logo-print

ΔΣΑ: Νέος πρακτικός οδηγός λειτουργίας των πολιτικών δικαστηρίων

Υπό το παρόν έκτακτο δικονομικό καθεστώς μερικής αναστολής των δικαστηρίων

Ένδικα Μέσα και Ανακοπές - Β έκδοση

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΔΙΚΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΠΕΣ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Πολιτική Δικονομία Ε έκδοση

Νέο Πρακτικό Οδηγό λειτουργίας των πολιτικών δικαστηρίων υπό το παρόν έκτακτο δικονομικό καθεστώς μερικής αναστολής των δικαστηρίων δημοσίευσε στην ιστοσελίδα του ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, διατυπώνεται πλήθος ερωτημάτων σχετικά με την ισχύουσα Αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ.: 78363 ΚΥΑ «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού CΟVID - 19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020 και ώρα 6:00 έως και τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020 και ώρα 6:00», η οποία αναμένεται να παραταθεί (βλ. σχετικό δελτίο τύπου από τη συνάντηση της Συντονιστικής Επιτροπής με τον Υπουργό Δικαιοσύνης).

Στο πλαίσιο αυτό, ο Καθηγητής Σπύρος Τσαντίνης, κατόπιν σχετικού αιτήματος της Ολομέλειας των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, εκπόνησε Νέο Πρακτικό Οδηγό για τη λειτουργία των πολιτικών δικαστηρίων υπό το παρόν έκτακτο δικονομικό καθεστώς, ο οποίος δημοσιεύεται προς γνώση των συναδέλφων.

Ο ΔΣΑ ευχαριστεί θερμά τον κ. Τσαντίνη για την ταχύτατη ανταπόκριση, και την αφιλοκερδή προσφορά του στο σώμα.

Ι. Αναστέλλονται οι «νόμιμες και δικαστικές προθεσμίες για την διενέργεια διαδικαστικών πράξεων και άλλων ενεργειών ενώπιον των υπηρεσιών των δικαστηρίων».

Η αναστολή αυτή των νομίμων και δικαστικών προθεσμιών καταλαμβάνει:

(α) Προθεσμίες ασκήσεως ενδίκων μέσων (ανακοπής ερημοδικίας, έφεσης, αναψηλάφησης και αναίρεσης). Αναστέλλονται τόσον οι γνήσιες προθεσμίες (ανακοπής ερημοδικίας, έφεσης, αναψηλάφησης και αναίρεσης) όσον και οι καταχρηστικές (έφεσης, αναψηλάφησης και αναίρεσης). Ως προς την άσκηση αντεφέσεως (σε περίπτωση που δεν αναστέλλεται η δίκη της εφέσεως), προσθέτων λόγων εφέσεως (σε περίπτωση που δεν αναστέλλεται η δίκη της εφέσεως) και προσθέτων λόγων αναιρέσεως, θα πρέπει να γίνει δεκτό ότι ισχύει αναλογικά το άρθρο 74 § 9 ν. 4960/2020 (κατ’ αυτό ο διάδικος που λόγω της αναστολής δεν μπόρεσε να ασκήσει αντέφεση ή πρόσθετους λόγους, δικαιούται να ζητήσει αναβολή). Το διάστημα κατά το οποίο αναστέλλονται οι ως άνω προθεσμίες ιδίως για την άσκηση ενδίκων μέσων με βάση τις ΚΥΑ του Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2020 θα προστεθεί στο διάστημα της αναστολής που έχει δοθεί με τις ΚΥΑ της άνοιξης ως και με τον ν. 4960/2020.

(β) Προθεσμίες ασκήσεως ενδίκων βοηθημάτων, ήτοι αγωγών (λ.χ. αγωγής για την οποία έχει οριστεί προθεσμία από το δικαστήριο των ασφαλιστικών μέτρων), πάσης φύσεως ανακοπών (κατά διαταγής πληρωμής, κατά πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης, της γενικής ανακοπής κ.ο.κ.), πάσης φύσεως αιτήσεων (λ.χ. αίτησης επαναφοράς στην προηγούμενη κατάσταση του άρθρου 153).

ΙΙ. Αναστολή παραγραφών. Αναστέλλεται κάθε προθεσμία παραγραφής που θα έληγε εντός του χρονικού διαστήματος ισχύος των ΚΥΑ Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου. Δηλαδή αναστέλλεται και η πενταετής παραγραφή του άρθρου 250 ΑΚ για τις απαιτήσεις που γεννήθηκαν εντός του έτους 2015, που θα έληγε στις 31.12.2020.

ΙΙΙ. Αναστολή διαδικασιών αναγκαστικής εκτέλεσης. Αναστέλλονται όλες οι διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης. Επομένως αναστέλλονται και όλες οι σχετικές προθεσμίες όπως λ.χ. προθεσμία δήλωσης του τρίτου στην κατάσχεση στα χέρια τρίτου, προθεσμία αναγγελίας κ.ο.κ. Για τις δίκες αναγκαστικής εκτέλεσης ισχύει το πλαίσιο εκδίκασης των αντίστοιχων ενδίκων βοηθημάτων και μέσων που ορίζεται στην ΚΥΑ. IV. Αναστέλλονται και οι προθεσμίες για τις εγγραφές, αιτήσεις κ.λ.π. ενώπιον Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογικών Γραφείων. Έτσι αναστέλλονται λ.χ. οι προθεσμίες τροπής προσημειώσεως σε υποθήκη.

Δείτε αναλυτικά τον οδηγό στο dsa.gr

Ένδικα Μέσα και Ανακοπές - Β έκδοση

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΔΙΚΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΠΕΣ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Το νέο πτωχευτικό δίκαιο των επιχειρήσεων και των υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ - ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΙΣΤΩΤΩΝ - ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΥΓΗΤΙΔΗΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΟΚΑΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΨΑΡΟΥΔΑΚΗΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

send