logo-print

Ερωτηματολόγιο για περιστατικά προσβολής της γενετήσιας ελευθερίας και αξιοπρέπειας στον κλάδο των δικηγόρων

Η υποστήριξή της κατηγορίας υπό το πρίσμα του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας

ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΟΥΔΕΛΗ

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι πρόσφατες τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικας και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΒΟΛΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΕΤΗΣΙΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ

Οι αλυσιδωτές αποκαλύψεις περιστατικών σεξουαλικής παρενόχλησης, άλλων εγκλημάτων προσβολής της γενετήσιας ελευθερίας και αξιοπρέπειας, καθώς ακόμη και βιασμών, έχουν προφανώς μείζονα κοινωνική διάσταση, αλλά και νομική. Συμμετέχοντας σε αυτόν τον δημόσιο διάλογο, μέσω της καμπάνιας #metoo, για τα «κοινά μυστικά» και την κατάχρηση της προνομιακής θέσης στους χώρους εργασίας κυρίως, πήραμε την πρωτοβουλία να δώσουμε βήμα στους/στις συναδέλφους μέσα από ένα ανώνυμο ερωτηματολόγιο.

Σκοπός του Ερωτηματολογίου είναι να δημιουργηθεί μια πρώτη εικόνα για την έκταση των περιστατικών προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας και ελευθερίας στον δικηγορικό κλάδο, εστιάζοντας στους/στις "συνεργάτες", στους/στις μισθωτούς/τές δικηγόρους και στους/στις ασκούμενους/ες συναδέλφους.

Το ερωτηματολόγιο συμπληρώνεται ανώνυμα και δεν τηρείται κανένα, απλό ή ευαίσθητο, προσωπικό δεδομένο δράστη/θύματος, παρά μόνο στατιστικά στοιχεία.

Μέχρι τώρα, και μέσα σε λιγότερο από δύο εβδομάδες από τη διακίνηση του ερωτηματολογίου, έχουν ανταποκριθεί 583 συναδέλφισσες/οι, εκ των οποίων 336 δήλωσαν μέλη του δικηγορικού συλλόγου Αθηνών και 76 ασκούμενοι/ες δικηγόροι Αθηνών. Το 61% περίπου δηλώνουν ότι έχουν υποστεί περιστατικό σεξουαλικής παρενόχλησης ή και βαρύτερης προσβολής της γενετήσιας ελευθερίας και αξιοπρέπειάς τους στο πλαίσιο της άσκησης των επαγγελματικών καθηκόντων τους ως δικηγόρων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ποσοστό της τάξης του 80% δηλώνουν ότι δεν θα αισθάνονταν ασφαλείς να καταγγείλουν τέτοιο περιστατικό είτε στο Πειθαρχικό όργανο του Δικηγορικού Συλλόγου, είτε στην Αστυνομία. Μόλις 2,4% των περιστατικών έχουν καταγγελθεί σε κάποια Αρχή και στο 1% σχεδόν των περιπτώσεων (δηλαδή 6 στις 583) υπήρξε καταλογισμός πειθαρχικής ή/και ποινικής ευθύνης στον δράστη.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις για τους ανασταλτικούς παράγοντες που εμπόδισαν τα θύματα να προβούν σε καταγγελία οι οποίες και θα κατηγοριοποιηθουν και θα δημοσιοποιηθούν μαζί με τα στατιστικά στοιχεία, όπως και οι προτάσεις για την καλύτερη προστασία και πλαισίωση των θυμάτων.

Το ερωτηματολόγιο παραμένει διαθέσιμο στον παρακάτω σύνδεσμο. Ευελπιστούμε στην ευρύτερη δυνατή κοινοποίησή του, ώστε τα ευρήματα να τροφοδοτήσουν αντίστοιχες θεσμικές πρωτοβουλίες.

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfdodSL4EX5s8rH_RCvUGOAcr_fXkKphVOeT7d4VcQsIkYvFw/viewform?usp=sf_link

Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων – Δικηγορική Ανατροπή

Από τον πολιτικώς ενάγοντα στον παριστάμενο για την υποστήριξη της κατηγορίας

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

Mobbing Ευθύνη λόγω ηθικής παρενόχλησης στην εργασία

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΟΥΜΠΟΥΧΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

send