logo-print

ΕΔΔΑ: Η συμμετοχή διαδίκου σε ακροαματική διαδικασία μέσω Skype δεν παραβίασε το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη

Mobbing Ευθύνη λόγω ηθικής παρενόχλησης στην εργασία

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΟΥΜΠΟΥΧΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

Οικογενειακό Δίκαιο - Τρίτη έκδοση

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Με μία ενδιαφέρουσα απόφασή του το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έκρινε ότι η συμμετοχή διαδίκου (πατέρα) στην ακροαματική διαδικασία για την γονική μέριμνα του παιδιού του μέσω Skype δεν παραβίασε το δικαίωμά του σε δίκαιη δίκη.

Σύμφωνα με το ιστορικό της υπόθεσης, o αιτών, Ebrima Pa Jallow, ο οποίος είναι υπήκοος Γκάμπιας που ζούσε στη Γκάμπια, κατέθεσε αγωγή ανάθεσης γονικής μέριμνας του ανήλικου τέκνου του, το οποίο ζούσε στη Νορβηγία, μετά το θάνατο της μητέρας του.

Ο αιτών χρειάστηκε να παραστεί στη διαδικασία  ενώπιον του δικαστηρίου μέσω Skype, καθώς δεν του χορηγήθηκε βίζα εισόδου στη Νορβηγία για λόγους ελέγχου της μετανάστευσης.

Βασιζόμενος στο άρθρο 6 της ΕΣΔΑ (δικαίωμα σε δίκαιη ακρόαση), ο κ. Jallow ισχυρίστηκε ότι οι διαδικασίες ήταν άδικες, κυρίως γιατί δεν του επετράπη να εμφανιστεί αυτοπροσώπως.

Το Δικαστήριο διαπίστωσε τι ο κ. Jallow είχε τη βοήθεια του δικηγόρου του που ήταν παρών στην ακροαματική διαδικασία ανά πάσα στιγμή και, παρόλο που ήταν τεχνικά πιο περίπλοκο από ό,τι αν ήταν στον ίδιο χώρο, του είχαν δοθεί πολλές ευκαιρίες να παρουσιάσει την υπόθεσή του τόσο κατά την προετοιμασία της υπόθεσης όσο και κατά την ίδια την ακροαματική διαδικασία.

Το Δικαστήριο απέρριψε ως απαράδεκτη την προσφυγή του κ. Jallow αναφορικά με το ότι η άρνηση του δικαστηρίου να του αναθέσει τη γονική μέριμνα παραβίασε το δικαίωμά του για σεβασμό της οικογενειακής του ζωής σύμφωνα με το άρθρο 8 της ΕΣΔΑ (δικαίωμα σεβασμού για οικογενειακή ζωή).

Σύμφωνα με το ΕΔΔΑ, οι λόγοι που παρέθεσε το Ανώτατο Δικαστήριο ήταν τόσο σχετικοί όσο και επαρκείς και δεν υπήρχαν ενδείξεις που να υποδηλώνουν ότι οι εγχώριες αρχές δεν επεδίωξαν το καλύτερο συμφέρον του παιδιού ή δεν πέτυχαν μια δίκαιη ισορροπία μεταξύ των συμφερόντων στην προκειμένη περίπτωση.

Η απόφαση είναι διαθέσιμη στο hudoc.echr.coe.int

Διεθνής εμπορική διαιτησία - Τόμος Ι -Β έκδοση
Ο ρατσιστικός λόγος μίσους ως μορφή του ρατσιστικού εγκλήματος

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΉΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΣΚΑΛΗΣ

send