logo-print

Άρθρο 77 - Νόμος 4712/2020 - Ρυθμίσεις αναφορικά με την Εμβληματική Δράση για την αντιμετώπιση του ιού SARS- Cον-2

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

29/07/2020

Κλινικές δοκιμές φαρμάκων - Συμβάσεις ευθύνη και ειδικά ζητήματα Αστικού Δικαίου

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΣΚΟΥΤΕΛΗ

Κλινικές δοκιμές φαρμάκων - Συμβάσεις ευθύνη και ειδικά ζητήματα Αστικού Δικαίου

Προκαταρκτική εξέταση - ένορκη διοικητική εξέταση (ΕΔΕ)

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΜΑΡΙΑ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΟΥ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΥΚΑΚΗΣ

1. Στα ερευνητικά κέντρα «Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών» και «Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών/Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης» και στα πανεπιστημιακά εργαστήρια «Εργαστήριο Ιστολογίας και Εμβρυολογίας /Τμήμα Ιατρικής/Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών» και «Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής/Τμήμα Ιατρικής/Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών» που συμμετέχουν στην Εμβληματική Ερευνητική Δράση για την αντιμετώπιση του ιού με τίτλο «Επιδημιολογική μελέτη του SARSCov στην Ελλάδα μέσω εκτεταμένων εξετάσεων ανίχνευσης ιού και αντισωμάτων, αλληλούχισης ιικών γονιδιωμάτων και γενετικής ανάλυσης ασθενών, για την αντιμετώπιση του ιού SARSCov» δίνεται δικαίωμα πρόσβασης στα δεδομένα που περιέχονται στο Εθνικό Μητρώο Ασθενών από τον κορωνοϊό COVID19 («Εθνικό Μητρώο Ασθενών COVID19»), που συστάθηκε από το Υπουργείο Υγείας και τηρείται από την ΗΔΙΚΑ Α.Ε.. Η συντονίστρια της Τεχνικής Επιτροπής Παρακολούθησης Έργου ορίζεται ως διαπιστευμένος χρήστης που ανήκει στην κατηγορία «χρήστες για σκοπούς ιχνηλάτησης» της παρ. 5 του άρθρου 3 της υπ’ αριθμ. 2650/2020 κοινής υπουργικής απόφασης (Β΄ 1298). Τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που περιέχονται στο σύστημα αρχειοθέτησης, χρησιμοποιούνται από τους ως άνω φορείς και εργαστήρια προκειμένου να εκπληρωθούν σκοποί της παρ. 3 του άρθρου 1 της υπ’ αριθμ. 2649/2020 υπουργικής απόφασης (Β΄ 1390). Η επεξεργασία τους θα γίνεται βάσει των κανόνων για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του ν. 4624/2019 (Α΄ 137). Η επεξεργασία αυτή κρίνεται απαραίτητη για λόγους δημοσίου συμφέροντος στον τομέα της δημόσιας υγείας και για σκοπούς επιστημονικής έρευνας, σύμφωνα με τον σκοπό της Σύμπραξης για το Έργο «Εμβληματική Δράση για την αντιμετώπιση του ιού: Επιδημιολογική μελέτη του SARSCov στην Ελλάδα μέσω εκτεταμένων εξετάσεων ανίχνευσης ιού και αντισωμάτων, αλληλούχισης ιικών γονιδιωμάτων και γενετικής ανάλυσης ασθενών, για την αντιμετώπιση του ιού SARSCov». Στους ως άνω φορείς και εργαστήρια δίνεται η δυνατότητα επεξεργασίας των δεδομένων αυτών προκειμένου να ενημερωθούν τα υποκείμενα σχετικά με τους σκοπούς της Εμβληματικής Δράσης και τη συμμετοχή τους σε αυτούς και να χρησιμοποιηθούν τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα για σκοπούς επιστημονικής έρευνας.

2. Στα ερευνητικά κέντρα «Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών» και «Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών/Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης» και στα πανεπιστημιακά εργαστήρια «Εργαστήριο Ιστολογίας και Εμβρυολογίας/Τμήμα Ιατρικής/Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών» και «Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής /Τμήμα Ιατρικής/Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών» που συμμετέχουν στην Εμβληματική Δράση για την αντιμετώπιση του ιού με τίτλο «Επιδημιολογική μελέτη του SARSCov στην Ελλάδα μέσω εκτεταμένων εξετάσεων ανίχνευσης ιού και αντισωμάτων, αλληλούχισης ιικών γονιδιωμάτων και γενετικής ανάλυσης ασθενών, για την αντιμετώπιση του ιού SARSCov» διαβιβάζονται τα θετικά δείγματα από όλα τα εργαστήρια που πραγματοποιούν διάγνωση ασθενούς που έχει προσβληθεί από τον ιό SARSCov και έχει ενταχθεί στο Εθνικό Μητρώο Ασθενών COVID 19, προκειμένου να διενεργηθούν αναλύσεις του γονιδιώματος του ιού (virome analysis) και προς επιβεβαίωση της διάγνωσης με ανοσολογικές μεθόδους. Σε περίπτωση επιστημονικής έρευνας πέραν της ως άνω αναφερομένης γίνεται ενημέρωση του ασθενούς και λήψη συγκατάθεσης.

3. Τα ερευνητικά κέντρα «Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών» και «Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών/Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης» και πανεπιστημιακά εργαστήρια «Εργαστήριο Ιστολογίας και Εμβρυολογίας/Τμήμα Ιατρικής/Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών» και «Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής/Τμήμα Ιατρικής/Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών» που συμμετέχουν στην Εμβληματική Δράση για την αντιμετώπιση του ιού με τίτλο «Επιδημιολογική μελέτη του SARSCov στην Ελλάδα μέσω εκτεταμένων εξετάσεων ανίχνευσης ιού και αντισωμάτων, αλληλούχισης ιικών γονιδιωμάτων και γενετικής ανάλυσης ασθενών, για την αντιμετώπιση του ιού SARSCov» ορίζονται ως διαγνωστικά εργαστήρια για τον SARSCov και συμβάλλονται με τον ΕΟΔΥ προς τον σκοπό αυτόν.

Ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα - 5η έκδοση καλλιτεχνικό

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Πολιτειολογία
send