logo-print

Άρθρο 44 - Νόμος 4712/2020 - Ρύθμιση θεμάτων επιστροφής των εγγυητικών επιστολών που υποβάλλονται από ναυτιλιακές επιχειρήσεις υπαγόμενες στις διατάξεις του άρθρου 25 του ν. 27/1975 (Α΄77), μετά την ανάκληση της απόφασης υπαγωγής

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

29/07/2020

Διοικητικό Δικονομικό Δίκαιο
Διοικητική Δικονομία - Συλλογή Διατάξεων

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΑΚΤΙΚΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ

1. Οι ναυτιλιακές επιχειρήσεις που υπάγονται στις διατάξεις του άρθρου 25 του ν. 27/1975 (Α΄ 77), μετά την ανάκληση της απόφασης υπαγωγής, υποβάλουν αίτημα στη Διεύθυνση Κεφαλαίων Εξωτερικού του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την επιστροφή της τραπεζικής εγγύησης της παρ. 2 του ίδιου άρθρου. Για την επιστροφή της τραπεζικής εγγύησης εξακριβώνεται, βάσει των στοιχείων του φακέλου της επιχείρησης που τηρείται στην Υπηρεσία στην οποία υποβάλλεται το αίτημα και των πιστοποιητικών της παρ. 3, ότι οι λόγοι για τους οποίους είχε εκδοθεί έχουν εκλείψει και δεν συντρέχουν λόγοι κατάπτωσης κατά τα οριζόμενα στις παρ. 2 και 3.

2. Η τραπεζική εγγύηση δεν επιστρέφεται μετά από την ανάκληση της απόφασης υπαγωγής της επιχείρησης στις διατάξεις του άρθρου 25 του ν. 27/1975 και καταπίπτει υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, σε περίπτωση που υπάρχει οποιαδήποτε παράβαση των όρων της απόφασης υπαγωγής, για την οποία δεν έχει επιβληθεί η σχετική κύρωση και υπό την προϋπόθεση ότι η διαπίστωση της παράβασης και η αποστολή του έγγραφου της Υπηρεσίας προς την επιχείρηση για υποβολή έκθεσης απόψεων επ’ αυτής, σύμφωνα με το άρθρο 4 του α.ν. 378/1967 (Α΄ 82), έχουν γίνει ή θα γίνουν το αργότερο εντός οκτώ (8) ετών από τη δημοσίευση της απόφασης ανάκλησης.

3. Επιπρόσθετα, η εγγυητική επιστολή καταπίπτει ολικά υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου εφόσον η επιχείρηση ή το προσωπικό της δεν έχουν εκπληρώσει ή δεν εκπληρώσουν τις κάθε είδους υποχρεώσεις τους προς το Δημόσιο και τους ασφαλιστικούς φορείς, εντός δύο (2) μηνών από την ανάκληση της απόφασης υπαγωγής στις διατάξεις του άρθρου 25 του ν. 27/1975. Για τη διαπίστωση της εκπλήρωσης των υποχρεώσεων της, η επιχείρηση οφείλει εντός τριών (3) μηνών από τη δημοσίευση της απόφασης ανάκλησης, να υποβάλει αιτήσεις στις κατά περίπτωση αρμόδιες αρχές, προκειμένου να διενεργηθούν οι απαιτούμενοι έλεγχοι και να λάβει σχετικά πιστοποιητικά.

4. Η μη εμπρόθεσμη υποβολή των αιτήσεων για έκδοση των πιστοποιητικών, καθώς και η μη προσκόμιση αυτών στη Διεύθυνση Κεφαλαίων Εξωτερικού του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το αργότερο εντός ενός (1) έτους από τη δημοσίευση της απόφασης ανάκλησης της υπαγωγής στις διατάξεις του άρθρου 25 του ν. 27/1975, συνιστούν λόγο ολικής κατάπτωσης της τραπεζικής εγγύησης. Η προθεσμία υποβολής των πιστοποιητικών παρατείνεται αυτοδίκαια κατά ένα (1) έτος από την εκάστοτε λήξη αυτής, εφόσον η επιχείρηση υποβάλλει στη Διεύθυνση Κεφαλαίων Εξωτερικού του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων σχετικό αίτημα, συνοδευόμενο από βεβαιώσεις των αρμοδίων αρχών, από τις οποίες προκύπτει η εμπρόθεσμη υποβολή της αίτησης σε αυτές, καθώς και το στάδιο εξέτασής της.

Το δίκαιο ακινήτων στην ολομέλεια του Αρείου Πάγου-Σειρά Συλλογές Νομολογίας ΕπΑΚ Νο 1

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

Η παραγραφή των εγκλημάτων

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ