logo-print

Reclaim Your Face: Η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία πολιτών για ένα μέλλον χωρίς τεχνολογίες δημόσιας παρακολούθησης

Διαδίκτυο & τεχνητή νοημοσύνη στο ελληνικό δίκαιο

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΕΚΟΣ

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ

Διαδίκτυο & τεχνητή νοημοσύνη στο ελληνικό δίκαιο

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΕΚΟΣ

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ

Δελτίο Τύπου

Reclaim Your Face: Η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία πολιτών για ένα μέλλον χωρίς τεχνολογίες δημόσιας παρακολούθησης

Mία μεγάλη συμμαχία ευρωπαϊκών οργανώσεων ξεκινάει από σήμερα τη συλλογή υπογραφών για την απαγόρευση της μαζικής βιομετρικής παρακολούθησης σε δημόσιους χώρους. Πρόκειται για την εκστρατεία #ReclaimYourFace, που πλέον αποτελεί επίσημη Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών και επιδιώκει την προστασία των δημόσιων χώρων από παρεμβατικές τεχνολογίες, όπως κάμερες εξοπλισμένες με λογισμικό αναγνώρισης προσώπου.

Τα βιομετρικά δεδομένα, όπως εικόνες προσώπου ή δακτυλικά αποτυπώματα, χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο από εθνικές και ευρωπαϊκές αρχές, καθώς και ιδιωτικούς φορείς, για την ταυτοποίηση ή την κατάρτιση προφίλ ατόμων σε δημόσιους χώρους. Η αδιάκριτη ή αυθαίρετα στοχευμένη χρήση τέτοιων τεχνολογιών συνιστά μαζική βιομετρική παρακολούθηση, η οποία με τη σειρά της αποτελεί δυσανάλογη παρέμβαση σε ένα ευρύ φάσμα θεμελιωδών δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας της ιδιωτικής ζωής και των προσωπικών δεδομένων. Μπορεί ακόμα να έχει σημαντικές αρνητικές συνέπειες σε βασικές ελευθερίες, όπως η ελευθερία της έκφρασης και του συνέρχεσθαι, ενώ η κατάρτιση προφίλ με βάση την επεξεργασία των εν λόγω δεδομένων μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές παραβιάσεις του δικαιώματος της μη διακριτικής μεταχείρισης.

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να συλλέξει μέσα σε ένα έτος, 1 εκατ. υπογραφές από κατοίκους 7 διαφορετικών Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να βάλει τέλος στην βιομετρική μαζική επιτήρηση δημόσιων χώρων. Με αυτόν τον τρόπο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποχρεωθεί να προτείνει νομική πράξη προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το δίκαιο της ΕΕ απαγορεύει ρητά και συγκεκριμένα τη μαζική βιομετρική παρακολούθηση.

Όλοι όσοι επιθυμούν να μάθουν περισσότερες πληροφορίες, να υπογράψουν την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών και να πουν ένα ηχηρό ΝΑΙ στην προστασία των δημοσίων χώρων από παρεμβατικές τεχνολογίες βιομετρικής παρακολούθησης μπορούν να το κάνουν μέσα σε 1 λεπτό στην επίσημη ιστοσελίδα της εκστρατείας #ReclaimYourFace, εδώ.

Την Πρωτοβουλία, στα ιδρυτικά μέλη της οποίας ανήκει και η Homo Digitalis, συντονίζει η οργάνωση European Digital Rights (EDRi). Άλλες σημαντικές ελληνικές οργανώσεις που αποτελούν συνεργάτες και υποστηρικτές της εκστρατείας είναι η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, η Ελληνική Ένωση για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων και της Ιδιωτικότητας και το Reporters United. Όσες οργανώσεις ενδιαφέρονται να στηρίξουν την εκστρατεία με τη συμμετοχή τους σε αυτή μπορούν να επικοινωνήσουν στο info@homodigitalis.gr.

Ένδικα Μέσα και Ανακοπές - Β έκδοση

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΔΙΚΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΠΕΣ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Δικαιοδοσία και Εκτέλεση επί διασυνοριακών ευρπωαϊκών οικογενειακών διαφορών

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send