logo-print

Άρθρο 6 - Νόμος 2170/1993

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

10/09/1993

Μη κωδικοποιημένο
Ιδιωτικό Ασφαλιστικό Δίκαιο Ζ έκδοση
Ερμηνεία κατ΄ άρθρo του ΚΝ 489/1976 περί υποχρεωτικής ασφαλίσεως της εξ ατυχημάτων αυτοκινήτων αστικής ευθύνης"

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ

1. Η παράγραφος 1 του άρθρου 13α του ν.δ. 400/1970, όπως ισχύει μετά τη συμπλήρωσή του από το π.δ. 103/1990 (ΦΕΚ 47 Α ) αντικαθίσταται ως εξής;

«1. Ο κλάδος βοήθειας περιλαμβάνει τη βοήθεια που παρέχεται σε πρόσωπα τα οποία περιέρχονται σε δυσχερή θέση είτε κατά τη διάρκεια μετακινήσεων ή απουσίας από την κατοικία ή από τον τόπο της μόνιμης διαμονής τους είτε υπό άλλες περιστάσεις ανεξάρτητα από μετακίνηση ή απουσία. Δεν περιλαμβάνει τις υπηρεσίες συντήρησης ή διατήρησης, την εξυπηρέτηση μετά την πώληση, καθώς και την υπό μορφή μεσολάβησης απλή υπόδειξη ή παροχή συνδρομής.»

2. Το άρθρο 16 του ν.δ. 400/1970 αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 16

1. Το διοικητικό συμβούλιο κάθε ελληνικής ασφαλιστικής εταιρίας αποτελείται κατά πλειοψηφία από Έλληνες πολίτες ή πολίτες άλλων κρατών-μελών των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

2. Δεν μπορούν να εκλεγούν ή να διοριστούν γενικοί διευθυντές, διευθύνοντες, εντεταλμένοι σύμβουλοι, αναπληρωτές γενικοί διευθυντές και διευθυντές ασφαλιστικών επιχειρήσεων, μέλη διοικητικού συμβουλίου ελληνικών ασφαλιστικών επιχειρήσεων, καθώς και νόμιμοι αντιπρόσωποι αλλοδαπών ασφαλιστικών επιχειρήσεων πρόσωπα που έχουν καταδικασθεί για κλοπή, υπεξαίρεση, τοκογλυφία, αισχροκέρδεια, απάτη, εκβίαση, πλαστογραφία, δωροδοκία, χρεωκοπία, λαθρεμπορία, καθώς επίσης πρόσωπα που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση πτώχευσης ή έχουν διατελέσει μέλη διοικητικού συμβουλίου ανωνύμων ασφαλιστικών εταιριών που έχουν κηρυχθεί σε πτώχευση. Οι πιο πάνω προϋποθέσεις πρέπει να συντρέχουν και στο πρόσωπο των ιδρυτών, μετόχων με κυριαρχική θέση, εκκαθαριστών και εποπτών εκκαθάρισης και πτώχευσης ασφαλιστικών επιχειρήσεων. Το κώλυμα αποδεικνύεται από απόσπασμα ποινικού μητρώου.»

3. Στην παρ.1 του άρθρου 17γ του ν.δ. 400/1970 προστίθεται δεύτερο εδάφιο ως εξής:

«Κάθε ασφαλιστική επιχείρηση κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων εταιρικών χρήσεων αυτής έχει υποχρέωση να υποβάλλει στο Υπουργείο Εμπορίου ανά εξάμηνο τα προβλεπόμενα από το άρθρο 19 παρ. 1 και 2 του παρόντος στοιχεία προς έλεγχο της οικονομικής της κατάστασης σε συνδυασμό με το υποβληθέν πρόγραμμα δραστηριότητάς της.»

4. Στο τέλος του εδαφίου γ της παρ. 1 του άρθρου 23 του ν.δ. 400/1970 προστίθενται τα εξής:

«καθώς και σε μία ημερήσια πολιτική εφημερίδα και σε μία ημερήσια οικονομική, σύμφωνα με το άρθρο 26 του κ ν. 2190/1920.»

Οι υποχρεώσεις διατροφής στο ιδιωτικό διεθνές δίκαιο

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΥΡΤΗΣ

ΔΗΜΟΣΙΟ & ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ - ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Τα υποκειμενικά και αντικειμενικά όρια της συμφωνίας περί διαιτησίας

ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ