεις του άρθρου 7, με το οποίο προστίθεται εδάφιο στο τέλος της παραγράφου 2 του άρθρου 44 του Κώδικα, οι χρηματικές δωρεές και γονικές παροχές που συνιστώνται από τους γονείς προς τα τέκνα τους για την αγορά πρώτης κατοικίας, εφόσον συντρέχουν στο πρόσωπο των δωρεοδόχων τέκνων οι προϋποθέσεις απαλλαγής πρώτης κατοικίας του άρθρου 1 του ν. 1078/1980, δεν φορολογούνται πλέον αυτοτελώς (με συντελεστή 10%), αλλά για τον υπολογισμό του φόρου αυτών εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 29 του Κώδικα, οπότε υπάγονται στην κλίμακα της Α΄ κατηγορίας του άρθρου 29 και είναι αφορολόγητες μέχρι του οριζόμενου ποσού της εν λόγω φορολογικής κλίμακας (150.000 ευρώ).

Προαπαιτούμενο για την ευνοϊκή μεταχείριση των εν λόγω δωρεών/γονικών παροχών είναι να προκύπτει ότι η δωρεά/γονική παροχή γίνεται για την απόκτηση του συγκεκριμένου ακινήτου για το οποίο έτυχε το τέκνο της απαλλαγής πρώτης κατοικίας.

Με τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 14 ορίζεται ως έναρξη ισχύος του εδαφίου που προστίθεται στο τέλος της παραγράφου 2 του άρθρου 44 του Κώδικα, η δημοσίευση του παρόντος νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Συγκεκριμένα, στην κλίμακα της Α΄ Κατηγορίας του Κώδικα Διατάξεων Φορολογίας κληρονομιών, δωρεών, υπάγονται οι δωρεές και γονικές παροχές χρηματικών ποσών των γονέων προς τα τέκνα τους, για την αγορά πρώτης κατοικίας, που πραγματοποιούνται από τη δημοσίευση του κοινοποιούμενου νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (δηλαδή από 31/07/2020).

Δείτε αναλυτικά την εγκύκλιο της ΑΑΔΕ.

Αναπροσαρμογή επιχειρηματικών πιστωτικών συμβάσεων λόγω της οικονομικής κρίσης - Συμβολές Αστικού Νο 6

ΜΑΡΙΕΤΤΑ ΑΝΔΡΙΑΝΑΤΟΥ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Tα πρόδηλα σφάλματα στο κτηματολογικό δίκαιο Βιβλιοθήκη Δικαίου Κτηματολογίου Νο 20

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ - ΔΗΜΗΤΡΑΣ