logo-print

Ευρωκοινοβούλιο: Η Τουρκία να απέχει άμεσα από παράνομες ενέργειες στην ελληνική και την κυπριακή ΑΟΖ και από παραβιάσεις του ελληνικού και του κυπριακού εναέριου χώρου

Ευρωβουλευτές: Πλήρης αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο - Το Συμβούλιο να είναι έτοιμο να καταρτίσει και άλλα μέτρα σε βάρος της Τουρκίας

17/09/2020

18/09/2020

ΕΣΔΑ Κατ΄άρθρο ερμηνεία

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ
ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΟΝΤΙΑΔΗΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

H ένωση δικαίου

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Επιμέλεια: Γεώργιος Π. Κανέλλος

  • Να αποφύγει η Τουρκία τις μονομερείς ενέργειες
  • Ανησυχία για την κατάσταση των σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία
  • Ενδεχόμενες περαιτέρω κυρώσεις να τεθούν υπό εξέταση

Οι ευρωβουλευτές καταδικάζουν τις ενέργειες της Τουρκίας στις ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου και εκφράζουν την πλήρη αλληλεγγύη τους προς τα δύο κράτη μέλη της ΕΕ.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τη συνεχιζόμενη δαμάχη και τον συναφή κίνδυνο περαιτέρω στρατιωτικής κλιμάκωσης μεταξύ κρατών μελών της ΕΕ και μίας υποψήφιας προς ένταξη χώρας.

Ενόψει της έκτακτης συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24-25 Σεπτεμβρίου για την επικίνδυνη κλιμάκωση και τον ρόλο της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, οι ευρωβουλευτές εκφράζουν την πλήρη αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα και την Κύπρο, σε ψήφισμα που υιοθετήθηκε την Πέμπτη, 17-09-2020, από την Ολομέλεια του ΕΚ, με 601 ψήφους υπέρ, 57 κατά και 36 αποχές.

Δηλώνοντας ότι η ΕΕ είναι σαφής και αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της, οι ευρωβουλευτές καλούν την Τουρκία να τερματίσει αμέσως κάθε περαιτέρω παράνομη έρευνα και γεώτρηση στην Ανατολική Μεσόγειο, να απέχει από παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και των ελληνικών και κυπριακών χωρικών υδάτων και να σταματήσει την «εθνικιστική πολεμοκάπηλη ρητορική».

Επιδείνωση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας

Βιώσιμη επίλυση μπορεί να υπάρξει μόνο μέσω διαλόγου, διπλωματίας και διαπραγματεύσεων, δηλώνουν οι ευρωβουλευτές, καλώντας όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, και ειδικά την Τουρκία, να δεσμευτούν για την αποκλιμάκωση της κατάστασης μέσω της απόσυρσης των δυνάμεών τους από την περιοχή. Χαιρετίζουν την απόφαση της Τουρκίας να αποσύρει το σεισμογραφικό σκάφος της από την περιοχή στις 12 Σεπτεμβρίου, κάνοντας έτσι το πρώτο βήμα για την άμβλυνση των εντάσεων, καταδικάζοντας ωστόσο την απόφαση για την παράταση της αποστολής άλλου ερευνητικού πλοίου.

Το κοινοβούλιο εκφράζει σοβαρές ανησυχίες για την τρέχουσα κατάσταση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, οι οποίες επηρεάζονται από την δεινή κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία και την διάβρωση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.

Δεν αποκλείονται περαιτέρω κυρώσεις

Το ψήφισμα καλεί την Τουρκία αλλά και τα κράτη μέλη να στηρίξουν τον διάλογο στη Λιβύη και να τηρήσουν το εμπάργκο όπλων που έχει επιβάλει το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, εκφράζοντας τη λύπη των ευρωβουλευτών για τον αρνητικό αντίκτυπο που έχουν η τρέχουσα εξωτερική πολιτική της Τουρκίας και άλλες δράσεις στη Μεσόγειο στη σταθερότητα της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας.

Εμμένοντας στην άποψη ότι περαιτέρω κυρώσεις μπορούν να αποφευχθούν μόνο μέσω του διαλόγου, οι ευρωβουλευτές καλούν το Συμβούλιο να είναι έτοιμο να καταρτίσει κατάλογο περαιτέρω περιοριστικών μέτρων, τα οποία θα πρέπει να είναι να είναι τομεακά και στοχευμένα και να μην έχουν αρνητικό αντίκτυπο στον τουρκικό λαό ή στους πρόσφυγες που διαμένουν στην Τουρκία.

Το πλήρες κείμενο του ψηφίσματος είναι διαθέσιμο στον ιστότοπο του ΕΚ.

Αοριστία και Νομική Αβασιμότητα της Αγωγής
Ο δικαστικός έλεγχος της δράσης των ανεξάρτητων αρχών

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send