logo-print

Έκθεση Πεπραγμένων ΑΔΑΕ: Διοικητικές κυρώσεις ύψους 480.000 ευρώ επέβαλε το 2019

Το δίκαιο της ψηφιακής οικονομίας

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΉΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΉΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΓΓΛΕΖΑΚΗΣ

Δίκαιο πληροφορικής - E έκδοση

Την Έκθεση Πεπραγμένων του έτους 2019 δημοσίευσε η Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ).

Η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών συστάθηκε το 2003 σε υλοποίηση του άρθρου 19 του Συντάγματος και είναι επιφορτισμένη με το σημαντικό καθήκον της προστασίας του απορρήτου των επικοινωνιών, ηλεκτρονικών και ταχυδρομικών, το οποίο αποτελεί θεμελιώδες ατομικό δικαίωμα

Μεταξύ άλλων, στην έκθεση αναφέρεται ότι το 2019 η ΑΔΑΕ επέβαλε διοικητικές κυρώσεις συνολικού ύψους 480.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την έκθεση, κατά το 2019 η δράση της Αρχής επικεντρώθηκε στην αντιμετώπιση οργανωτικών θεμάτων και εκκρεμοτήτων της Αρχής:

α) Εκδόθηκαν δύο αποφάσεις του Προέδρου (ΦΕΚ 3029/τ.Β/26.7.2019 και 4256/τ.Β/ 26.7.2019) με τις οποίες δόθηκε εξουσιοδότηση υπογραφής στους προϊσταμένους οργανικών μονάδων της Αρχής σε σειρά θεμάτων τα οποία υπέγραφε ο ίδιος ο Πρόεδρος, με αποτέλεσμα την επιτάχυνση, απλούστευση και ορθολογικοποίηση των διαδικασιών και μείωση της γραφειοκρατίας. Επίσης μειώθηκαν οι απαιτούμενες υπογραφές για την εισαγωγή θεμάτων στην Ολομέλεια καθώς και τα διοικητικά στάδια μεταξύ της έγκρισης των εκθέσεων ελέγχου και της κλήσης σε ακρόαση σε περίπτωση που από τις εκθέσεις ελέγχου προκύπτει υπαιτιότητα για παραβίαση του απορρήτου από τον ελεγχόμενο.

β) Καταργήθηκε με απόφαση της Ολομέλειας η επίδοση των αποφάσεων της με επιμελητή, η οποία ήταν ιδιαιτέρως κοστοβόρα. Αντ’ αυτής εισήχθησαν νέες μέθοδοι (όπως ηλεκτρονική αποστολή με ψηφιακή υπογραφή κλπ.)

γ) Επιχειρήθηκε η ορθολογικοποίηση του καθεστώτος υπερωριών του προσωπικού της Αρχής με παρακολούθηση της αιτιολόγησης του παραχθέντος έργου.

δ) Επισπεύσθηκαν διαδικασίες κλήσης σε ακρόαση που είχαν καθυστερήσει κατά το παρελθόν για διαφόρους λόγους.

ε) Στελεχώθηκε εκ νέου, μετά την ανάληψη καθηκόντων του νέου Προέδρου της Αρχής και με πρωτοβουλία του το Αυτοτελές Τμήμα Άρσης Απορρήτου με ανάθεση των καθηκόντων των σχετικών με αυτό σε υπάλληλο της Νομικής Υπηρεσίας της Αρχής. Το εν λόγω Τμήμα είχε παραμείνει χωρίς στελέχωση επί πολλούς μήνες.

Μεταξύ των επίκαιρων ζητημάτων που απασχολούν την ΑΔΑΕ είναι και η επεξεργασία του κειμένου του προτεινόμενου Ευρωπαϊκού Κανονισμού για την προστασία της ιδιωτικής ζωής στον τομέα των επικοινωνιών (e-privacy), o οποίος θα αντικαταστήσει την Οδηγία 2002/58/ΕΚ, και συζητείται ήδη επί τρία έτη και με μεγάλη βραδύτητα στο πλαίσιο του Συμβουλίου της ΕΕ.

Η ΑΔΑΕ έχει διατυπώσει σε διάφορες φάσεις των σχετικών διαβουλεύσεων τις προτάσεις της. Η σημασία του εν λόγω Κανονισμού είναι ζωτική για την ασφάλεια και ακεραιότητα των επικοινωνιών και κατά συνέπεια για τη διασφάλιση του απορρήτου.

Μεταξύ των νεωτερισμών που προβλέπεται ότι θα εισαγάγει ο Κανονισμός είναι η διασφάλιση του απορρήτου στις επιφυείς επικοινωνίες, για τις οποίες έγινε ήδη λόγος καθώς και στις υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους (cloud computing), οι οποίες μέχρι στιγμής δεν τυγχάνουν κανονιστικής προστασίας ως προς τη διασφάλιση αυτή.

Δείτε αναλυτικά την έκθεση της ΑΔΑΕ.

Κώδικας Ποινικής Δικονομίας ΙΙ
Το εφαρμοστέο δίκαιο ως προς τις έννομες συνέπειες των δικαστικών αποφάσεων - Μελέτες ΕΡΜΕΚ Νο 11
send