logo-print

Η αίτηση για εξάλειψη υποθήκης δεν απαιτείται να εγγραφεί στα βιβλία διεκδικήσεων (Ειρ Πάρου 13/2021)

Άρση υποθήκης - Εκουσία Δικαιοδοσία

30/09/2021

30/09/2021

Ένδικη προστασία για ακίνητο φερόμενο ως "άγνωστου" ιδιοκτήτη - Β έκδοση, Βιβλιοθήκη Δικαίου Κτηματολογίου Νο 19 -

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ ΤΣΙΛΙΓΓΕΡΙΔΟΥ

Οικογενειακό Δίκαιο - Τρίτη έκδοση

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Με απόφασή του το Ειρηνοδικείο Πάρου έκρινε ότι η αίτηση για την εξάλειψη υποθήκης δεν απαιτείται να εγγραφεί στα βιβλία διεκδικήσεων ούτε υπόκειται σε τέλος δικαστικού ενσήμου (Ειρ Πάρου 13/2021).

Σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστηρίου, ο αγοραστής αποδέχτηκε τα ανωτέρω και οι πωλητές έδωσαν ανέκκλητη εντολή και πληρεξουσιότητα στον αγοραστή να προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την εξάλειψη της υποθήκης, η δε εντολή αυτή είναι ανέκκλητη και ισχύει και για τις περιπτώσεις των άρθρων 223 και 726 του Αστικού Κώδικα αφού αφορά το συμφέρον του εντολοδόχου - αγοραστή και αναγράφεται ρητά στο υπ αριθ. Συμβόλαιο της Συμβολαιογράφου Παροικίας Πάρου.

Με αυτό το περιεχόμενο και αίτημα, η ένδικη αίτηση παραδεκτά και αρμόδια εισάγεται για να συζητηθεί ενώπιον του παρόντος Δικαστηρίου κατά τη προκείμενη διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας (άρθρα 739 επ., 740 παρ. 1 όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 9 του ν. 4138/2013) του Κ.Πολ.Δ. και είναι νόμιμη, στηριζόμενη στις διατάξεις των άρθρων 1317, 1324 και 1328 ΑΚ.

Πρέπει επομένως, να ερευνηθεί περαιτέρω κατ' ουσία, δεδομένου ότι η αίτηση για την εξάλειψη υποθήκης δεν απαιτείται να εγγραφεί στα βιβλία διεκδικήσεων, ούτε υπόκειται σε τέλος δικαστικού ενσήμου βάσει του άρθρου 7 παρ. 3 του ν.δ. 1544/1942.

Το δικάσαν δικαστήριο διατάσσει την Υποθηκοφύλακα Πάρου, να προβεί στην άρση και εξάλειψη της υποθήκης που έχει γραφεί στα βιβλία Υποθηκών του Υποθηκοφυλακείου Πάρου.

Δείτε την αναλυτικά την απόφαση στο dsanet.gr.

Πολιτειολογία
Κλινικές δοκιμές φαρμάκων - Συμβάσεις ευθύνη και ειδικά ζητήματα Αστικού Δικαίου

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΣΚΟΥΤΕΛΗ

Κλινικές δοκιμές φαρμάκων - Συμβάσεις ευθύνη και ειδικά ζητήματα Αστικού Δικαίου

send