logo-print

Προσωπικά δεδομένα: Πρόστιμο 8.000 ευρώ σε Δημοτική Επιχείρηση (ΑΠΔΠΧ)

Για παραβίαση της αρχής αναλογικότητας και τη μη ικανοποίηση δικαιώματος πρόσβασης

17/09/2021

20/09/2021

Γενικός Κανονισμός για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων και Ευθύνη για Αποζημίωση
Το δίκαιο της ψηφιακής οικονομίας

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΉΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΉΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΓΓΛΕΖΑΚΗΣ

Στην επιβολή διοικητικού προστίμου ύψους 8.000 ευρώ προχώρησε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για παραβίαση της αρχής αναλογικότητας και τη μη ικανοποίηση δικαιώματος πρόσβασης.

Η υπόθεση τέθηκε ενώπιον της Αρχής έπειτα από καταγγελία του Α, σύμφωνα με την οποία, κατόπιν της απολύσεώς του από τη Δημοτική Επιχείρηση Συγκοινωνιών Ρόδου «ΡΟΔΑ», ζήτησε βεβαίωση προϋπηρεσίας ότι εργάσθηκε σε αυτή.

Σύμφωνα με την καταγγελία, η βεβαίωση του χορηγήθηκε, προσθέτοντας όμως κατά παράβαση της αρχής της αναλογικότητας ότι απολύθηκε λόγω αξιόποινης πράξης, προκαλώντας με τον τρόπο αυτό, όπως ισχυρίζεται, βλάβη στα συμφέροντά του.

Επίσης με τη δεύτερη με καταγγελία του καταγγέλλει την επιχείρηση για μη ικανοποίηση του δικαιώματος πρόσβασής του.

Ειδικότερα, κατόπιν μηνύσεως που υποβλήθηκε εναντίον του για υπεξαίρεση από την επιχείρηση, ζήτησε από την επιχείρηση για δικαστική χρήση υπεράσπισής του, ως κατηγορουμένου στη ποινική δίκη, με αίτησή του να του χορηγηθεί αντίγραφο του βιντεοσκοπημένου υλικού που κατέγραψε το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης του λεωφορείου στη θέση του οδηγού του λεωφορείου την ημέρα που συνέβη το επίμαχο περιστατικό.

Πλην όμως, όπως καταγγέλλει, η επιχείρηση δεν απάντησε ποτέ στο αίτημά του, απορρίπτοντάς το σιωπηρά.

Η κρίση της Αρχής

Σύμφωνα με την απόφαση της Αρχής, με βάση όσα προέκυψαν από την ακροαματική διαδικασία και από την εξέταση των στοιχείων του φακέλου, η καταγγελλόμενη Δημοτική Επιχείρηση, ως υπεύθυνη επεξεργασίας:

α) κατά παράβαση των διατάξεων του άρθρου 5 παρ. 1 στοιχ. γ’ του ΓΚΠΔ, χορήγησε στον καταγγέλλοντα κατόπιν της απολύσεώς του από την επιχείρηση, βεβαίωση προϋπηρεσίας στην οποία αναγράφηκε εκτός του είδους και της διάρκειας της εργασίας και η πληροφορία ότι απολύθηκε λόγω αξιόποινης πράξης και

β) κατά παράβαση των διατάξεων των άρθρων 12 παρ. 3 και 15 του ΓΚΠΔ, δεν απάντησε ποτέ γραπτώς στο αίτημα του καταγγέλλοντος να του χορηγηθεί αντίγραφο του βιντεοσκοπημένου υλικού που κατέγραψε το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης του λεωφορείου στη θέση του οδηγού του λεωφορείου την ημέρα που συνέβη το επίμαχο περιστατικό, απορρίπτοντάς το σιωπηρά.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΑΠΔΠΧ επέβαλε στη Δημοτική Επιχείρηση Συγκοινωνιών Ρόδου «ΡΟΔΑ» διοικητικό χρηματικό πρόστιμο α) ύψους πέντε χιλιάδων (5.000,00) Ευρώ, για την παραβίαση των διατάξεων των άρθρων 12 παρ. 3 και 15 ΓΚΠ∆ και β) ύψους τριών χιλιάδων (3.000,00) Ευρώ, για την παραβίαση των διατάξεων του άρθρου 5 παρ. 1 στοιχ. γ’ του ΓΚΠ∆, ήτοι συνολικά το διοικητικό χρηματικό πρόστιμο των οκτώ χιλιάδων (8.000,00) Ευρώ.

Δείτε την απόφαση 39/2021 στο dpa.gr

Δίκαιο πληροφορικής - E έκδοση
Ο ρατσιστικός λόγος μίσους ως μορφή του ρατσιστικού εγκλήματος

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΉΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΣΚΑΛΗΣ

send