logo-print

Υπαγωγή Μη Μισθωτών, Ελευθέρων Επαγγελματιών και Αυτοαπασχολούμενων στην ασφάλιση των κλάδων Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών

Εγκύκλιος ΕΦΚΑ: Τι ισχύει για δικηγόρους, μηχανικούς, γιατρούς κ.α.

11/09/2020

12/09/2020

Εργατικό Δίκαιο - Ατομικές εργασιακές σχέσεις - Ε έκδοση

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΕΡΔΕΛΗΣ

Συλλογικό εργατικό δίκαιο - 3η έκδοση

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Αναρτήθηκε στη Διαύγεια η εγκύκλιος του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης για την υπαγωγή στην ασφάλιση των κλάδων Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών των Μη Μισθωτών, Ελευθέρων Επαγγελματιών και Αυτοαπασχολούμενων. 

Αναλυτικά η εγκύκλιος αναφέρει:

Σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 1-9 του ν. 4670/20 "Ασφαλιστική μεταρρύθμιση και ψηφιακός μετασχηματισμός Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.) και άλλες διατάξεις», προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η μετονομασία, από 1.3.2020, του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) σε Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) και η ένταξη, την ίδια ημερομηνία, στον e-ΕΦΚΑ των Κλάδων Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ), το οποίο καταργείται.

Ειδικότερα, με το άρθρο 41 του νέου νόμου τροποποιείται το άρθρο 37 του ν.4052/2012, που αφορά στα ασφαλιστέα πρόσωπα του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης και του Κλάδου Εφάπαξ Παροχών του πρώην Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π., ήδη eΕΦΚΑ, όπως είχε αντικατασταθεί με τις διατάξεις του άρθρου 76 του ν.4387/2016.

Με την παρούσα κοινοποιείται το νομικό πλαίσιο υπαγωγής στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ των κλάδων επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχών καθώς και τα ασφαλιστέα πρόσωπα των Μη Μισθωτών, Ελευθέρων Επαγγελματιών και Αυτοαπασχολούμενων με βάση τον φορέα κύριας ασφάλισης.

1. ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 2 παρ.4 και 5 του ν. 4670/20, και ειδικότερα για την ασφάλιση των Μη Μισθωτών, Ελευθέρων Επαγγελματιών και Αυτοαπασχολούμενων ορίζεται ότι:

1) Ο Κλάδος Επικουρικής Ασφάλισης του e-Ε.Φ.Κ.Α. περιλαμβάνει:

  • τον πρώην Κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών του Ο.Α.Ε.Ε.,
  • τον πρώην Τομέα Επικουρικής Ασφάλισης Αρτοποιών (Τ.Ε.Α.Α.) του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών του Ο.Α.Ε.Ε., 
  • τον πρώην Τομέα Επικουρικής Ασφάλισης Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων (Τ.Ε.Α.Π.Υ.Κ.) του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών του Ο.Α.Ε.Ε.,
  • τον πρώην Τομέα Επικουρικής Ασφάλισης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του Ε.Τ.Α.Α.,
  • τον πρώην Τομέα Ασφάλισης Συμβολαιογράφων (Τ.Α.Σ.) του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του Ε.Τ.Α.Α.,
  • τον πρώην Τομέα Επικουρικής Ασφάλισης Δικηγόρων (Τ.Ε.Α.Δ.) του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του Ε.Τ.Α.Α.,
  • τον πρώην Τομέα Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιοκτητών Συντακτών και Υπαλλήλων Τύπου του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του Ε.Τ.Α.Π.- Μ.Μ.Ε.,

2) Ο Κλάδος Εφάπαξ Παροχώντου e-Ε.Φ.Κ.Α. περιλαμβάνει:

Τον πρώην Κλάδο Πρόνοιας του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Προσωπικού Εργαζομένων στα Μ.Μ.Ε. (Ε.Τ.Α.Π.Μ.Μ.Ε.) με τους τομείς:

α) Πρόνοιας Ιδιοκτητών, Συντακτών και Υπαλλήλων Τύπου,

β) Πρόνοιας Εφημεριδοπωλών και Υπαλλήλων Πρακτορείων Αθηνών,

γ) Πρόνοιας Εφημεριδοπωλών και Υπαλλήλων Πρακτορείων Θεσσαλονίκης.

Τον πρώην Κλάδο Πρόνοιας του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (Ε.Τ.Α.Α.) με τους Τομείς:

α) Πρόνοιας Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων,

β) Πρόνοιας Υγειονομικών,

γ) Πρόνοιας Δικηγόρων Αθηνών,

δ) Πρόνοιας Δικαστικών Επιμελητών,

ε) Πρόνοιας Συμβολαιογράφων,

στ) Τομέα Πρόνοιας Εργοληπτών Δημοσίων Έργων.

Τον Τομέα Πρόνοιας Προσωπικού Ιπποδρομιών.

2. ΥΠΑΓΩΓΗ ΣΤΟΥΣ ΚΛΑΔΟΥΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΦΑΠΑΞ ΠΑΡΟΧΩΝ ΤΩΝ ΜΗ ΜΙΣΘΩΤΩΝ, ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ.

Έχοντας υπόψη τις σχετικές διατάξεις του ν. 4670/20, παρατίθενται τα ασφαλιστέα πρόσωπα, Ελευθέρων Επαγγελματιών και Αυτοτελώς Απασχολουμένων ανά πρώην φορέα κύριας ασφάλισης.

Η κατηγοριοποίηση αυτή διευκολύνει την ένταξή τους στους κλάδους επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχής, κατά την υπαγωγή στην ασφάλιση, εφόσον έχει προηγηθεί η ασφάλιση στον κλάδο κύριας ασφάλισης.

Γ) Ε.Τ.Α.Α. - Τομέας Ασφάλισης Νομικών (ΤΑΝ)

Επικουρική Ασφάλιση

Υπάγονται υποχρεωτικά:

1) Όλοι οι δικηγόροι της χώρας, που είναι εγγεγραμμένοι σε δικηγορικούς συλλόγους.

2) Οι δικηγόροι που είναι εταίροι σε δικηγορικές εταιρείες για τις οποίες έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία έναρξης εργασιών μη φυσικού προσώπου στη Δ.Ο.Υ. και έχει ολοκληρωθεί η καταχώρησή τους στο μητρώο εταιρειών που τηρείται από το ΔΣ της έδρας της εταιρείας.

3) Όλοι οι συμβολαιογράφοι της χώρας, από την ημερομηνία ορκωμοσίας τους.

4) Οι ασφαλισμένοι οι οποίοι συνεχίζουν την ασφάλισή τους στον κύριο φορέα με βάση τις διατάξεις του άρθρου 20 του ν. 4488/17. 5) Οιασκούμενοιδικηγόροιεφόσον έχουνυπαχθεί προαιρετικά στον κλάδο κύριας ασφάλισης.

Εφάπαξ Παροχή

Υπάγονται υποχρεωτικά:

1) Όλοι οι δικηγόροι οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών.

2) Οι δικηγόροι που είναι εταίροι σε δικηγορικές εταιρείες Αθηνών(ν.494/2013) για τις οποίες έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία έναρξης εργασιών μη φυσικού προσώπου στη Δ.Ο.Υ. και έχει ολοκληρωθεί η καταχώρησή τους στο μητρώο εταιρειών που τηρείται από το ΔΣΑ.

3) Οι άμισθοι δικαστικοί επιμελητές από την ημερομηνία ορκωμοσίας τους.

4) Όλοι οι συμβολαιογράφοι της χώρας από την ημερομηνία ορκωμοσίας τους.

5) Οι ασφαλισμένοι οι οποίοι συνεχίζουν την ασφάλισή τους στον κύριο φορέα με βάση τις διατάξεις του άρθρου 20 του ν. 4488/17.

Δείτε αναλυτικά την εγκύκλιο 37/2020.

Μεσιτεία Ακινήτων - Δημοσιεύματα ΕπΑΚ Νο 5
Η αοριστία των ανακοπών του ΚπολΔ - Δημοσιεύματα ΕπολΔ Νο 29

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΔΙΚΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΠΕΣ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send