logo-print

Νομική βοήθεια: Διάταξη για τις καθυστερήσεις στην εκκαθάριση και εξόφληση των αποζημιώσεων (Σχέδιο νόμου)

Το ήμισυ της αποζημίωσης προκαταβάλλεται εντός 15 ημερών από την υποβολή δικαιολογητικών στο ΤΑΧΔΙΚ

01/10/2021

18/10/2021

Η υποστήριξή της κατηγορίας υπό το πρίσμα του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας

ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΟΥΔΕΛΗ

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κώδικας Ποινικής Δικονομίας -Ερμηνεία Κατ΄άρθρο - Τόμος Ι - Β έκδοση

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διάταξη για τις καθυστερήσεις στην εκκαθάριση και εξόφληση των αποζημιώσεων νομικής βοήθειας (άρθρο 15 Ν. 3226/2004) περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το σχέδιο νόμου για το νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που κατατέθηκε στη Βουλή.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, προκειμένου να αντιμετωπιστεί λυσιτελώς το πρόβλημα των καθυστερήσεων στην εκκαθάριση και εξόφληση των αποζημιώσεων νομικής βοήθειας, εισάγεται ρύθμιση κατά την οποία το ήμισυ της αποζημίωσης προκαταβάλλεται πριν από την οριστική εκκαθάριση, με μόνη την υποβολή στο ΤΑΧΔΙΚ, των κάτωθι δικαιολογητικών, τα οποία μπορούν να διαβιβάζονται στο ΤΑΧΔΙΚ και με ηλεκτρονικά μέσα:

α) της πράξης διορισμού του δικηγόρου,

β) του ειδικού γραμματίου προκαταβολής νομικής βοήθειας και

γ) της βεβαίωσης της αρμόδιας δικαστικής ή άλλης αρχής σχετικά με την εκπλήρωση των καθηκόντων του δικηγόρου.

Σύφωνα μάλιστα με τη νέα διάταξη, το ήμισυ της αποζημίωσης καταβάλλεται στον δικαιούχο δικηγόρο με την έκδοση χρηματικού εντάλματος, το οποίο εκδίδεται εντός δεκαπέντε (15) ημερών αφότου τα δικαιολογητικά υποβληθούν στο ΤΑΧΔΙΚ.

Το υπόλοιπο της αποζημίωσης καταβάλλεται μετα την απόδοση των νόμιμων κρατήσεων και την οριστική εκκαθάριση της δαπάνης.

Το φορολογικό παραστατικό εκδίδεται, σύμφωνα με το άρθρο 27 του ν. 4596/2019 (Α΄ 32), κατά την είσπραξη του συνολικού ποσού της αποζημίωσης, ήτοι μετά την εκκαθάριση και πριν την εξόφληση αυτής.

Αναλυτικά η προτεινόμενη διάταξη αναφέρει:

«Άρθρο 15 Μη έκδοση γραμματίου προείσπραξης επί καταβολής αποζημιώσεως

1. Για την αποζημίωση που καταβάλλεται σε δικηγόρο υπηρεσίας εκδίδεται ειδικό γραμμάτιο προκαταβολής, σύμφωνα με την περ. α΄ της παρ. 3 του άρθρου 61 του Κώδικα Δικηγόρων (ν. 4194/2013, Α΄ 208).

Η εκκαθάριση και καταβολή της αποζημίωσης πραγματοποιούνται ως εξής:

Το ήμισυ της αποζημίωσης καταβάλλεται στον δικαιούχο δικηγόρο, προ της οριστικής εκκαθάρισης, με την έκδοση χρηματικού εντάλματος, το οποίο εκδίδεται εντός δεκαπέντε (15) ημερών αφότου υποβληθούν στο ΤΑΧΔΙΚ:

α) η πράξη διορισμού του δικηγόρου,

β) το ειδικό γραμμάτιο προκαταβολής του προηγούμενου εδαφίου και

γ) η βεβαίωση της αρμόδιας δικαστικής ή άλλης αρχής σχετικά με την εκπλήρωση των καθηκόντων του δικηγόρου.

Τα ανωτέρω μπορούν να διαβιβάζονται στο ΤΑΧΔΙΚ και με ηλεκτρονικά μέσα.

Το υπόλοιπο της αποζημίωσης καταβάλλεται στον δικηγόρο μετά την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης, που πραγματοποιείται σύμφωνα με τα κατωτέρω:

Κατά την εκκαθάριση της αποζημίωσης υπολογίζονται οι εισφορές υπέρ e-ΕΦΚΑ και οι κρατήσεις που προβλέπονται στα άρθρα 61 και 62 του Κώδικα Δικηγόρων, καθώς και η προκαταβολή φόρου που προβλέπεται στην παρ. 5 του άρθρου 69 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος [ν. 4172/2013, (Α΄ 167)] και τα αντίστοιχα ποσά παρακρατούνται και αποδίδονται στους οικείους φορείς τον επόμενο μήνα εκείνου της καταβολής του υπόλοιπου της αποζημίωσης. Οι παρακρατούμενες ασφαλιστικές εισφορές αποδίδονται μέσω των Δικηγορικών Συλλόγων στον e-ΕΦΚΑ. Ομοίως, οι κρατήσεις των άρθρων 61 και 62 του Κώδικα Δικηγόρων αποδίδονται στους οικείους φορείς μέσω των Δικηγορικών Συλλόγων.

Το προσήκον φορολογικό στοιχείο εκδίδεται κατά την είσπραξη του ως άνω υπολοίπου της αποζημίωσης, μετά την εκκαθάριση και πριν την πλήρη εξόφληση αυτής, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης σχετικής διάταξης. Η εξόφληση αποτελεί τον χρόνο πληρωμής του υπόλοιπου (ημίσεος) της αμοιβής από την παροχή της σχετικής υπηρεσίας.

Ο δικηγόρος υπηρεσίας υποχρεούται να καταχωρίσει ηλεκτρονικά το φορολογικό στοιχείο που εκδίδει για την ως άνω αποζημίωση στην αντίστοιχη διαδικτυακή πύλη (portal.olomeleia.gr). Με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης μπορεί να καθορίζεται κάθε τεχνική, διαδικαστική ή άλλη λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρούσας.

2. Δεν εκδίδεται γραμμάτιο προκαταβολής σε περίπτωση παροχής νομικής βοήθειας από δικηγόρους που ενεργούν στο πλαίσιο προγραμμάτων νομικής αρωγής μη κρατικών φορέων και δεν λαμβάνουν αμοιβή για την παροχή των υπηρεσιών τους.

Διαβάστε επίσης: Παράταση έως 31/12 στις ένορκες βεβαιώσεις ενώπιον δικηγόρου - Νέες ρυθμίσεις για τη λειτουργία της Δικαιοσύνης

Το δίκαιο της απόδειξης στις διοικητικές διαφορές ουσίας (XXII & 327)

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΉ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΒΑΡΒΑΡΑ ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑ

Η αστική ιατρική ευθύνη στο πεδίο της ανθρώπινης αναπαραγωγής - Συμβολές Αστικού Δικαίου Νο 8 -

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΦΥΤΡΟΥ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΒΙΟΗΘΙΚΗ - ΒΙΟΔΙΚΑΙΟ - ΙΑΤΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ