logo-print

Προθεσμία ενδοστρεφούς προσφυγής μετά τους Ν. 4052/2012 και 4144/2013 (ΣτΕ 17/2022)

Διάρκεια 60 ημέρες και αφετηρία η πλήρης γνώση της πράξης – Τεκμήριο πλήρους γνώσης

11/01/2022

13/01/2022

Διοικητική Δικονομία - Συλλογή Διατάξεων

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΑΚΤΙΚΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ

Διοικητική Δικονομία - Συλλογή Διατάξεων

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΑΚΤΙΚΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ

Δεκτή έγινε από το Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση αναίρεσης του ΕΦΚΑ κατά απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Πατρών (ΣτΕ 17/2022).

Κατά την κρίση του δικαστηρίου, με την επαναφορά της ενδοστρεφούς δίκης υπέρ κοινωνικοασφαλιστικών οργανισμών με την περ. 3 της παρ. ΙΑ του άρθρου 138 του Ν. 4052/2012 και το άρθρο 55 του Ν. 4144/2013, οι οργανισμοί αυτοί έχουν δικαίωμα άσκησης προσφυγής, όπως εν προκειμένω ο Ο.Α.Ε.Ε., σύμφωνα με την περίπτ. β της παρ. 1 του άρθρου 64 του Κ.Δ.Δ., μέσα στην οριζόμενη στην παρ. 1 του άρθρου 66 του Κ.Δ.Δ. προθεσμία 60 ημερών.

Η εν λόγω προθεσμία, δεδομένου ότι δεν προβλέπεται από την οικεία νομοθεσία δημοσίευση ή άλλος ειδικότερος τρόπος γνωστοποίησης της προσβαλλόμενης πράξης αρχίζει από τότε που αυτοί έλαβαν αποδεδειγμένως πλήρη γνώση αυτής σύμφωνα με την υποπερίπτ. ii της περίπτ. β της υποπαρ. Α της παρ. 1 του άρθρου 66 του Κ.Δ.Δ..

Λόγω της φύσης και της ιδιαιτερότητας της ενδοστρεφούς δίκης, το δικαστήριο έκρινε πως τεκμήριο ότι ο προσφεύγων οργανισμός έλαβε πλήρη γνώση του περιεχομένου της προσβαλλόμενης απόφασης της Τ.Δ.Ε. συνάγεται από την ημερομηνία που φέρει το έγγραφό του, με το οποίο η προσβαλλόμενη με την προσφυγή πράξη κοινοποιείται σε εκείνον τον οποίο αφορά. Επιτρέπεται πάντως ανταπόδειξη, η οποία βαρύνει τον βλαπτόμενο από το τεκμαιρόμενο περιστατικό.

Μειοψήφησε ένας Σύμβουλος στη γνώμη του οποίου προσχώρησε ένας Πάρεδρος, κατά την οποία σύμφωνα με το άρθρ. 66 παρ. 2 Κ.Δ.Δ. η προθεσμία είναι 90 ημέρες και εκκινεί από την έκδοση ή τη δημοσίευση της προσβαλλόμενης πράξης.

Δείτε την περίληψη της απόφασης στο adjustice.gr.

Αναπροσαρμογή επιχειρηματικών πιστωτικών συμβάσεων λόγω της οικονομικής κρίσης - Συμβολές Αστικού Νο 6

ΜΑΡΙΕΤΤΑ ΑΝΔΡΙΑΝΑΤΟΥ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Κληρονομικό Δίκαιο Στ έκδοση

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ