logo-print

Παραγραφή απαιτήσεων κατά του Ελληνικού Δημοσίου που βεβαιώθηκαν με τελεσίδικη δικαστική απόφαση (ΝΣΚ)

Διακοπή ή μη της παραγραφής με την υποβολή αίτησης για την πληρωμή της απαίτησης

07/07/2021

08/07/2021

Διοικητικό Δικονομικό Δίκαιο
Ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα - 5η έκδοση καλλιτεχνικό

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Με γνωμοδότησή του το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους απάντησε σε ερωτήματα αναφορικά με την παραγραφή απαιτήσεων κατά του Ελληνικού Δημοσίου που βεβαιώθηκαν με τελεσίδικη δικαστική απόφαση και τη διακοπή ή μη της παραγραφής με την υποβολή αίτησης για την πληρωμή της απαίτησης.

Συγκεκριμένα, το ερώτημα του Υπουργείου Εσωτερικών αφορούσε στο εάν έχουν υποπέσει σε παραγραφή οι αξιώσεις αποζημίωσης κατά του Ελληνικού Δημοσίου, λόγω παράλειψης διορισμού υπαλλήλων, που βεβαιώθηκαν ότι οφείλονται με απόφαση του 2008 του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών και του 2013 του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, ενόψει του ότι με την αίτηση το 2017 των εναγουσών ζητήθηκε η εκτέλεση μόνο της δεύτερης δικαστικής απόφασης.

Σύμφωνα με την ομόφωνη γνωμοδότηση του ΝΣΚ (Τμήμα Ε), οι απαιτήσεις κατά του Ελληνικού Δημοσίου που βεβαιώθηκαν τελεσίδικα με την υπ’ αριθ. 9250/2008 απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών έχουν υποπέσει στην προβλεπόμενη από την ισχύουσα κατά τον χρόνο γέννησης αυτών διάταξη του άρθρου 90 παρ. 6 του ν. 2362/1995 πενταετή παραγραφή, η οποία δεν διακόπηκε με την υποβολή της από 24.11.2017 αίτησης προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

Η πενταετής παραγραφή των απαιτήσεων κατά του Ελληνικού Δημοσίου που βεβαιώθηκαν τελεσίδικα με την υπ’ αριθ. 6229/2013 απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών διακόπηκε με την υποβολή της από 24.11.2017 αίτησης προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και δεν είχε συμπληρωθεί κατά τον χρόνο υποβολής του ερωτήματος (ομόφωνα).

Δείτε αναλυτικά τη γνωμοδότηση 111/2021.

Συνταγματικό Δίκαιο - Γ έκδοση

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΚΩΣΤΑΣ ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ

Η έναρξη της εκτέλεσης κατά τον ΚΠολΔ