logo-print

Κορωνοϊός: Νέα μέτρα και ρυθμίσεις στο Δημόσιο - Ειδικά μέτρα για τις υπηρεσίες στην Αττική

20/09/2020

21/09/2020

Προκαταρκτική εξέταση - ένορκη διοικητική εξέταση (ΕΔΕ)

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΜΑΡΙΑ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΟΥ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΥΚΑΚΗΣ

Προκαταρκτική εξέταση - ένορκη διοικητική εξέταση (ΕΔΕ)

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΜΑΡΙΑ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΟΥ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΥΚΑΚΗΣ

Νέα εγκύκλιο για τα μέτρα και ρυθμίσεις στο πλαίσιο της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού εξέδωσε το Υπουργείο Εσωτερικών.

Μεταξύ άλλων, η εγκύκλιος προβλέπει ειδικά μέτρα για τις υπηρεσίες που εδρεύουν στην Περιφέρεια Αττικής έως τις 4/10/2020.

Αναλυτικά αναφέρεται:

Λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα όπως έχουν διαμορφωθεί στο Νομό Αττικής, ειδικά για τις υπηρεσίες που εδρεύουν εντός της Περιφέρειας Αττικής, παρέχονται οι εξής οδηγίες

1) Από τη Δευτέρα 21.9.2020 και έως την 4 η Οκτωβρίου 2020 οι υπάλληλοι των υπηρεσιών του Δημοσίου που εδρεύουν στην Περιφέρεια Αττικής δύνανται να παρέχουν εξ αποστάσεως εργασία, αποκλειστικά εφόσον αυτό είναι εφικτό λόγω της φύσης των ασκούμενων καθηκόντων, σε ποσοστό έως 40% επί του συνόλου των πραγματικά υπηρετούντων και προσερχόμενων υπαλλήλων σε κάθε φορέα. Για τον υπολογισμό του ποσοστού του 40% δεν υπολογίζονται υπάλληλοι που τελούν σε άδεια, είτε αυτές που έχουν προβλεφθεί ειδικώς στο πλαίσιο περιορισμού της διασποράς του COVID-19 είτε τις παγίως προβλεπόμενες άδειες των υπαλλήλων του Δημοσίου.

Ο ως άνω υπολογισμός που στοχεύει στην αποσυμφόρηση των υπηρεσιών, στις οποίες υπηρετεί μεγάλος αριθμός υπαλλήλων, πραγματοποιείται επί του συνόλου των πραγματικά υπηρετούντων και προσερχομένων υπαλλήλων στην Υπηρεσία, αλλά και σε επίπεδο Γενικής Διεύθυνσης ή Διεύθυνσης. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να διασφαλίζεται η εξυπηρέτηση της αποστολής της δημόσιας υπηρεσίας. Επίσης, εφόσον στην υπηρεσία δεν υπάρχει συνωστισμός ή έχει ήδη εξασφαλιστεί ή τηρείται η απόσταση του 1,5 μέτρου, δεν απαιτείται η εφαρμογή του εν λόγω έκτακτου μέτρου.

2) Σε συνέχεια της αριθ. ΔΙΔΑΔ/Φ.69/124/οικ.15984/17-8-2020 εγκυκλίου (ΑΔΑ: 9ΠΙ946ΜΤΛ6-ΝΟΒ) και υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων καθίσταται υποχρεωτική η επαναφορά σε ισχύ των τριών ωραρίων λειτουργίας που αφορούν στην προσέλευση και αποχώρηση των υπαλλήλων των υπηρεσιών του Δημοσίου στην Περιφέρεια Αττικής (7π.μ15.00, 8.00π.μ.-16.00 και 9.00π.μ.-17.00) ή ακόμα και την παροχή εργασίας σε βάρδιες, ανεξάρτητα από το πάγιο ωράριο λειτουργίας εκάστης δημόσιας υπηρεσίας, προκειμένου να επιτυγχάνεται αποσυμφόρηση στις δημόσιες υπηρεσίες, αλλά και στα μέσα μαζικής μεταφοράς κατά τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζομένων. Υπενθυμίζεται ότι κατά την επιλογή των ανωτέρω τριών ωραρίων εργασίας, θα πρέπει να υπάρχει ισοκατανομή του προσωπικού που θα κάνει χρήση αυτών και στα τρία ωράρια, προκειμένου να επιτυγχάνεται ο σκοπός του συγκεκριμένου μέτρου (σχετικές και οι ανωτέρω στ΄ και θ΄ εγκύκλιοι).

Δεδομένου ότι η προσέλευση αυτή στοχεύει στο να αποφεύγεται ο συνωστισμός των μετακινούμενων υπαλλήλων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, σε περιπτώσεις που οι υπάλληλοι προσέρχονται στην Υπηρεσία είτε με ιδιωτικής χρήσεως μέσο μεταφοράς είτε με τα πόδια, εξυπακούεται ότι δύνανται να διατηρήσουν το ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης που έχουν δηλώσει σύμφωνα με τις πάγιες κείμενες διατάξεις.

3) Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου όγδοου της αριθ. Δ1α/Γ.Π. οικ.55821 /20-9- 2020 Κοινής Υπουργικής Απόφασης (Β’ 4019), και για το χρονικό διάστημα από 21/9/2020 έως και 4/10/2020:

  • Σε κάθε είδους χώρους εργασίας, δημόσιους και ιδιωτικούς, επιβάλλεται η χρήση μη ιατρικής μάσκας προστασίας. Από την υποχρέωση του προηγούμενου εδαφίου εξαιρούνται όσοι εργάζονται σε ατομικό χώρο, χωρίς την παρουσία οποιουδήποτε άλλου προσώπου.
  • Σε περίπτωση παράβασης της παρ. 1 επιβάλλεται για κάθε παράβαση διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ.
  • Η εξυπηρέτηση του κοινού στις δημόσιες υπηρεσίες γίνεται μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις, κατόπιν προηγούμενου ραντεβού και δύναται να πραγματοποιείται μέχρι τις 16:00 για όσες υπηρεσίες λήγει μέχρι τις 15:00 σύμφωνα με τις γενικώς ισχύουσες διατάξεις. Βάσει των ανωτέρω οδηγιών και εφαρμοστέων ρυθμίσεων για τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής, καλούνται οι αρμόδιες Υπηρεσίες Προσωπικού για τις κάτωθι άμεσες ενέργειες:

i) Να καθορίσουν για το χρονικό διάστημα 21/9/2020 έως και 4/10/2020 το προσωπικό που δύναται να παρέχει εξ αποστάσεως εργασία, εφόσον αυτό απαιτείται λόγω του συνωστισμού και του συγχρωτισμού που διαπιστώνεται στη δημόσια υπηρεσία. Εξυπακούεται ότι για τον καθορισμό αυτό, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η εύρυθμη λειτουργία της Υπηρεσίας και προκειμένου να εξασφαλιστεί αυτό, δύναται κατά την κρίση του αρμοδίου οργάνου να εξαιρούνται της υποχρεωτικής εξ αποστάσεως παροχής εργασίας υπάλληλοι, οι οποίοι θα πρέπει να παρέχουν εργασία αυτοπροσώπως, ιδίως προϊστάμενοι.

ii) Να κατανείμουν υποχρεωτικά το προσωπικό ισομερώς στα τρία ωράρια προσέλευσης και αποχώρησης.

iii) Να ενημερώσουν με ανάρτηση στην ιστοσελίδα τους ή με κάθε άλλο πρόσφορο τρόπο τους πολίτες για τον τρόπο που δύναται να κανονίζουν τα ραντεβού για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους.

Στο σημείο αυτό διευκρινίζεται ότι τα ραντεβού για τους πολίτες και αποκλειστικά για το ως άνω χρονικό διάστημα, θα δύναται να κανονίζεται έως και τις 16.00 για όσες υπηρεσίες είχαν προκαθορισμένο ωράριο εξυπηρέτησης κοινού μέχρι και τις 15.00. Η ως άνω ρύθμιση συνδέεται και με την υποχρεωτική κατανομή του προσωπικού σε τρία ωράρια προσέλευσης και αποχώρησης, οπότε και οι υπάλληλοι που θα προσέρχονται υποχρεωτικά 9.00 έως 17.00, θα δύνανται να εξυπηρετούν πολίτες, οι οποίοι θα προσέρχονται κατόπιν ραντεβού κατ΄ απώτατο χρονικό όριο στις 16.00.

Δείτε αναλυτικά την εγκύκλιο στο diavgeia.gov.gr

Επίτομο Εργατικό Δίκαιο

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΕΡΔΕΛΗΣ / ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΟΥΛΑΣ

Οικογενειακό Δίκαιο - Τρίτη έκδοση

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send