logo-print

Σύμπραξη πιστοποιημένων επαγγελματιών στη διαδικασία απονομής συνταξιοδοτικών παροχών από τον e-ΕΦΚΑ (ΣτΕ ΕΑ Ολ. 309-310/2021)

Λόγοι δημοσίου συμφέροντος συνιστάμενοι στην ανάγκη αντιμετώπισης της καθυστέρησης στην απονομή συντάξεων, κωλύουν την χορήγηση της αιτούμενης αναστολής

10/11/2021

12/11/2021

Tα πρόδηλα σφάλματα στο κτηματολογικό δίκαιο Βιβλιοθήκη Δικαίου Κτηματολογίου Νο 20

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ - ΔΗΜΗΤΡΑΣ

Η απόδειξη στην ποινική δίκη

Άγγελος Ι. Κωνσταντινίδης

 

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Απορρίφθηκαν από την Επιτροπή Αναστολών της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας δύο αιτήσεις αναστολής εκτέλεσης της απόφασης του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με την οποία καθορίσθηκαν, μεταξύ άλλων, οι προϋποθέσεις, οι κανόνες και η διαδικασία για την πιστοποίηση των επαγγελματιών εκείνων που, κατά τα οριζόμενα στις διατάξεις των άρθρων 255 και 257 του Ν. 4798/2021, μπορούν να συμπράττουν στην διαδικασία απονομής συνταξιοδοτικών παροχών (κύριων και επικουρικών συντάξεων) από τον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ). 

Η μεν πρώτη αίτηση αναστολής ασκήθηκε από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ ΕΤΑΜ (ΠΟΣΕ ΙΚΑ ΕΤΑΜ), την Πανελλήνια  Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ) και ένα φυσικό πρόσωπο που φέρεται ως ασφαλισμένος του e-ΕΦΚΑ και έχει υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης, η δε δεύτερη ασκήθηκε από την Ανώτατη Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ).

Σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστηρίου, ανεξαρτήτως του εννόμου συμφέροντος των αιτούντων, οι προβαλλόμενοι λόγοι ακυρώσεως, συνιστάμενοι ιδίως σε αντισυνταγματικότητα των ανωτέρω διατάξεων του Ν. 4798/2021 και σε υπέρβαση των ορίων της παρασχεθείσας νομοθετικής εξουσιοδότησης για την έκδοση της προσβαλλόμενης πράξης, δεν παρίστανται προδήλως βάσιμοι.

Περαιτέρω, κρίθηκε ότι λόγοι δημοσίου συμφέροντος συνιστάμενοι στην ανάγκη αντιμετώπισης της καθυστέρησης στην απονομή συντάξεων, η οποία θέτει ζητήματα αξιοπρεπούς διαβίωσης των ασφαλισμένων, κωλύουν την χορήγηση της αιτούμενης αναστολής. Η δε βλάβη που επικαλούνται οι αιτούσες Ομοσπονδίες, συνιστάμενη στην επιβάρυνση των υπαλλήλων του e-ΕΦΚΑ με πρόσθετα καθήκοντα, πέραν του ότι προβάλλεται αορίστως, δεν παρίσταται δυσχερώς επανορθώσιμη.

Το δικαστήριο επεσήμανε πως, σύμφωνα με την υπ’ αρ. 309/2021 απόφαση της Επιτροπής Αναστολών, η επικαλούμενη βλάβη περί αναίρεσης του δημοσίου χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης δεν επέρχεται, σε κάθε περίπτωση, από την προσβαλλόμενη πράξη αλλά από τις διατάξεις του Ν. 4798/2021. Κατά τα κριθέντα, το αυτό ισχύει και για την βλάβη που επικαλείται ο τρίτος των αιτούντων λόγω της ανάθεσης της συνταξιοδοτικής του υπόθεσης σε πιστοποιημένο επαγγελματία και της επεξεργασίας των προσωπικών του δεδομένων από ιδιώτες, η οποία, πάντως, κρίθηκε πως δεν παρίσταται ανεπανόρθωτη.

Δείτε την περίληψη των αποφάσεων στο adjustice.gr

H ένωση δικαίου

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Βασική Νομοθεσία Ναυτικού Δικαίου

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΜΠΕΧΛΙΒΑΝΗΣ - ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΕΚΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΝΑΥΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send