logo-print

ΑΠΔΠΧ: Πρόστιμο σε υποψήφια ευρωβουλευτή παρά την απόσυρση της καταγγελίας εναντίον της

Μία ενδιαφέρουσα απόφαση για την αποστολή μηνυμάτων προς το σκοπό της πολιτικής επικοινωνίας

30/10/2020

30/10/2020

Δίκαιο πληροφορικής - E έκδοση
Γενικός Κανονισμός για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων και Ευθύνη για Αποζημίωση

Με απόφασή της η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (39/2020) επέβαλε πρόστιμο 2.000 ευρώ σε υποψήφια ευρωβουλευτή για παράνομη αποστολή μηνύματος SMS προς το σκοπό της πολιτικής επικοινωνίας.

Η υπόθεση τέθηκε ενώπιον της Αρχής έπειτα από καταγγελία, η οποία αφορά λήψη αζήτητης πολιτικής επικοινωνίας (μηνύματος SMS) για προώθηση της υποψηφιότητας της Α στις Ευρωεκλογές.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την καταγγελία, η καταγγέλλουσα έλαβε στον τηλεφωνικό αριθμό της, μήνυμα SMS από την καταγγελλόμενη, για σκοπούς προώθησης της ως άνω υποψηφιότητάς της για τις επικείμενες, κατά την επίμαχη περίοδο, εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, χωρίς να έχει οποιαδήποτε προηγούμενη σχέση μαζί της.

Στη συνεδρίαση της ΑΠΔΠΧ, η καταγγελλόμενη κατέθεσε στην Αρχή μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου το οποίο της κοινοποιήθηκε από την καταγγέλλουσα.

Με το μήνυμα αυτό η καταγγέλλουσα δήλωσε ότι επιθυμεί να αποσύρει την καταγγελία δηλώνοντας τα εξής: «επιθυμώ να αποσύρω την ως άνω καταγγελία, διότι είχα προηγουμένως χορηγήσει τη συγκατάθεσή μου στην κα. Α για σκοπούς πολιτικής επικοινωνίας».

Μεταξύ άλλων, η Αρχή αναφέρει στην απόφασή της ότι με την απόσυρση της καταγγελίας η Αρχή, όπως ενημέρωσε με την κλήση, εξετάζει αυτεπάγγελτα μόνο το ζήτημα της γενικής πρακτικής που ακολουθήθηκε για την επικοινωνία πολιτικού χαρακτήρα με ηλεκτρονικά μέσα.

Ως εκ τούτου, η νομιμότητα της αποστολής από τον υπεύθυνο επεξεργασίας μηνυμάτων SMS για σκοπούς πολιτικής επικοινωνίας εξασφαλίζεται μόνο εάν έχουν τηρηθεί οι προϋποθέσεις που έχει θέσει η Αρχή.

Μεταξύ άλλων, η ΑΠΔΠΧ αξιολόγησε ότι ο υπεύθυνος επεξεργασίας δεν απέδειξε ότι είχε λάβει προηγούμενες συγκαταθέσεις των προσώπων στα οποία απέστειλε μηνύματα πολιτικής επικοινωνίας, δεν προσδιόρισε στην Αρχή τον ακριβή αριθμό των μηνυμάτων τα οποία εστάλησαν και δεν συνεργάστηκε με την Αρχή, ενώ δεν της είχε επιβληθεί στο παρελθόν διοικητική κύρωση από την Αρχή.

Στο πλαίσιο αυτό, η Αρχή έκρινε ότι, σύμφωνα με το άρθρο 11 του ν. 3471/2006 συντρέχουν οι προϋποθέσεις επιβολής σε βάρος του υπεύθυνου επεξεργασίας του αποτελεσματικού, αναλογικού και αποτρεπτικού διοικητικού χρηματικού προστίμου ύψους δύο χιλιάδων ευρώ (2.000,00) ευρώ.

Η απόφαση είναι διαθέσιμη στο dpa.gr

Δικαιοδοσία και Εκτέλεση επί διασυνοριακών ευρπωαϊκών οικογενειακών διαφορών

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Η διακριτική εξουσία του δικαστηρίου στη δίκη των ασφαλιστικών μέτρων ΕΠολΔ 31
send