logo-print

Αφορολόγητο το χορήγημα του ΔΣΑ (200 ευρώ) για τη στήριξη των μελών του κατά τη διάρκεια της πανδημίας

02/07/2021

05/07/2021

Φορολογικός Πολυκώδικας - Σεπτέμβριος 2022

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΑΡΜΠΑΣ

ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ

 

Φορολογικός Πολυκώδικας - Σεπτέμβριος 2022

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΑΡΜΠΑΣ

ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ

 

Σε συνέχεια της επικοινωνίας του Δικηγορικού Συλλόγο Αθηνών με την ΑΑΔΕ, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, με το υπ’ αριθ. ΔΕΑΦ Α 1053980 ΕΞ 2021/25.6.2021 έγγραφο διευκρινίζει ότι όσον αφορά στο βοήθημα λόγω COVID που καταβλήθηκε σε δικηγόρους Αθηνών από τον ΔΣΑ (200 €), αυτό δεν αποτελεί εισόδημα και δεν φορολογείται, καθώς εκλείπουν προσδιοριστικά στοιχεία του εισοδήματος.

Αντίθετα, το ποσό αυτό δόθηκε εκτάκτως ως βοήθημα σε μέρος των μελών του συλλόγου, βάσει συγκεκριμένων κάθε φορά κριτηρίων και κατόπιν αιτήσεως, λόγω των έκτακτων συνθηκών που δημιουργήθηκαν από την πανδημία του C0VID-19.

Παρόλα αυτά, το εν λόγω ποσό μπορεί να καλύψει τεκμήρια και να συμπληρωθεί από τους δικαιούχους στον κωδ. 781.

Αναλυτικά αναφέρεται:

Όσον αφορά στο βοήθημα λόγω COVID που καταβλήθηκε σε μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, αυτό δεν αποτελεί εισόδημα και δεν φορολογείται, καθώς εκλείπουν προσδιοριστικά στοιχεία του εισοδήματος (βλ. το σχετ. με α/α 3 έγγραφο).

Αντίθετα, το ποσό αυτό δόθηκε εκτάκτως ως βοήθημα σε μέρος των μελών του συλλόγου, βάσει εισοδηματικών κριτηρίων και κατόπιν αιτήσεως, λόγω των έκτακτων συνθηκών που δημιουργήθηκαν από την πανδημία του COVlD-19. Για το εν λόγω ποσό, δεν υπάρχει υποχρέωση αποστολής αρχείου βεβαιώσεων ή υποβολής του με τις μηνιαίες δηλώσεις απόδοσης παρακρατούμενων/προκαταβληθέντων φόρων.

Παρόλα αυτά, καθώς το εν λόγω ποσό μπορεί να καλύψει τεκμήρια και να συμπληρωθεί από τους δικαιούχους στον κωδ. 781, ο Δικηγορικός Σύλλογος δύναται προς διευκόλυνση των μελών του να χορηγήσει βεβαίωση στα μέλη που έλαβαν το βοήθημα.

Δείτε αναλυτικά το έγγραφο στο dsa.gr

Ηλεκτρονικό Κτηματολόγιο - Βιβλιοθήκη Δικάιου Κτηματολογίου Νο 24
Η ανακοπή του άρθρου 933 ΚΠολΔ

ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΑΘΡΑΚΟΚΟΙΛΗΣ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ

send