logo-print

Άρθρο 45 - Νόμος 4712/2020 - Μεταβατικές και καταργούμενες διατάξεις

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

29/07/2020

Το δίκαιο της απόδειξης στις διοικητικές διαφορές ουσίας (XXII & 327)

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΉ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΒΑΡΒΑΡΑ ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑ

Το δίκαιο της απόδειξης στις διοικητικές διαφορές ουσίας (XXII & 327)

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΉ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΒΑΡΒΑΡΑ ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑ

1. Η περ. β΄ της παρ. 1 του άρθρου 39 καταλαμβάνει τις ενισχύσεις που χορηγούνται μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου.

2. α) Για τις επιχειρήσεις των οποίων η δημοσίευση της απόφασης ανάκλησης της υπαγωγής στις διατάξεις του άρθρου 25 του ν. 27/1975 είναι προγενέστερη της έναρξης ισχύος του παρόντος δεν ισχύουν οι διατάξεις των παρ. 2 και 3 του άρθρου 44, και εξακολουθούν να εφαρμόζονται σε σχέση με την κατάπτωση της εγγυητικής επιστολής, οι διατάξεις των τριών τελευταίων εδάφιων του άρθρου 22 του ν. 1262/1982. Οι επιχειρήσεις του προηγούμενου εδαφίου οφείλουν να έχουν υποβάλει τα αιτήματα στις κατά περίπτωση αρμόδιες αρχές για έκδοση των πιστοποιητικών περί εκπλήρωσης των υποχρεώσεών τους προς το Δημόσιο, εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος μετά από τη δημοσίευση της απόφασης ανάκλησης της υπαγωγής τους στις διατάξεις του ν. 27/1975, που δεν δύναται να υπερβαίνει το ένα (1) έτος και πάντως όχι αργότερα από την παρέλευση τριών (3) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος. Για την προσκόμιση των πιστοποιητικών στη Διεύθυνση Κεφαλαίων Εξωτερικού, όσον αφορά την προθεσμία και τη διαδικασία παράτασης αυτής, ισχύουν τα οριζόμενα στην παρ. 4 του άρθρου 44. Κατ’ εξαίρεση, σε περίπτωση που η προθεσμία αυτή έχει παρέλθει πριν τη δημοσίευση του παρόντος, εφόσον υποβληθεί το προβλεπόμενο αίτημα, παρέχεται αυτοδίκαια παράταση που λήγει με τη συμπλήρωση ενός (1) έτους από την ημερομηνία δημοσίευσης του παρόντος. Η μη υποβολή των αιτήσεων στις αρμόδιες αρχές για έκδοση των πιστοποιητικών εντός του εύλογου χρόνου που τίθεται στην παρούσα περίπτωση καθώς και η μη προσκόμιση αυτών στη Διεύθυνση Κεφαλαίων Εξωτερικού του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων εντός της ισχύουσας προθεσμίας, συνιστούν λόγο ολικής κατάπτωσης της τραπεζικής εγγύησης.

β) Στις επιχειρήσεις των οποίων η απόφαση ανάκλησης της υπαγωγής στις διατάξεις του άρθρου 25 του ν. 27/1975 έχει δημοσιευθεί μέχρι και την 31.12.2013 και οι οποίες υπέβαλαν αίτημα στην οικεία Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (Δ.Ο.Υ.) για έκδοση πιστοποιητικού περί εκπλήρωσης των υποχρεώσεων εντός της προθεσμίας της περ. α΄, εάν η τραπεζική εγγύηση κρατείται λόγω μη προσκόμισης του πιστοποιητικού αυτού, δύναται να επιστραφεί με την προϋπόθεση ότι δεν συντρέχουν άλλοι λόγοι κατάπτωσης, με την προσκόμιση βεβαίωσης της ίδιας Υπηρεσίας από την οποία διαπιστώνεται ότι: αα) το αιτηθέν πιστοποιητικό δεν θα εκδοθεί διότι έχει παρέλθει ο χρόνος που βάσει της κείμενης νομοθεσίας δύναται να εκδοθούν οριστικές πράξεις προσδιορισμού του φόρου για διαχειριστικές περιόδους μέχρι την ανάκληση της απόφασης υπαγωγής της επιχείρησης στις διατάξεις του άρθρου 25 του ν. 27/1975, και ββ) από τα τηρούμενα αρχεία δεν προκύπτουν σε βάρος της επιχείρησης ανεξόφλητες οφειλές που να αφορούν την περίοδο ισχύος της απόφασης υπαγωγής στις διατάξεις του άρθρου 25 του ν. 27/1975.

3. Το δεύτερο, τρίτο και τέταρτο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου 6 του α.ν. 89/1967 καταργούνται.

4. Το τελευταίο εδάφιο της παρ. 3 και η παρ. 4 του άρθρου 18 του ν. 4608/2019 καταργούνται.

5. Από την έναρξη ισχύος του παρόντος καταργούνται οι διατάξεις των τριών τελευταίων εδαφίων της παρ. 1 του άρθρου 22 του ν. 1262/1982 (Α΄ 70).

Η αστική ευθύνη του οδικού μεταφορέα κατά τη CMR
Πρόσθετοι λογοι αναιρέσεων κατά τον ΚΠΔ

Αθανάσιος Κ. Ζαχαριάδης

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ