logo-print

Ενίσχυση 400 ευρώ σε αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες: Δημοσιεύθηκε η Υπουργική Απόφαση - Αναλυτικά τα κριτήρια

Δημοσιεύθηκε η Υπουργική Απόφαση - Ποιοι είναι οι δικαιούχοι της εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης

05/02/2021

20/02/2021

Εργατικό Δίκαιο - Ατομικές εργασιακές σχέσεις - Ε έκδοση

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΕΡΔΕΛΗΣ

Συλλογικό εργατικό δίκαιο - 3η έκδοση

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 450/05.02.2021) η απόφαση "Καθορισμός ύψους, προϋποθέσεων, κριτηρίων και διαδικασίας χορήγησης και πληρωμής, της εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης σε δικηγόρους, μηχανικούς, οικονομολόγους και γεωτεχνικούς από τον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων".

Αναλυτικά η απόφαση προβλέπει:

Άρθρο 1 Σκοπός και ύψος οικονομικής ενίσχυσης

1. Με την παρούσα απόφαση χορηγείται εφάπαξ οικονομική ενίσχυση στους ασφαλισμένους του τ. ΕΤΑΑ καθώς και στους οικονομολόγους και γεωτεχνικούς που ασφαλίζονται στον e-ΕΦΚΑ, οι οποίοι υπάγονται στην παρ. 2α του άρθρου 44 του ν. 3986/2011 (Α’ 152), οι οποίοι έχουν πληγεί οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης της νόσου του κορωνοϊού COVID-19 για τους μήνες Μάρτιο έως Νοέμβριο του 2020.

2. Το ύψος της εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης στους δικαιούχους λήψης της παροχής, οι οποίοι πληρούν τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις του άρθρου 2, ανέρχεται σε τετρακόσια (400,00) ευρώ.

3. Η εφάπαξ οικονομική ενίσχυση της παρ. 1 απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά ή κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του ν. 4172/2013 (Α’ 167), δεν κατάσχεται, ούτε συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα νομικά πρόσωπα των τελευταίων και τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως επίσης δεν κατάσχεται από πιστωτικά ιδρύματα για οφειλές προς αυτά, ούτε συμψηφίζεται με οφειλές προς πιστωτικά ιδρύματα και δεν προσμετράται στο συνολικό, πραγματικό ή τεκμαρτό, οικογενειακό εισόδημα

Άρθρο 2 - Δικαιούχοι της εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης

1. Δικαιούχοι της εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες-ασφαλισμένοι του τέως ΕΤΑΑ, καθώς και οικονομολόγοι και γεωτεχνικοί που ασφαλίζονται στον e-ΕΦΚΑ, οι οποίοι υπάγονται στην παρ. 2α του άρθρου 44 του ν. 3986/2011 (Α’ 152), και:

α. είναι νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες - επιστήμονες, οι οποίοι έχουν κάνει έναρξη ατομικής δραστηριότητας στη Δ.Ο.Υ μετά την 1.1.2017 σε έναν κωδικό αριθμό δραστηριότητας (ΚΑΔ) από τους περιγραφόμενους στον Πίνακα 1 και πληρούν τα κριτήρια της παρ. 4 ή είναι ασκούμενοι δικηγόροι που έχουν ασφαλιστεί μετά την παραπάνω ημερομηνία, ή

β. έχουν πραγματοποιήσει έναρξη ατομικής δραστηριότητας στη Δ.Ο.Υ. μέχρι 31.12.2016 και πληρούν τις προϋποθέσεις της παρ. 2 και τα κριτήρια της παρ. 3 και 4 ή γ. μετέχουν ως εταίροι, μέλη ή διαχειριστές σε τεχνικές ή κατασκευαστικές εταιρείες ή δικηγορικές εταιρείες ή εταιρείες λογιστικών υπηρεσιών, και πληρούν τα κριτήρια της παρ. 4.

2. Οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι δικαιούχοι της περίπτωσης 1.β είναι οι εξής:

α) Από 20 Μαρτίου 2020 έως 30 Νοεμβρίου 2020 είχαν ενεργό κύριο κωδικό αριθμό δραστηριότητας (ΚΑΔ) έναν από τους περιγραφόμενους στον Πίνακα 1 ή των οποίων τα ακαθάριστα έσοδα ενεργού κατά την 20.03.2020 ΚΑΔ δευτερεύουσας δραστηριότητας από τους περιγραφόμενους στον Πίνακα 1, όπως προκύπτουν από την αρχική δήλωση φόρου εισοδήματος φορολογικού έτους 2018, είναι μεγαλύτερα από τα ακαθάριστα έσοδα που αντιστοιχούν στον κύριο ΚΑΔ στις 20.03.2020.

β) Για όλο το διάστημα από 20 Μαρτίου 2020 έως 30 Νοεμβρίου 2020, δεν έχουν αναλάβει μισθωτή εργασία ή εργασία με έμμισθη εντολή.

3. Τα κριτήρια εσόδων που πρέπει να πληρούν οι δικαιούχοι της περίπτωσης 1.β είναι τα εξής:

α) Οι ελεύθεροι επαγγελματίες που υποχρεούνται σε υποβολή περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ πρέπει να παρουσιάζουν μείωση κατά 20% τουλάχιστον του κύκλου εργασιών ΦΠΑ (κωδικός 312 περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ), σε σχέση με τον κύκλο εργασιών αναφοράς, ανάλογα με το είδος των φορολογικών βιβλίων, ως εξής:

αα) Κύκλος εργασιών ΦΠΑ που πρέπει να παρουσιάζει μείωση κατά τουλάχιστον 20%, είναι το άθροισμα του κύκλου εργασιών Απριλίου - Δεκεμβρίου 2020.

αβ) Για τους επαγγελματίες που τηρούν διπλογραφικά βιβλία, ο κύκλος εργασιών αναφοράς υπολογίζεται ως το άθροισμα του κύκλου εργασιών ΦΠΑ Απριλίου -Δεκεμβρίου 2019.

Σε περίπτωση που ο κύκλος εργασιών ΦΠΑ ενός ή περισσότερων εκ των ανωτέρω μηνών δεν είναι θετικός, ως κύκλος εργασιών αναφοράς λογίζεται το σύνολο του κύκλου εργασιών ΦΠΑ για όλο το έτος 2019 πολλαπλασιαζόμενο επί δύο τρίτα (2/3). Σε περίπτωση που ο κύκλος εργασιών του 2019 δεν είναι θετικός, ο κύκλος εργασιών αναφοράς λογίζεται μηδενικός.

αγ) Για τους επαγγελματίες που τηρούν απλογραφικά βιβλία, ο κύκλος εργασιών αναφοράς υπολογίζεται ως το άθροισμα του κύκλου εργασιών ΦΠΑ του δεύτερου, τρίτου και τέταρτου τριμήνου του 2019. Σε περίπτωση που ο κύκλος εργασιών ΦΠΑ ενός εκ των ανωτέρω τριμήνων δεν είναι θετικός, ως κύκλος εργασιών αναφοράς λογίζεται το σύνολο του κύκλου εργασιών ΦΠΑ για όλο το έτος 2019 πολλαπλασιαζόμενο επί δύο τρίτα (2/3). Σε περίπτωση που ο κύκλος εργασιών του 2019 δεν είναι θετικός, ο κύκλος εργασιών αναφοράς λογίζεται μηδενικός.

β) Οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης ΦΠΑ ή απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ, πρέπει να παρουσιάζουν μείωση κατά 20% τουλάχιστον των ακαθάριστων εσόδων (κωδικός 047 δήλωσης Ε3), σε σχέση με τα ακαθάριστα έσοδα αναφοράς, ως εξής:

βα) Ακαθάριστα έσοδα που πρέπει να παρουσιάζουν μείωση κατά τουλάχιστον 20% είναι το άθροισμα των ακαθάριστων εσόδων μηνών Απριλίου -Δεκεμβρίου 2020.

ββ) Ο κύκλος εργασιών αναφοράς, για τους ελεύθερους επαγγελματίες που δεν είναι υποκείμενοι σε περιοδική δήλωση ΦΠΑ, ορίζεται ως το σύνολο ακαθάριστων εσόδων 2019 πολλαπλασιαζόμενο επί δύο τρίτα (2/3). Σε περίπτωση μη θετικών ακαθάριστων εσόδων το 2019, ο κύκλος εργασιών λογίζεται μηδενικός.

4. Το συνολικό οικογενειακό πραγματικό, απαλλασσόμενο ή αυτοτελώς φορολογούμενο εισόδημα έτους 2020 από οποιαδήποτε πηγή, δεν υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ, το οποίο θα επαληθευτεί από τη δήλωση Εισοδήματος του φορολογικού έτους 2020, όταν αυτή υποβληθεί.

ΠΙΝΑΚΑΣ Ι: ΚΩΔΙΚΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ (ΚΑΔ)

Στον τετραψήφιο ΚΑΔ, συμπεριλαμβάνονται όλες οι υποκατηγορίες πενταψήφιων, εξαψήφιων και οκταψήφιων:

6910 Νομικές δραστηριότητες

7111 Δραστηριότητες αρχιτεκτόνων

7112 Δραστηριότητες μηχανικών και συναφείς δραστηριότητες παροχής τεχνικών συμβουλών

8621 Δραστηριότητες άσκησης γενικών ιατρικών επαγγελμάτων

8622 Δραστηριότητες άσκησης ειδικών ιατρικών επαγγελμάτων

8623 Δραστηριότητες άσκησης οδοντιατρικών επαγγελμάτων

7500 Κτηνιατρικές δραστηριότητες

6920 Δραστηριότητες λογιστικής, τήρησης βιβλίων και λογιστικού ελέγχου· παροχή φορολογικών συμβουλών

7022 Δραστηριότητες παροχής επιχειρηματικών συμβουλών και άλλων συμβουλών διαχείρισης

Άρθρο 3 Αίτηση χορήγησης της οικονομικής ενίσχυσης

1. Για τη λήψη της εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης από τους δικαιούχους του άρθρου 2 της παρούσας, υποβάλλεται υπεύθυνη δήλωση - αίτηση χορήγησης της οικονομικής ενίσχυσης στη διαδικτυακή ηλεκτρονική πλατφόρμα του Πληροφοριακού Συστήματος (ΠΣ) ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, σύμφωνα με το επισυναπτόμενο Έντυπο Υπεύθυνης Δήλωσης - Αίτησης Χορήγησης, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της παρούσας.

2. Προϋπόθεση αποδοχής της υπεύθυνης δήλωσης - αίτησης χορήγησης στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, είναι η προηγούμενη υποβολή από τον ελεύθερο επαγγελματία-ασφαλισμένο, των περιοδικών δηλώσεων Φ.Π.Α. για όλους τους μήνες ή τρίμηνα του έτους 2020. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες που δεν υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης ΦΠΑ ή απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ πρέπει να έχουν δηλωθεί τα ακαθάριστα έσοδα έτους 2020 διακριτά ανά μήνα, στην εφαρμογή «Τα Έσοδά μου» της πλατφόρμας myBusinessSupport της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Τα ανωτέρω στοιχεία που συμπληρώνονται από τον ελεύθερο επαγγελματία, επαληθεύονται από τις δηλώσεις ΦΠΑ και Εισοδήματος που υποβάλλονται για την αντίστοιχη φορολογική χρήση. Σε περίπτωση που κατά την επαλήθευση των στοιχείων του ελεύθερου επαγγελματία διαπιστωθεί η μη τήρηση των όρων της παρούσας, η ΑΑΔΕ αποστέλλει τις σχετικές πληροφορίες στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών (ΓΔΟΥ) του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για τις ενέργειές της σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 6 της παρούσας.

3. Με την είσοδο στη εφαρμογή του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ και την υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης - αίτησης χορήγησης, ο ελεύθερος επαγγελματίας-ασφαλισμένος πιστοποιεί την ακρίβεια των δηλούμενων στοιχείων και συναινεί στην επεξεργασία των διαθέσιμων στοιχείων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), του e-ΕΦΚΑ καθώς και των υποβαλλόμενων στοιχείων στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, προκειμένου να διενεργηθεί αυτοματοποιημένος έλεγχος προϋποθέσεων χορήγησης της εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης.

4. Η υπεύθυνη δήλωση - αίτησης χορήγησης υποβάλλεται στην πλατφόρμα του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, από την 5η Φεβρουαρίου έως την 15η Φεβρουαρίου 2021.

5. Τα στοιχεία που δηλώνονται στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ελέγχονται με τα διαθέσιμα στοιχεία του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, του e-ΕΦΚΑ και της ΑΑΔΕ, προκειμένου να επιβεβαιωθεί ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια του άρθρου 2.

Άρθρο 4 Διαδικασία πληρωμής της οικονομικής ενίσχυσης

1. Η καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης, όπως αυτή ορίζεται στην παρούσα, γίνεται από τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ). Από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ εξάγεται σε ηλεκτρονική μορφή αναλυτική κατάσταση δικαιούχων, η οποία περιλαμβάνει τα πλήρη στοιχεία τους, τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού σε μορφή ΙΒΑΝ, το πιστωτικό Ίδρυμα, στο οποίο τηρείται ο λογαριασμός, το ποσό της καταβολής, το ΑΦΜ τους, τον ΚΑΔ, το έτος έναρξης ατομικής δραστηριότητας ή άλλη περίπτωση. Η καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης γίνεται μέχρι τις 2 Μαρτίου 2021.

2. Η ηλεκτρονική μορφή της κατάστασης αυτής είναι επεξεργάσιμη από το πληροφοριακό σύστημα του ΟΑΕΔ προς τον οποίο διαβιβάζεται. Επίσης, διαβιβάζεται στη Γενική Διεύθυνση Εργασιακών Σχέσεων, Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία και στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, συγκεντρωτική κατάσταση δικαιούχων σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, που περιλαμβάνει και τον αριθμό των δικαιούχων ανά ΚΑΔ, το συνολικό ποσό της καταβολής ολογράφως και αριθμητικώς, ανά τράπεζα ή πιστωτικό ίδρυμα. Το ποσό της συνολικής δαπάνης εγκρίνεται από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, έπειτα από εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Εργασιακών Σχέσεων, Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία και της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και αποστέλλεται μέσω της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών (ΓΔΟΥ) του Υπουργείου στον ΟΑΕΔ για την πληρωμή των δικαιούχων.

3. Οι δαπάνες που προκαλούνται από την εφαρμογή της παρούσας καλύπτονται από τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ και καταβάλλονται για τους μεν ασφαλισμένους του τέως ΕΤΑΑ από τον δεύτερο κλάδο και για τους δε οικονομολόγους και γεωτεχνικούς που ασφαλίζονται στον τέως ΟΑΕΕ από τον πρώτο κλάδο του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων της παρ. 2 του άρθρου 44 του ν. 3986/2011.

4. Ο τίτλος πληρωμής της δαπάνης και οι σχετικές πληρωμές θα πραγματοποιούνται με ευθύνη των αρμόδιων οικονομικών υπηρεσιών του ΟΑΕΔ μέσω της έκδοσης εντολών πληρωμής, μετά από έλεγχο προκειμένου να διασφαλίζεται η νομιμότητα και κανονικότητα της σχετικής δαπάνης. Ως απαραίτητα δικαιολογητικά εκκαθάρισης της δαπάνης από την αρμόδια οικονομική υπηρεσία είναι τα εξής:

α. αντίγραφο της απόφασης του αρμοδίου για την ανάληψη σχετικής υποχρέωσης οργάνου,

β. κατάσταση πληρωμής δαπάνης υπογεγραμμένη από τον αρμόδιο διατάκτη στην οποία αναφέρονται τουλάχιστον: i) ο λογαριασμός οικονομικής ταξινόμησης, ii) ο φορέας του οποίου επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός, iii) το οικονομικό έτος, τον προϋπολογισμό του οποίου βαρύνει η δαπάνη, iv) τα στοιχεία των δικαιούχων [ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, ταχυδρομική διεύθυνση, Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ), αριθμό τραπεζικού λογαριασμού σε μορφή ΙΒΑΝ] v) το δικαιούμενο ποσό. vi) το συνολικό καθαρό πληρωτέο ποσό και vii) η αρμόδια Δ.Ο.Υ. του δικαιούχου.

Δείτε αναλυτικά την απόφαση.

Η επένδυση σε τίτλους ή τραπεζική κατάθεση με σκοπό την απόκτηση άδειας διαμονής στην Ελλάδα (Golden Visa)

ΣΠΗΛΙΟΣ ΜΟΥΖΟΥΛΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Δικαιοδοσία και Εκτέλεση επί διασυνοριακών ευρπωαϊκών οικογενειακών διαφορών

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ