logo-print

Για αποχή από όλες τις πιλοτικές δίκες στον Άρειο Πάγο προειδοποιούν οι δικηγορικοί σύλλογοι

Εξυπηρέτηση των συμφερόντων των Τραπεζών και των οικονομικά ισχυρών παραγόντων σε βάρος της προστασίας της πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών και δη των πλέον ευάλωτων

03/09/2021

06/09/2021

Δίκαιο αναγκαστικής εκτελέσεως ΙΙ, 3η έκδ.
Η αναίρεση κατά τον ΚΠολΔ - Ερμηνεία Κατ΄άρθρο - 5η έκδοση

Για αποχή των δικηγόρων από τις πιλοτικές δίκες στον Άρειο Πάγο προειδοποιεί η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, σε περίπτωση που η Κυβέρνηση εμείνει στις θέσεις της στο σχέδιο νόμου για τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

Διαβάστε σχετικά: Καθιερώνεται η πρότυπη ή πιλοτική δίκη στον Άρειο Πάγο για θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος - Τι προβλέπει το σχέδιο νόμου του Υπ. Δικαιοσύνης

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το τεθέν σε δημόσια διαβούλευση σχέδιο νόμου για την τροποποίηση του Κ.Πολ.Δ, παρά τις όποιες βελτιώσεις του, συνεπεία σχετικών προτάσεων της Ολομέλειας, δεν επιλύει τα προβλήματα που αναδείχθηκαν από την εφαρμογή του ν. 4335/2015, δεν επιταχύνει και δεν απλοποιεί τις διαδικασίες και προτάσσει την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των Τραπεζών και των οικονομικά ισχυρών παραγόντων σε βάρος της προστασίας της πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών και δη των πλέον ευάλωτων.

Η πρόβλεψη της πιλοτικής δίκης στις πολιτικές υποθέσεις, πέραν των ζητημάτων συνταγματικότητας που εγείρονται ως προς τον διάχυτο δικαστικό έλεγχο, στερεί από τους πολίτες την κρίση και προστασία στους προβλεπόμενους βαθμούς δικαιοδοσίας, στο δε ρυθμιστικό της πλαίσιο είναι βέβαιο ότι θα υπαχθούν, κυρίως, υποθέσεις τραπεζικών συμβάσεων και δανείων, εργατικών διαφορών και υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

Η Ολομέλεια είναι κατηγορηματικά αντίθετη σε συγκεκριμένες διατάξεις του σχεδίου νόμου, όπως αυτές καταγράφονται στην από 23.8.2021 απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής αλλά και στην σπουδή της Κυβέρνησης να θέσει σε διαβούλευση, εν μέσω θέρους, ένα τόσο κρίσιμο σχέδιο νόμου.

Σε μία περίοδο, όπου παρατηρούνται τεράστιες καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης για τις υποθέσεις των Ελλήνων πολιτών, η Κυβέρνηση ενδιαφέρεται για την επίσπευση μόνο των δικών που αφορούν σε υποθέσεις Τραπεζών, Funds , οικονομικά ισχυρών συσσωματώσεων και του ιδίου του Δημοσίου.

Η Ολομέλεια θα διοργανώσει διαδικτυακή εκδήλωση-παρέμβαση για τις διατάξεις του σχεδίου νόμου για την τροποποίηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και τα ζητήματα που ανακύπτουν με τη συμμετοχή έγκριτων νομικών επιστημόνων μεταξύ των οποίων: ο επίτιμος Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Δημήτρης Κράνης, ο ομότιμος καθηγητής ΔΠΘ Κωνσταντίνος Καλαβρός, η καθηγήτρια ΑΠΘ Καλλιόπη Μακρίδου, ο αναπληρωτής καθηγητής ΔΠΘ Σπυρίδων Τσαντίνης, το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής και Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας Νικολέττα Μπασδέκη και ο δικηγόρος Αθηνών Θεμιστοκλής Κλουκίνας, την Πέμπτη 9-9-2021.

Παράλληλα, θα προβληθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης spot καταγγελίας και πληροφόρησης της κοινής γνώμης για τις επιπτώσεις της συγκεκριμένης νομοθέτησης στην κοινωνία και θα αποσταλούν επιστολές στους βουλευτές όλων των κομμάτων.

Σε περίπτωση που η Κυβέρνηση εμείνει στις θέσεις της, η Ολομέλεια προτείνει στους Δικηγορικούς Συλλόγους της Χώρας να αποφασίσουν την αποχή των μελών τους από όλες τις πιλοτικές δίκες.

Δείτε αναλυτικά τις θέσεις της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος.

H διεθνής δικαιοδοσία διασυνοριακών διάφορων εταιριών κατά τον κανονισμό 1215/2012 - ΠΠΠ Νο 7 -
Βασική Νομοθεσία Ναυτικού Δικαίου

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΜΠΕΧΛΙΒΑΝΗΣ - ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΕΚΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΝΑΥΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ